Služby GeForce NOW a xCloud umožňujú hrať počítačové hry na smartfónoch a ďalších zariadeniach.

Takzvané cloudové hranie funguje na jednoduchom princípevýpočty prebiehajú v dátovom centre a do vášho zariadenia sa cez internet posiela obraz. Opačným smerom putujú informácie o stlačených klávesoch alebo tlačidlách na hernom ovládači. Vďaka tomuto konceptu si môžete zahrať graficky náročné hry aj na zariadeniach, ktoré nemajú potrebný výkon.

Na trhu existuje viacero služieb cloudového hrania. Prakticky všetky sú zatiaľ dostupné v testovacej prevádzke. Microsoft má službu xCloud, NVIDIA má GeForce NOW a Google čoskoro spustí svoju cloudovú platformu Stadia. Svoju službu má aj Sony, nazýva sa PlayStation Now.

xCloud a GeForce NOW v týchto dňoch expandujú na zariadenia so systémom Android. V prípade služby od Microsoftu prebieha testovanie na pozvánku a iba v krajinách USA, UK a v Južnej Kórei. GeForce NOW si môžete vyskúšať aj na Slovensku.

V rámci testovania služby xCloud si môžu hráči streamovať do Android telefónu hry ako Gears 5, Halo 5 alebo Sea of Thieves. Podmienkou je zariadenie so systémom Android 6.0+, bezdrôtový ovládač pre Xbox One a Microsoft účet. Odporúčané je stabilné Wi-Fi pripojenie cez 5 GHz pásmo.

GeForce NOW ponúka aplikácie pre Windows, macOS a najnovšie aj Android. Mobilná aplikácia je k dispozícii v Obchode Play, avšak nie pre našu krajinu. Nevadí to, aplikáciu si môžete stiahnuť zo známej stránky apkmirror.com.

K používaniu služby GeForce NOW budete potrebovať aj používateľský účet. Ten si môžete vytvoriť cez oficiálnu stránku služby. Proces schválenia vášho testovacieho účtu však môže určitý čas trvať. Aj v prípade tejto služby odporúča výrobca 5 GHz Wi-Fi pripojenie a herný ovládač.

GeForce NOW sme vo verzii pre Android vyskúšali aj v redakcii. Hrali sme doma a tiež aj počas cestovania, kedy sme využili pripojenie cez 4G. Počas cca 45 minútového hrania spotrebovala aplikácia 1,5 GB mobilných dát pri automatickom nastavení kvality. Zážitok z hrania bol väčšinu času na veľmi dobrej úrovni, avšak v niektorých momentoch sa prejavila kolísajúca kvalita mobilnej siete.

Pokiaľ chcete vyskúšať GeForce NOW aj vy, prihláste sa do beta testovania, stiahnite si aplikáciu pre Android a následne si môžete zahrať niektoré z Free-to-Play hier alebo tituly, ktoré vlastníte v službách Steam, Uplay a ďalších.

Zdroj: vlastné

Titulná fotografia: Obchod Play

Prečítajte si aj:

Cloudové hranie: Je budúcnosť hrania v oblakoch?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit