Grafické karty GeForce novej generácie sú tu.

NVIDIA na jeseň a koncom roka 2020 predstavila grafické karty radu GeForce RTX 30. Modely RTX 3090, 3080 a 3070 neskôr doplnil najdostupnejší model, RTX 3060 Ti. A hoci bola dostupnosť kariet pri ich uvedení veľmi obmedzená, situácia sa bude počas najbližších týždňov zlepšovať.

Aj v tejto súvislosti sme sa rozhodli pozrieť na jednotlivé karty, pričom sme sa zamerali najmä na technológie, ktoré prinášajú. Medzigeneračný nárast výkonu je samozrejmosťou a hoci bude výkon, resp. pomer cena/výkon pri výbere asi prvoradý, je vhodné poznať plný potenciál týchto grafických kariet.

GeForce RTX 3070

GeForce RTX 3070. Zdroj: NVIDIA

Ray tracing v najnovších herných hitoch

Grafické karty radu RTX podporujú technológiu ray tracing. Tá umožňuje simulovať svetlo a odrazy v reálnom čase. Výsledkom je vyššia miera fotorealistickosti a celkovo dokonalejšie vizuálne spracovanie. Hry s podporou ray tracingu tak prinášajú kvalitnejší vizuálny zážitok.

Ray tracing využíva množstvo hier. Do pozornosti dávame hity z konca roka 2020 – Cyberpunk 2077 a Watch Dogs: Legion. Tie naplno využívajú potenciál ray tracingu a treba uznať, že Cyberpunk 2077 vyzerá v RTX absolútne dokonale. Obe hry však profitujú z reálnejších odrazov svetla, dokonalejšie spracovaných tieňov a ďalších grafických vylepšení.

Obe spomenuté hry zároveň naplno využívajú technológiu NVIDIA DLSS, ktorá zvyšuje plynulosť hry pri zachovaní špičkovej vizuálnej kvality so zapnutými ray tracing efektami. NVIDIA DLSS je exkluzívna technológia pre grafické karty GeForce RTX a rad RTX 30 ju kombinuje s doteraz najvyšším výpočtovým výkonom.

Výsledkom je, že Watch Dogs: Legion si vďaka DLSS môžete zahrať na grafickej karte RTX 3090 v rozlíšení až 8K. Jasné, je to extrém, ktorý pravdepodobne nevyužijete. Avšak nárast počtu fps z 15,5 na takmer 52 v Cyberpunku v 4K rozlíšenia v prípade grafickej karty RTX 3080 už dáva praktický zmysel.

Video: Cyberpunk 2077 v RTX

Streamujte ako profíci

Grafické karty GeForce RTX 30 prinášajú viacero užitočných technológií, ktoré oceníte, pokiaľ streamujete svoje hranie. Už s grafickými kartami RTX 20 prišiel vylepšený dekóder NVENC, ktorý znížil zaťaženie procesora pri streamovaní hier. Vďaka tomu si môžete naplno užiť hranie aj streamovanie na jednom počítači.

Karty GeForce RTX 30 rozširujú funkcie streamovania na novú úroveň a naplno využívajú všetky funkcie, ktoré ponúka aplikácia NVIDIA Broadcast. Tá obsahuje tri praktické nástroje – odstránenie zvukových ruchov z pozadia, ako je štekot psa alebo iné rušivé zvuky. Táto funkcia takisto filtruje aj prichádzajúci zvuk, takže pokiaľ využívate hlasovú komunikáciu, ktorú ruší hluk z mechanickej klávesnice vášho spoluhráča, NVIDIA Broadcast odstráni aj tento zvuk.

Aplikácia takisto umožňuje vytvoriť virtuálne pozadie, takže namiesto neporiadku vo vašej izbe budú diváci na streame vidieť za vami zábery z hry. A vďaka funkcii auto frame budete vždy v centre diania – kamera sa v kombinácii s NVIDIA Broadcast bude stále dívať na vašu hlavu a prispôsobí sa vašim pohybom.

Ako to funguje v praxi si môžete pozrieť v tomto videu:

Video: Aplikácia NVIDIA Broadcast a jej funkcie

Grafické karty, ktoré sú pripravené na budúcnosť

Karty radu GeForce RTX 30 sú pripravené na budúcnosť vďaka novej technológii RTX IO. NVIDIA ju predstavila na jeseň 2020 a vyvíja ju v spolupráci s Microsoftom. RTX IO umožňuje naplno využiť výkon grafických kariet v procese načítavania hier a dekompresie herných objektov, vďaka čomu umožňuje až 100× zrýchlenie v porovnaní s pevnými diskami.

RTX IO tak predstavuje technológiu, vďaka ktorej budeme tráviť čakaním na načítanie hry ešte menej času. Vývojári zároveň budú môcť využiť kvalitnejšie textúry a neprerušovať hranie ani v prípade titulov s obrovským otvoreným herným svetom. Vďaka RTX IO bude takisto možné zmenšiť veľkosť hier.

Vývojári začnú túto technológiu testovať v priebehu roka 2021 spoločne s novým rozhraním DirectStorage API od Microsoftu.

NVIDIA GeForce RTX 3090

NVIDIA GeForce RTX 3090. Zdroj: NVIDIA

Ktorú grafickú kartu si vybrať?

Aktuálne sú na trhu grafické karty GeForce RTX 3090, 3080 a 3070 a 3060 Ti. Nájdete ich aj v ponuke obchodu Alza.sk. Vyberať si budete určite na základe vášho rozpočtu, ale aj vašich potrieb a preferencií vizuálnej kvality.

GeForce RTX 3090

RTX 3090 je nástupca grafických kariet z kategórie TITAN. Ponúka 50% nárast výkonu v porovnaní s TITAN RTX, vo výbave má 24 GB pamäte typu GDDR6X a zvládne hranie v rozlíšení 8K pri 60 fps. Je zrejmé, že táto karta je určená najnáročnejším hráčom, ktorí nemajú problém s rozpočtom – za cenu tejto karty si bežní používatelia postavia celý herný počítač.

Všetky karty GeForce RTX 3090 v ponuke Alza.sk.

GeForce RTX 3080

RTX 3080 je vlajková loď, ktorá ponúka až 2× výkon v porovnaní s RTX 2080. Vybavená je 10 GB videopamäte typu GDDR6X a sľubuje 4K hranie pri 60 fps. Táto karta je výborná voľba, pokiaľ chcete hrať v 4K rozlíšení a vyžadujete najlepšiu vizuálnu kvalitu.

Všetky karty GeForce RTX 3080 v ponuke Alza.sk.

NVIDIA GeForce RTX 3080

NVIDIA GeForce RTX 3080. Zdroj: NVIDIA

GeForce RTX 3070

RTX 3070 predstavuje cenovo dostupnejšie riešenie. Ponúka 8 GB pamäte typu GDDR6. Táto karta je rýchlejšia ako RTX 2080 Ti a ponúka 60% nárast výkonu v porovnaní s RTX 2070. RTX 3070 je určená hráčom, ktorí chcú hrať v rozlíšení 1440p alebo 4K.

Všetky karty GeForce RTX 3070 v ponuke Alza.sk.

GeForce RTX 3060 Ti

Cenovo najdostupnejšia karta radu GeForce RTX 30, model RTX 3060 Ti, prináša výkon na úrovni RTX 2080 SUPER. Táto karta je ideálna na hranie v rozlíšení 1440p a poradí si aj s rozlíšením 4K – v tomto prípade však počítajte so znižovaním detailov grafiky alebo s menším počtom fps.

Všetky karty GeForce RTX 3060 Ti v ponuke Alza.sk.

NVIDIA GeForce RTX 3070

NVIDIA GeForce RTX 3070. Zdroj: NVIDIA

Verdikt

Všetky grafické karty radu GeForce RTX 30 prinášajú mnohé technológie, vďaka ktorým si hry užijete v lepšej vizuálnej kvalite, prípadne ich oceníte, pokiaľ streamujete. Medzigeneračný nárast výkonu je nezanedbateľný, keďže aj najlacnejšia GeForce RTX 3060 Ti poráža model RTX 2080 SUPER, ktorý patril k tomu najlepšiemu v ponuke predchádzajúcej generácie.

Pomer cena/výkon bude závisieť na cene kariet v obchodoch, avšak očakávame, že v tomto smere bude najrozumnejšia kúpa modelov RTX 3060 Ti alebo RTX 3070 – v závislosti od vášho rozpočtu. Náročným hráčom, ktorí chcú hrať v 4K a nechcú kompromisy, odporúčame model RTX 3080.

NVIDIA GeForce RTX 3080

NVIDIA GeForce RTX 3080. Zdroj: NVIDIA

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou NVIDIA.

Prečítajte si aj:

Grafické karty NVIDIA GeForce RTX 30 oficiálne: Až dvojnásobný nárast výkonu oproti RTX 20

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit