Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na virtuálnej konferencii SIGGRAPH sa predstavuje budúcnosť 3D grafiky.

Na tohtoročnom podujatí NVIDIA opäť predstaví exkluzívne výhody, ktoré prináša tvorcom obsahu prostredníctvom platformy Studio a technológie NVIDIA RTX.

Prvou z nich je NVIDIA Omniverse, ktorá umožňuje spoluprácu v rámci podporovaných nástrojov. Platforma Omniverse je ďalej rozšírená o podporu formátu Blender USD, nový doplnok Adobe Substance 3D a rozšírenie GANverse3D na jednoduchšie 3D modelovanie s umelou inteligenciou.

Omniverse je v súčasnosti v otvorenej beta verzii zadarmo pre používateľov grafických procesorov NVIDIA RTX a GeForce RTX.

Na trh bol uvedený aj nový model grafického procesora NVIDIA RTX A2000 a k dispozícii sú ovládače August Studio.

Blender 3.0 podporovaný v Omniverse

Spoločnosť NVIDIA oznámila, že Blender, popredná svetová open-source 3D aplikácia, bude v Blenderi 3.0 podporovať univerzálny popis scény (USD) od spoločnosti Pixar.

Rámec založený na súboroch 3D s otvoreným zdrojovým kódom poskytuje softvérovým partnerom a umelcom niekoľko spôsobov, ako používať Omniverse, či už ide o prácu so samotným systémom USD, vytváranie zásuvného modulu, konektora, rozšírenia alebo aplikácie.

Spoločnosť NVIDIA tiež predstavila experimentálnu vetvu Blenderu alpha 3.0 USD, ktorá obsahuje pokročilejšiu podporu USD a materiálov. Čoskoro bude k dispozícii používateľom programu Blender na celom svete.

NVIDIA tiež spolupracuje so spoločnosťou Adobe na novom zásuvnom module Substance 3D, ktorý umožní podporu materiálov Substance v Omniverse.

To umožňuje upravovať materiály vytvorené v aplikácii Adobe Substance 3D alebo importované z knižnice prostriedkov Substance 3D priamo v aplikácii Omniverse. 3D umelci ušetria čas pri vykonávaní zmien, pretože nebudú musieť exportovať a znovu načítavať materiály z aplikácií Substance 3D Designer a Substance 3D Sampler.

3D modely pomocou umelej inteligencie

Vychádza aj nové rozšírenie GANverse3D, Image2Car, ktoré uľahčuje 3D modelovanie pomocou umelej inteligencie. Je to prvé zo súboru rozšírení, ktoré budú tvoriť Omniverse AI Toy Box.

GANverse3D bol postavený na generatívnej adverznej sieti vycvičenej na 2D fotografiách, ktorá syntetizuje viacero pohľadov na tisíce objektov a predpovedá 3D geometriu, textúru a značky segmentácie častí. Tento proces dokázal vytvoriť 3D model auta z jedinej fotografie auta, ktoré môže jazdiť po virtuálnej scéne, s realistickými svetlami, smerovkami a kolesami.

Rozšírenie AI Toy Box umožňuje začínajúcim 3D umelcom jednoducho vytvárať scény a skúseným umelcom prinášať nové vylepšenia pracovných postupov s viacerými aplikáciami.

NVIDIA RTX A2000

NVIDIA RTX A2000 sa pripája k sérii RTX ako najvýkonnejší nízkoprofilový dvojslotový grafický procesor pre tvorcov 3D. Nový desktopový GPU obsahuje najnovšie technológie RTX z architektúry NVIDIA Ampere, vrátane:

  • Jadro RT 2. generácie na sledovanie lúčov v reálnom čase s až päťnásobným výkonom oproti predchádzajúcej generácii RTX.
  • Jadrá Tensor 3. generácie na akceleráciu funkcií využívajúcich umelú inteligenciu.
  • 2x PCIe 4. generácie na zrýchlenie toku dát do a z GPU spolu s až 6 GB pamäte GPU ECC na vykresľovanie a export veľkých súborov.

Systémy založené na RTX A2000 budú k dispozícii od októbra.

NVIDIA RTX A2000 má aj variant pre notebooky. Teraz je k dispozícii v notebookoch s certifikáciou Studio, konkrétne v notebooku Lenovo ThinkPad P17 Gen 2. Ide o energeticky najúspornejší profesionálny notebookový grafický procesor RTX, ktorý umožňuje jeho použitie v tenkých a ľahkých zariadeniach.

Augustové ovládače Studio s podporou nových kreatívnych aplikácií

Najnovšie ovládače Studio pridávajú a rozširujú podporu pre celý rad kreatívnych aplikácií. Niektoré zo zaujímavých nových funkcií zahŕňajú:

Topaz Sharpen AI v3.2 ponúka vylepšenia modelov AI akcelerovaných jadrami Tensor a pridáva 1,5-násobné rozmazanie pohybu a funkciu Too Soft/Very Blurry s výrazným znížením nežiaducich artefaktov.

Vylepšené bolo aj maskovanie v aplikácii so spracovaním ťahov masky v reálnom čase a ovládaním prekrytia.

Reallusion Character Creator v3.43, prvá aplikácia tretej strany s integráciou Audio2Face, teraz umožňuje tvorcom exportovať postavy z aplikácie Character Creator do Omniverse ako súbory USD. Ich siete sú kompatibilné s technológiou Audio2Face. Výsledkom je, že animácie tváre a pier môžu byť úplne riadené umelou inteligenciou len na základe hlasového vstupu bez ohľadu na jazyk, ktorým hovoria. To výrazne zjednodušuje proces vytvárania 3D postáv.

Capture One 21 v14.3.0 pridáva nový nástroj Magic Brush, ktorý v zlomku sekundy vytvorí komplexné masky úprav vrstiev na základe obsahu obrázka. Tento proces je hardvérovo akcelerovaný a pri použití GPU je až 3× rýchlejší ako CPU.

Nové notebooky Studio

  • Notebooky s certifikátom Studio spĺňajú náročné špecifikácie, ktoré z nich robia skvelých pomocníkov pri zvládaní kreatívnych úloh.
  • Lenovo P1 Gen 4 je štýlový a ľahký, váži menej ako 4 kg. Dodáva sa v mnohých konfiguráciách vrátane grafických kariet GeForce RTX 3070 a 3080 a notebookových grafických kariet RTX A4000 a A5000.
  • Dell Precision 7760 je ich najtenšia, najmenšia a najľahšia 17-palcová mobilná pracovná stanica. Vďaka grafickej karte RTX A5000 a 16 GB video pamäte je skvelý na prácu s masívnymi 3D modelmi alebo na prácu s viacerými aplikáciami.
  • Acer ConceptD 7 Ezel je vybavený patentovaným pántom Ezel s 15,6-palcovým dotykovým displejom 4K PANTONE. K dispozícii bude koncom tohto mesiaca a je tiež vybavený až grafickým procesorom GeForce RTX 3080 pre notebooky a 16 GB video pamäte.
  • Koncom tohto roka sa má na trh dostať HP Zbook Studio G8. Je určený na náročnú prácu v 3D a v najvyššej konfigurácii ponúkne notebookom grafickú kartu RTX A5000 alebo GeForce RTX 3080.

Ďalšie modely ponúka NVIDIA Studio Shop. Spravodajca NVIDIA Studio ponúka pravidelné aktualizácie nových produktov.

Zdroj: NVIDIA

Značky: