Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S jesenným sychravým počasím a s kratšími dňami nastáva obdobie, kedy sa veľa ľudí vo voľnom čase rozhodne pre návštevu múzea či galérie. Ku kvalite kultúrneho zážitku počas návštevy vo veľkej miere prispieva aj osvetlenie jednotlivých expozícií a umeleckých diel. Nevhodne zvolené svietidlá môžu mať zároveň negatívny dosah nielen na prežitok návštevníkov, ale aj na trvácnosť a bezpečnosť vystavených exponátov.

 Správne vybrané osvetlenie v múzeách či galériách by malo citlivo korešpondovať s kontextom výstavy a zároveň zvýrazniť jedinečnosť umeleckého diela. To sa dá dosiahnuť pomocou prvotriednej vizuálnej kvality, náležitej redukcie osvetlenia, vyvážených farieb a tiež vhodne nastaveného svetelného kontrastu. Rovnako je potrebné ochrániť exponáty aj pred škodlivým UV/IR žiarením, ktoré ich môže znehodnotiť.

„Na Slovensku využívajú systémy osvetlenia Zumtobel napríklad expozície Slovenského národného múzea na Bratislavskom hrade. V novo zrekonštruovaných výstavných priestoroch sme spolu s architektom Masárom vytvorili špičkový systém spĺňajúci najvyššie požiadavky na kvalitu umelého osvetlenia, jeho intuitívne ovládanie a flexibilitu nastavenia pre rôzne typy výstav a inštalácií,“ hovorí Ing. Peter Mišík MBA, Country Manager ZG Lighting Slovakia s.r.o.

Vo svete sú svetelné riešenia Zumtobel nainštalované v takých skvostoch ako napríklad múzeum Maxxi v Ríme, v Národnom múzeu vo Varšave, v Rezidenčnom zámku v Drážďanoch či v zámku Neuschwanstein v Nemecku.

Svietidlá Zumtobel sú vhodné pre osvetlenie umeleckých diel citlivých na svetelnú expozíciu, umožňujú špičkové akcentačné osvetlenie a trojrozmerné modelovanie. Môžu byť umiestnené bližšie k exponátom bez narušenia celkového vizuálneho vzhľadu a bez škodlivého žiarenia. Do popredia sa tak dostanú aj jemné detaily a tieňmi vytvorené prvky vytvárajú dojem trojrozmernosti. Je teda zaručený maximálny zážitok návštevníkov. Vďaka týmto vlastnostiam boli svietidlá Supersystem II a Arcos ocenené IF Design Awards.

Multifunkčný svetelný systém Supersystem II  je charakteristický svojím minimalistickým prevedením a nenarúša žiadny architektonický štýl. Osvetlenie sa skladá z jednotlivých LED svietidiel, ktoré je možné nakombinovať rôznymi spôsobmi. Ich vlastnosti umožnia dosiahnuť presné a homogénne osvetlenie jednotlivých objektov s jasnými kontrastmi medzi exponátmi. Rôzne veľkosti svietidiel a široká škála príslušenstva umožňujú variabilné uplatnenie v priestore, či už vertikálne alebo horizontálne.

Osvetlenie v múzeách a galériách však neslúži iba návštevníkom. Je potrebné ochrániť aj umelecké exponáty, osvetlenie teda nemôže produkovať škodlivé UV/IR žiarenie. LED reflektorový systém Arcos je ideálny pre exponáty umiestnené v miestnostiach s vysokými stropmi.Rovnako ako v prípade radu Supersystem II sa vyznačuje vysokou účinnosťou, moderným dizajnom a príslušenstvom pre akýkoľvek typ aplikácie. Svietidlá Arcos sa vyznačujú vysokou flexibilitou, je možné ich otáčať o 365° a vyklápať až o 90°.

Značky: