Každý máme svoje sny. Tentokrát sme sa našich redaktorov opýtali, aký darček by si radi vysnívali.

ONDREJ

Notebook na strih videa

Apple

Zdroj: Apple

Môj notebook má už 4 roky a je to na ňom cítiť. Hlavne teda vtedy, keď sa rozhodnem strihať video v 4K rozlíšení. Poviem vám, je to pôrod a často si tak nechávam strih videa na doma, kde mám postavený naozaj výkonný desktop. Celkom ma láka predstava poriadneho notebooku od Apple, kde by som mohol využiť aj operačný systém Mac OS aj Windows. Tiež by som si vyskúšal ako je to so spoluprácou s Android telefónmi. Myslím, že taký MacBook Pro s 512 GB diskom by mi na rozbeh stačil. K tomu ešte poriadne rozšírenie portov, myš a môj darček by mohol byť pripravený.

Cena: 1679 €

FERO

EyePhoto3000

Kontaktná šošovka

Kontaktná šošovka

Prajem si to už dekády. Smart šošovky, ktoré by umožňovali nielen zobrazovať informácie v rámci rozšírenej reality, ale hlavne fotili presne to čo vidím, bez toho aby som niekoho vyrušoval. Uložiť nezabudnuteľnú spomienku či intímny okamih z pohľadu vašich očí, to nedokáže žiadny smartfón ani zrkadlovka. Zatiaľ sme sa tejto situácii priblížili len nepodarenými pokusmi ako Google Glass, ktoré nerušivo rozhodne nevyzerali, nehovoriac o tom, že sa ich bolo treba pri fotení dotýkať, čo je pravdaže na dnešnú dobu pochopiteľné. Vývoj inteligentných šošoviek napreduje pomalým tempom a i keď zaujímavé pokusy je vidieť, od zhmotnenia nejakého reálneho užitočného produktu sme ešte ďaleko. Ale možno jedného dňa…

Cena: Snáď akceptovateľná

MIŠO

Virtuálny svet

Možno o pár rokov, tipujem tak o desať, sa bude dať zohnať niečo ako virtuálna realita vysielaná priamo do mozgu. Možno cez nejaký čip, hoci baviť sa dnes o čipovaní nie je najlepšia téma. 😊 Kúpil by som si obsah, nemusí to byť nutne hra, ale napríklad nejaký ostrov, mesto alebo džungľa a tou by som sa mohol prejsť, relaxovať tam, prípadne vykonávať nejakú ľubovoľnú aktivitu. Bol by to (herný) svet priamo prenášaný do môjho mozgu. Tak ako dnes, avšak bez káblov, okuliarov a všetkých rároh. To by bolo naozaj super. A vlastne keď na tým rozmýšľam, pokojne by som to prial aj inokedy. Nemuselo by to byť na Vianoce. 😊

ROMAN

Cesta okolo sveta

Cesta okolo sveta

Cesta okolo sveta

Bol som posledný, kto odovzdal svoj text do aktuálneho vydania rubriky TOUCHIT BEST a to ju obvykle píšem medzi prvými. Dôvod je však zrejmý – mám v podstate všetko, čo by som mohol chcieť, a tak nemám žiadne tajné želania alebo darčeky, o ktorých by som sníval. Keď som sa však zamyslel, čo by som chcel v živote zažiť a je to z technologického hľadiska reálne, napadla mi cesta okolo sveta. A pokojne aj na dlhšie obdobie, ako je 80 dní. 😊 Áno, toto by ma naozaj potešilo – na polrok alebo rok prestať pracovať a len si tak cestovať po všetkých kontinentoch sveta a spoznávať krajiny, kultúru, jedlá, nasávať zážitky a prekonávať vlastné limity. Možno by z toho vznikla aj pekná kniha.

Cena: 50 000 €

PEŤO

Dron

DJI

Zdroj: DJI

Od detstva som sníval o autíčku na ovládanie. O úplne jednoduchom, ktoré by dokonca nemuselo mať ani bezdrôtové ovládanie. Stačilo by mi hocijaké, prepojené káblom. Ako roky plynuli, z autíčka sa stal akýsi bájny jednorožec, ktorý bude existovať už iba v rozprávkach. Sen o diaľkovom ovládači pretrval, ibaže tentokrát by som ním chcel ovládať vlastný dron. Niekoľko rokov ma fascinujú možnosti fotografovania a nahrávania videí pomocou týchto lietajúcich zariadení. Najviac sa mi však páči pohľad z vtáčej perspektívy, pretože vďaka nemu môžem získať celkom nový pohľad na svet a blízke okolie. Dron dokáže prelomiť bariéry stereotypného vnímania známeho okolia a ukázať ho v celkom novom svetle. Pod stromčekom by som mohol pokojne nájsť napríklad DJI Mini 2.

Cena: 450 – 599 €

MIRO

Ford F-550 EarthRoamer LTi

Ford F-550 EarthRoamer LTi

Ford F-550 EarthRoamer LTi

Môj „malý“ sen by sa pod stromček síce nezmestil, ale to vôbec nevadí. Už od detstva ma to ťahalo k autám a keďže som tzv. neposedný, tak sa stále rád presúvam a cestujem. Rýchle autá ma extrémne bavia, ale terénne off-roady, ideálne v rôznych úpravách sú múzou. Okrem toho v autách rád prespávam, ideálne v prírode, takže by to chcelo poriadny off-road s brutálnou nadstavbou, kde by som vedel aj s rodinou nejaký čas žiť a cestovať krížom-krážom. Jednou z odpovedí na môj automobilový sen je Ford F-550 EarthRoamer LTi, ktorý spĺňa všetky atribúty na 300 %. Ekonomický 6,7-litrový osemvalec pije naftu a má dostatok síl na to, aby utiahol do detailu premyslenú a pomerne luxusnú obytnú nadstavbu. Celkový dizajn je plusom. 😊 Ak by bolo 650-tisíc eur veľa, tak sa s radosťou uspokojím aj s LandRover Defender od úpravcu Arkonik/ Bison D110, prípadne Volkswagenom California, ktorý však musí prejsť spoločnosťou Delta 4×4.

Cena: 650 000 €

Značky: