Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prípady týkajúce sa odkladu splátok spotrebiteľských úverov pre koronavírus sa dostali na minimálnu úroveň, ľudia o ne žiadajú vyslovene len v ojedinelých prípadoch. V porovnaní so situáciou z vlaňajška je tak súčasný stav diametrálne odlišný. Zatiaľ čo minulý rok to boli mesačne aj tisícky žiadostí, v uplynulých mesiacoch sa počítajú už len v jednotkách. Ukazujú to údaje spoločnosti Home Credit.

Situácia na Slovensku sa v oblasti splácania úverov vracia do normálnych „koľají“. Svedčia o tom aj dáta z posledných mesiacov. O odklad splátok žiada mesačne len minimum Slovákov, ktorí splácajú nejakú pôžičku. Údaje týkajúce sa hotovostných úverov, spotrebiteľských úverov s konečným doplatením splátok a konsolidácie úverov jasne ukazujú, že sa ľudia už oklepali z covidových reštrikcií a pomoc so splácaním pôžičiek už natoľko nepotrebujú. Kým vlani, keď boli odklady splátok úverov tak povediac na maxime, tento rok už bola situácia diametrálne odlišná. Minulý rok v apríli to bolo 3700 prípadov, v máji ešte 1300. Tento rok sú to už len jednotky – v júni a júli po 4  odklady a v auguste už len 3.    

Z uvedených čísel je zrejmé, že situácia klientov sa obracia k lepšiemu a problémy so splácaním úverov pre koronavírus sa už vyskytujú naozaj len ojedinele. Opäť ale pripomíname, že ak bude mať ktokoľvek problém so splácaním svojich záväzkov, odporúčame mu čo najskôr kontaktovať poskytovateľa úveru a aktívne s ním riešiť svoju situáciu. Stále vieme pomôcť klientovi, ak sa dostane do ťažkostí pre Covid. Treba podať žiadosť a k tomu doklad, napríklad o znížení príjmu alebo potvrdenie o práceneschopnosti,hovorí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský. Ľudia môžu taktiež kedykoľvek kontaktovať aj samotného ombudsmana, ktorý sa vždy snaží nájsť vhodné riešenie ich konkrétnej situácie.

Na druhej strane však netreba zabúdať na to, že odklad splátok neznamená ich odpustenie. Treba si uvedomiť, že povinnosť zaplatiť splátky úveru po odklade splátok sa len presunula na neskôr. Úvery boli ďalej úročené, pričom úrok za dobu odkladu zaplatí klient až na konci splátkového kalendára – výška splátky zostane nedotknutá, takže dôjde k predĺženiu splatnosti úveru a navýšeniu celkovej sumy.

Značky: