Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Je esperanto plnohodnotný jazyk, schopný vyjadriť aj tie najzložitejšie oblasti ľudského myslenia a snaženia?

Dokážu to účastníci konferencie KAEST 2016 už tento víkend. Konferenciu na tému Výhody a nevýhody modernej komunikácie bude hostiť mestečko Modra v dňoch 17.-20. novembra 2016. Medzinárodná konferencia KAESTKonferencia o využití esperanta vo vede a technike (Konferenco pri Aplikoj de Esperanto en Scienco kaj Tekniko) vznikla v Žiline už v roku 1978 a od tej doby sa koná na Slovensku i v Českej republike každý párny rok.

Od roku 2010 sa konferencia opäť koná pravidelne na Slovensku a jej hlavným organizátorom je občianske združenie Edukácia@Internet z Partizánskeho (www.ikso.net) v spolupráci so Slovenskou esperantskou federáciou. KAEST je konferencia, kde sa počas prednášok a seminárov diskutuje o využití jazyka esperanto vo vede a technike, alebo sa v tomto jazyku priamo prednáša na rôzne témy. Prednášky sa konajú v dvoch paralelných blokoch – v jednom sú vždy prezentácie k hlavnej téme, v druhom bloku nájdu miesto všetky ostatné. Tento rok bude prednášať 32 odborníkov z jedenástich krajín (Slovensko, Česko, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Rusko, Poľsko, Rakúsko, Anglicko, Írsko, Chorvátsko). Heslom konferencie je slogan „Aby sa vedecký život v esperante naďalej vyvíjal“. Súčasťou programu bude aj tradičná ochutnávka vín, premietanie filmov v esperante na vedecké témy, aj výlet na hrad Červený Kameň.

Po konferencii pravidelne vychádza zborník. Fanúšikovia počítačovej lingvistiky ocenia zborník z KAEST 2010 na tému Moderné technológie pre esperanto. Zúčastnil sa jej napríklad aj Francesco Maurelli, ktorý vo Fraunhofer Institut IAIS v Nemecku pracoval na 3D laserových skeneroch na rozpoznávanie ulíc a analýzu križovatiek.

Súčasťou konferencie v Modre bude aj piatkový bezplatný seminár Bezpečne na nete, určený predovšetkým pre pedagogických pracovníkov a výchovných poradcov. O svoje skúsenosti k téme kyberšikany sa (tentoraz po slovensky) podelia spolutvorcovia viacjazyčného portálu na tému kyberšikany www.cyberhelp.eu Peter Baláž a Katarína Nosková zo združenia „Edukácia@Internet“. Okrem toho aj Miroslav Drobný predstaví svoje stránky ako ovce.skkybersikanovanie.sk, nehejtuj.sk a iné.

Ako povedal za združenie Edukácia@Internet hlavný organizátor konferencie Peter Baláž: „Na esperanto sa mnohí ľudia pozerajú v dnešnej dobe akoby povýšenecky či pohŕdavo, považujú nás esperantistov za utopistov, snílkov – v podobnej situácii ale boli ešte donedávna aj zástancovia práv žien, či ľudia snažiaci sa o zrušenie otroctva. V mnohých oblastiach sú práve esperantisti tými pioniermi, priekopníkmi zmien, ktoré naša spoločnosť často potrebuje. Napríklad aj o také ISO-normy sa z veľkej miery zaslúžil práve esperantista, ale esperantisti sú napríklad aj za vznikom slovenskej, českej, gruzínskej či svahilskej verzie Wikipédie. Rovnako práve esperantisti vytvorili a od roku 2011 prevádzkujú prvú a zároveň jedinú bezplatnú mnohojazyčnú webstránku na učenie sa slovenčiny pre cudzincov (www.slovake.eu).“      

Esperanto nie je iba nejakou netradičnou, či dokonca zbytočnou záľubou, ale serióznym projektom, ktorému sa venujú z rôznych dôvodov aj vedecké kapacity v rôznych kútoch sveta. Presvedčí sa o tom na vlastné oči aj šesťdesiatka účastníkov tejto konferencie. Po úspešnom 101. Svetovom kongrese esperanta, ktorý sa konal toto leto v Nitre, a navštívilo ho 1300 návštevníkov zo 60 krajín sveta, prichádza teraz na jeseň esperanto na Slovensko s vedeckou medzinárodnou komunitou.

Značky: