O službe O2 TV sme pôvodne informovali pred rokom.

V júni 2016 operátor spustil pilotnú prevádzku, ktorá bola dostupná iba v niektorých lokalitách. Po roku testovania sa služba začala komerčne predávať všetkým záujemcom z radov zákazníkov O2.

Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli O2 TV opätovne otestovať aj my. Nakoľko sme mali ešte k dispozícii testovací set-top box, ten sme pripojili do elektrickej siete, do internetu a stiahli sme si najnovšiu verziu softvéru. Po pár minútach a opätovnom prihlásení sme začali s testovaním služby.

Iba pre zákazníkov O2

Na úvod dôležité informácie. O2 TV je vo verzii so set-top boxom dostupná výhradne pre používateľov, ktorí majú od O2 aktivovaný aj pevný internet na doma. V závislosti od verzie programu internetového pripojenia môžete získať na službu O2 TV zľavu. Set-top box je možné vyplatiť jednorazovo (48 €) alebo vo forme mesačných splátok vo výške 2 €. Sledovanie televízie sa nezapočítava do FUP limitu pevného pripojenia do internetu.

Operátor ponúka O2 TV aj vo verzii pre mobilné zariadenia a počítač. V takom prípade set-top box nepotrebujete. Táto verzia služby sa nazýva O2 TV v mobile a aby ste si ju mohli aktivovať, budete potrebovať niektorú z fakturovaných služieb od O2.

Rozhranie sa nezmenilo, pribudli TV kanály

Rozhranie služby sa počas posledného roka zmenilo iba kozmeticky. Je minimalistické a prehľadné. K dispozícii je aktuálny TV program a možnosť prehrávať relácie z TV archívu až do 50 hodín po ich odvysielaní. To je pomerne málo, konkurencia ponúka aspoň 7-dňový archív. O2 TV umožňuje vytvárať 100 hodín nahrávok, tie môžu byť uložené po dobu 30 dní.

Reakcie set-top boxu sú priemerné. Na trhu sme sa stretli aj s rýchlejšími set-top boxmi, ale nedá sa povedať, že by nás O2 TV v tomto smere nejako iritovala. Čo sme ocenili je nárast počtu TV kanálov a väčší počet HD obsahu.

O2 TV bola v testovacej prevádzke dostupná iba v základnej ponuke. Aktuálne ju operátor ponúka vo verziách Modrá O2 TV, Strieborná O2 TV a Zlatá O2 TV. Zoznam TV kanálov nájdete na webe operátora alebo v predajniach O2. Základný balík obsahuje viac ako 30 TV kanálov, z toho viac ako 10 v HD rozlíšení. Jeho cena je 7,50 €. Najbohatší balík obsahuje 70+ TV kanálov, viac ako 20 v HD a operátor si za túto službu účtuje 20 € mesačne.

Služba O2 TV v mobile je dostupná s rovnakou ponukou TV kanálov ako základná Modrá O2 TV. Operátor odporúča pre optimálny zážitok zo sledovania prenosovú rýchlosť domáceho internetu aspoň na úrovni 6 Mbps, v prípade mobilnej aplikácie 1 Mbps.

Praktické skúsenosti: Mobilná aplikácia poteší

Mobilná aplikácia O2 TV SK nás potešila. Kvalitou spracovania aj HD obsahom

Čo sa používania služby týka, nemáme pripomienky. Kvalita obrazu je dobrá a najmä TV kanály v HD rozlíšení vyzerajú na veľkej televíznej obrazovke veľmi dobre. V tomto smere nezaostáva O2 TV za konkurenciou. Reakcie set-top boxu sme spomínali, tie sú priemerné.

Počas testovania sme nezaznamenali výpadok, služba bola stabilná. V prípade niektorých TV kanálov sme si však občasne všimli minimálne oneskorenie zvuku voči obrazu. Pôvodne sme si mysleli, že išlo o problém set-top boxu, avšak počas pretrvávania problému sme tento úkaz spozorovali aj v mobilnej aplikácii. Týkalo sa to však iba jediného TV kanála, konkrétne TV JOJ.

Set-top box sa v porovnaní s konkurenciou nevyznačuje ničím extra. Mobilnú aplikáciu a verziu služby pre počítače však chválime. V prvom rade, sledovanie O2 TV na počítači bolo bezproblémové, a to bez ohľadu na použitý internetový prehliadač, čo nie je vždy v tomto segmente služieb samozrejmosť.

Páčila sa nám aj mobilná aplikácia, a to najmä s prihliadnutím na dostupnosť TV kanálov v HD rozlíšení. Tie ešte stále nie sú v rámci mobilnej TV považované za samozrejmosť, aj keď ich postupne pridávajú viacerí operátori. Sledovanie HD TV kanálov v aplikácii O2 TV je však výborné, obraz je naozaj krásny aj na obrazovke tabletu. Taktiež chválime intuitívne ovládanie v rámci aplikácie.

Verdikt

O2 TV je dobrá služba, ktorú dávame do pozornosti aj používateľom, ktorí nemajú doma televízor. Pre nich bude zaujímavá najmä služba O2 TV v mobile za mesačný poplatok 5 €. Podmienkou je však aktívny niektorý z fakturovaných programov tohto operátora. Nutnosť mať od O2 pevný internet alebo fakturovaný program zároveň znižuje skupinu potenciálnych záujemcov iba na aktívnych zákazníkov tohto operátora.

Zapožičal: O2

 

O2 TV v skratke:

Modrá O2 TV – 30+ TV kanálov, 10+ v HD – 7,50 € mesačne

Strieborná O2 TV – 60 TV kanálov, 20+ v HD – 15 € mesačne

Zlatá O2 TV – 70+ TV kanálov, 20+ v HD – 20 € mesačne

Set-top box – 48 € jednorazovo alebo 2 € mesačne

50-hodinový TV archív, 100 hodín nahrávok, sledovanie na maximálne 4 zariadeniach súbežne

O2 TV v mobile – 30+ TV kanálov, 10+ v HD – 5 € mesačne

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit