Fungovať bude nenápadne.

Používatelia smartfónov so systémom Android majú pri sťahovaní aplikácií možnosť voľby. Na tento účel si môžu vybrať nielen oficiálny Obchod Play, ale aj alternatívne obchody, ktoré síce ponúkajú o niečo väčšiu slobodu, ale zároveň s ňou prinášajú aj viaceré riziká. Keďže Obchod Play je hlavným obchodom systému Android, tak Google sa o neho aj patrične stará. Okrem čoraz potrebnejšieho zaistenia bezpečného sťahovania, Google myslí aj na praktické funkcie, ktoré používateľom Android zariadení ponúka. Jednou z nich je aj novinka v podobe pripomienok, ktoré používateľom pripomenú, že do svojho zariadenia si z Obchodu Play nainštalovali novú aplikáciu.

Veľa používateľov má vo svojich smartfónoch nainštalované nie desiatky, ale rovno stovky aplikácií, ktoré často ani neotvoria. Google však prichádza s funkciou, ktorá používateľom pripomenie, že vo svojom zariadení majú nainštalovanú novú aplikáciu, a aby ju nezabudli vyskúšať.

Portál Gizhina informuje, že Google už začal s testovaním funkcie, ktorá bude používateľov systému Android vyzývať na otvorenie nainštalovanej aplikácie. Funkcia bola objavená v rozbore APK súboru a v súčasnej dobe je stále vo vývoji. Ani to však nie je zárukou, že táto funkcia bude aj vydaná.

Hlavným cieľom funkcie „Open App Reminders“ je vyriešiť problém s neotvorenými aplikáciami, ktoré v telefónoch zbytočne zaberajú miesto. Ak si používateľ stiahne aplikáciu, ale najbližších 24 hodín ju neotvorí, tak Obchod Play odošle upozornenie o tom, že nová aplikácia je nainštalovaná a pripravená na použitie.

Ak používateľ na prvé upozornenie nezareaguje, tak systém odošle aj druhé upozornenie. Celkovo však môžu byť odoslané iba dve upozornenia. Mohlo by sa pritom zdať, že počet upozornení je nízky, ale ak má používateľ o aplikáciu skutočne záujem, tak dve upozornenia musia stačiť, aby si aplikáciu minimálne vyskúšal. V opačnom prípade ju môže rovno odinštalovať, aby mu v telefóne zbytočne nezaberala miesto. Používatelia pri dvoch pripomienkach zároveň nebudú bombardovaní zbytočnými upozorneniami.

Príslušenstvo pre Galaxy S24
Galaxy S24

Dve výhody funkcie

Návyky používateľov sa pri sťahovaní aplikácií môžu líšiť. Zatiaľ čo niektorí z nich aplikácie sťahujú iba vtedy, keď majú telefón pripojený k Wi-Fi, tak existuje skupina, ktorá sťahuje viaceré alternatívy aplikácií iba “na jedno použitie”. Týmto správaním sa používatelia oberajú o kontrolu nad ich počtom, alebo môžu zabudnúť na tie, ktoré nepoužili, ale ani nikdy nepoužijú.

Včasná pripomienka môže skutočne slúžiť aj ako “čistič úložiska”, keďže používatelia sa po jej prečítaní môžu zamyslieť, či tú konkrétnu aplikáciu skutočne potrebujú, alebo ju z telefónu odinštalujú. Určite však poteší aj nedávna novinka, vďaka ktorej môžete odinštalovať aplikácie pomocou svojho telefónu aj v iných zariadeniach.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.