Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Poslanci NR SR schválili na dnešnom rokovaní novelu zákona č. 395/2019 o občianskych preukazoch, ktorú vypracovalo ministerstvo vnútra. 

Rovnako ako pri cestovných pasoch, ktoré v biometrickej kvalite vydáva Slovenská republika už od roku 2008, sa aj do elektronického čipu OP budú zapisovať odtlačky prstov a podoba tváre, a to vo forme zakódovaných biometrických údajov.

„Z databázy ministerstva vnútra  budú odtlačky prstov vymazané v momente, keď bude doklad vydaný držiteľovi, keďže európske nariadenie o posilnení bezpečnosti dokladov vytváranie databázy odtlačkov neumožňuje,“ spresnil minister vnútra Roman Mikulec.

Povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov sa bude vzťahovať na osoby, ktoré dovŕšili vek 12 rokov. Osobám, ktorým z rôznych dôvodov nebude možné zosnímať odtlačky prstov, sa OP vydá s platnosťou na 1 rok.

Ďalšie zmeny a prístup k údajom

Zosnímať podobu tváre, odtlačky prstov a podpis bude možné aj na zastupiteľských úradoch v zahraničí.

Novinkou bude možnosť prezerať a kontrolovať si biometrické aj ostatné údaje zapísané v elektronickom čipe pomocou pripravovanej aplikácie.  V súčasnosti je to možné len na oddelení dokladov.

Vzhľadom na povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov pri podaní žiadosti už nebude možné požiadať  o vydanie občianskeho preukazu elektronicky.

Úpravy v ďalších zákonoch

Návrhom sa zároveň upravuje aj  zákon č. 647/2007 o cestovných dokladoch, zmeny vyplývajú z doterajšej aplikačnej praxe. Žiadateľ o pas už nebude musieť uvádzať v žiadosti o vydanie dokladu adresu pobytu. „Cestovný pas je viazaný na občianstvo žiadateľa a existuje množstvo našich občanov, ktorí nikdy nemali pobyt na území SR a s uvádzaním adresy pobytu mali množstvo komplikácií,“ odôvodnil zmenu minister Roman Mikulec.

Ďalšou zmenou je, že občania starší ako 15 ale mladší ako 18 rokov pri podávaní žiadosti o pas budú môcť predložiť súhlas rodiča či zákonného zástupca bez notárskeho overenia jeho podpisu

Zmeny sa navrhujú aj  v zákone č. 145/1995  o správnych poplatkoch. Pre občanov starších ako 15 rokov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky je občiansky preukaz povinným dokladom, u ostatných občanov je to dobrovoľný doklad. Vzhľadom na uvedené je preto vhodné oslobodiť občanov s povinnosťou držby občianskeho preukazu od niektorých poplatkov.

Novela zákona o občianskych preukazoch bude účinná 1. januára 2023.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.