Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kryty na mobil, spolu s ochrannými tvrdenými sklami, predstavujú najviac vyhľadávaný sortiment spomedzi doplnkového príslušenstva pre smartfóny. Ich primárnou funkciou je vylepšenie ochrany krehkých mobilných zariadení a tiež estetiky. Ako dlho nám dokáže kryt na mobil efektívne slúžiť? Existuje spôsob, ako predĺžiť jeho životnosť?

Životnosť podľa typu krytu

Vo všeobecnosti môžeme obaly rozdeliť na mäkké (gumové a silikónové kryty na mobil), tvrdé (plastové kryty) a kombinované, ktoré sa vyznačujú tvrdými hranami, podložkou a naopak mäkkými rohmi. Ktoré puzdro sa vyznačuje dlhšou životnosťou?

Tip: Medzi kombinované typy môžeme zaradiť aj peňaženkové obaly, napr. kryt na google pixel z kvalitnej ekokože, ktorý disponuje ochrannou silikónovou vaničkou.

Silikónové vs. plastové kryty

Prvotne boli za účelom ochrany mobilných telefónov vyrábané puzdrá plastové – išlo o tvrdú škrupinku, ktorá chránila pred poškriabaním a jemnými nárazmi. Nevýhodou však bolo (a aj naďalej je), že pri silnom páde dochádzalo k ich zlomeniu či inému poškodeniu.

Ďalší vývoj priniesol kryty z mäkšieho polymérového materiálu – gumy a silikónu. Tie sa vyznačujú väčšou odolnosťou, lepšou absorpciou nárazov a pohodlnejšou manipuláciou, a tovďaka nekĺzavému povrchu. Vyvýšené okraje taktiež dokážu efektívne chrániť mobilný displej pri páde. Na druhej strane je tu riziko zožltnutia a roztiahnutia.

Samotná dĺžka životnosti oboch alternatív však závisí na viacerých faktoroch, vrátane výrobnej kvality krytu na mobil a spôsobe zaobchádzania s ním. 

Tip: Vyskúšajte napríklad elegantné TPU kryty na mobil one plus s karbónovou štruktúrou a precíznym spracovaním.

Zdroj: Shutterstock

Ekologické kryty na mobil

Špeciálnu skupinu tvoria ekologické kryty vyrobené z recyklovaného materiálu – korok, bambus alebo drevené kryty na mobil. Oproti predchádzajúcim variantám je potrebné opatrnejšie zaobchádzanie, odporúča sa napr. vyhýbať kontaktu s vodou. Priemerná doba životnosti týchto krytov je 2 roky.

Ako predĺžiť životnosť krytov na mobil

Vedeli ste, že pravidelné čistenie môže prispieť k ich dlhšej životnosti?Čistenie kryt chráni pred mikrobiálnymi formami života (mikróby a baktérie). Tento krok dáva zmysel aj po stránke ochrany zdravia – mobilný telefón s krytom si bežne prikladáme pri telefonovaní k pokožke a jeho znečistený povrch môže viesť k tvorbe akné či iných kožných problémov.

Ak chcete predísť vyblednutiu puzdra, nemali by ste ho vystavovať dlhodobému slnečnému žiareniu, a to najmä pri kožených a silikónových modeloch, ani ho nosiť voľne hodené v kabelke, kde dochádza k intenzívnemu treniu – okrem toho sa kryt na mobil môže poškriabať v dôsledku iných predmetov, ktoré tu bežne nosíme, napr. kľúče.

Značky: