Prvý telefonát z mobilného telefónu sa uskutočnil vo firme Motorola. Stál za ním inžinier, vynálezca, priekopník mobilnej komunikácie a držiteľ siedmich patentov Martin Cooper, ktorý ako prvý realizoval telefonát z mobilného telefónu Motorola DynaTAC.

Dizajn Motorola DynaTAC skôr pobaví, ale v roku 1973 išlo o prevratnú novinku

Na Slovensku sa prvý telefonát z mobilného telefónu uskutočnil v priamom televíznom prenose a jeho účastníkmi boli politici František Mikloško a jeho česká kolegyňa Dagmar Burešová. Prvým mobilným operátorom bola firma Eurotel (dnes Telekom) a v roku 1997 k nej pribudol mobilný operátor Globtel (dnes Orange). Globtel predbehol Eurotel v spustení modernej GSM siete. Značka O2 na trh pribudla až v roku 2007, najmladším operátorom je 4ka (2015).

Ericsson GA 628 bol prvým telefónom, ktorý ste si mohli kúpiť k paušálu za 1 Sk v rámci kampane „Jarná mobilizácia“ od firmy Globtel (dnes Orange). Spolu s Nokiou 2110 to boli prvé telefóny, ktoré sa začali nakupovať masovo. Ericsson GA 628 bol prijateľný pre všetkých, zatiaľ čo Nokia 2110 bola dostupná len pre rodiny s vyšším rozpočtom.

V roku 1998 sa na Ericsson GA 628 stálo v rade a Nokia 2110 bola dostupná len pre solventnejších záujemcov

Telefonovanie, SMS správy a čiernobiele displeje

Značkou telefónov, ktorá hrala v tomto období prím bola jednoznačne Nokia. Niektoré mobilné telefóny sú kultové dodnes, ako legendárne „nezničiteľná“ Nokia 3310 s hrou Had, ktorou sa dali stráviť hodiny. Nokii šliapala na päty firma Ericsson, ktorá priniesla „Véčko“ s vyklápacím krytom klávesnice – model T208i.

Farebné displeje, variabilné kryty a správy MMS

Farebné displeje mobilných telefónov boli cool a s nimi prišiel ďalší technický posun v podobe MMS správ, ktoré umožňovali posielať prvé obrázky.

Mnohí si určite dodnes spomínajú na Nokiu 3200. Tá mala priehľadný kryt, do ktorého sa dal vkladať farebný podklad. Dal sa vyrezať z obyčajného papiera. Po prvý raz bol „vzhľad“ telefónu osobnou voľbou zákazníka. Už aj pri type 3510i sa dal originálny tmavomodrý kryt vymeniť, ale farebnosť krytov bola obmedzená. „Vyrezávačka“ bola v tomto smere absolútnou jednotkou.

Od prídavného fotoaparátu až po prelomový Ericsson K750i

Prvým krokom k foteniu mobilom boli prídavné fotoaparáty. Masovo sa predávali k Nokii 3100 a Siemensu S55. Išlo o ďalší míľový krok, ktorý viedol k zabudovanému fotoaparátu v mobilnom telefóne Sony Ericsson T610 a už spomínanej Nokia 3200. Kvalita fotiek nebola vysoká, ale i tak to bol prielom. Pri sledovaní zrnitých a neostrých fotografií chytá nejedného bývalého používateľa nostalgia spojená so slzičkou v oku. Priekopníkom fotenia na mobil bola opäť firma Sony Ericsson, ktorá uviedla na trh cenovo dostupný a elegantný model K750i so zabudovaným fotoaparátom, ktorý mal 2 megapixely a kvalita fotiek bola skutočne vysoká.

Sony Ericsson K750i spustil mániu dokumentovať všetko, čo sa okolo nás deje

Wi-Fi, GPS, SD karta a počiatky „múdrych“ telefónov

Model N95 od značky Nokia už obsahoval email, 3G pripojenie, Wi-Fi, 5-megapixelový zabudovaný fotoaparát a pamäťovú SD kartu. Bonusom bol čistý dizajn, veľký displej a fakt, že telefón bol vysúvací, malý a praktický. Na trh vstúpila aj firma HTC so svojím modelom Dream, ktorý bol taktiež vysúvací a biely.

Nokia N95 z roku 2007 bola najbližšie k tomu, čo dnes nazývame smartfón. Na tú dobu to bol multimediálny kráľ

Prvým dotykovým telefónom nebol iPhone

Prvou spoločnosťou, ktorá predstavila dotykový mobilný telefón, bola IBM a model Simon v roku 1993. Jeho operačný systém Navigator mal možnosť odosielať emaily, faxy a vďaka možnosti plánovať si stretnutia za pomoci kalendára, z neho urobil úplne prvý „múdry“ telefón.

Steve Jobs a jeho iPhone s operačným systémom iOS, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2007 spopularizoval dotykové telefóny na masovej báze. Momentálne najpoužívanejším operačným systémom v Európe je však Android.

Aj mobily môžete jednoducho (z)recyklovať

Súčasné trendy v oblasti komunikácie sa hýbu závratnou rýchlosťou a nové modely telefónov sú uvádzané na trh ako na bežiacom páse. Vlastniť najmodernejší kúsok sa stalo ukážkou spoločenskej prestíže. Staršie mobily sa tak stávajú nepotrebnými. Buď sa hromadia v domácnostiach alebo skončia v koši, kam určite nepatria. Jediný odhodený mobilný telefón totiž dokáže otráviť viac než 1000 litrov pitnej vody a rovnako aj pôdu. Časom sa z neho totiž začnú uvoľňovať ťažké kovy a toxické látky.

Váš telefón sa môže stať exponátom v múzeu

Zabrániť škodám na životnom prostredí aj vlastnom zdraví je jednoduché. Staré kúsky stačí zaniesť na zberné miesto alebo späť do predajne. Najväčšiu zbierku mobilov robí na Slovensku už šiesty rok Orange. Navyše, tento rok uzavrel spoluprácu s Múzeom mobilov v Dobšinej (www.muzeummobilov.sk).

Zriaďovateľ Múzea mobilov Štefan Polgári si spomedzi starých telefónov vyberie tie, ktoré obohatia zbierku múzea

Vaše zariadenie sa tak môže zapísať do mobilnej histórie. Naopak, poškodené modely, ktoré má múzeum v archíve, a už ich nevyužije, zase odovzdá Orangeu na recykláciu.

Za každý odovzdaný kus navyše Orange prispeje sumou 0,50 € neziskovej organizácii, tentokrát Lige proti rakovine. Každým starým telefónom tak pomáhate trikrát – životnému prostrediu, kultúrnemu dedičstvu a tiež dobrej veci. Zároveň ste zaradení do žrebovania o Samsung Galaxy A5 black. Okrem dobrého pocitu môže byť vašou odmenou aj nový smartfón. Staré mobilné zariadenia prineste do ktorejkoľvek predajne Orangeu.

Prečítajte si aj:

10 technológií, ktoré sa zmenili na nepoznanie

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.