Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Čo majú spoločné mladí úspešní ľudia pracujúci pre štát, ktorí sa vrátili zo zahraničia a mladí úspešní startupisti?

Okrem toho, že sú pozitívnym príkladom pre mladšiu generáciu dali o sebe vedieť na kariérno-vzdelávacom podujatí Night of Chances (NOC) Business 2018. Okrem budúcnosti vo svojej kariére mohli zúčastnení dostať odporúčania na zlepšenie, ale aj podebatovať o budúcnosti krajiny, ktorá sa začala formovať po vražde novinára Jána Kuciaka. Aký je ich odkaz?

Aula FIIT STU dnes v noci praskala nadšenými mladými ľuďmi. Prišli sa inšpirovať napríklad aj zakladateľom startupu roka 2018 Eyerim Martinom Zahuranecom, ktorý študoval vo Viedni a strávil dva a pol roka v juhovýchodnej Ázii, kde pracoval na ázijskej obdobe Amazonu. Svoje skúsenosti sa rozhodol pretaviť do vlastného podnikania. Jeho Eyerim má miliónové tržby, 38 zamestnancov a zákazníkov v 18 krajinách sveta. Rovnako nadšene tlieskali aj nadanému Martinovi Hermanovi, ktorý začal programovať už ako 14-ročný.

Ako 18-ročný sa ocitol v Silicon Valley. Jeho úspechy a pády ho posunuli vpred a aktuálne je spoluzakladateľom viacerých úspešných startupov s dôrazom na blockchain, ale aj vo vývoji pre zdravotníctvo. Vo svojej prezentácii predstavil prítomným ako prvým novú verziu úspešnej blockchain stávkovacej aplikácie pre kryptomeny Bethereum. Obaja kládli veľký dôraz na to, aby sa mladí nebáli cestovať. Práve cestovanie a spoznávanie nového podľa nich dáva správnu inšpiráciu pre ďalší rozvoj človeka.

Buďte svetoví!

Na tému cestovanie sa rozprávali aj Ildikó Kukanová (VÚB banka), Michal Mikoláš (Henkel) a Gabriel Galgóci (AT&T). Vrcholoví manažéri sa zhodli v tom, že jeden cudzí jazyk už dnes nestačí. Do svojich tímov nepotrebujú ľudí, ktorí už majú skúsenosť, ale takých, ktorí chcú a majú ochotu na sebe pracovať. Toho istého názoru boli aj manažéri Karin Marková (Kaufland), Viliam Pajtinka (Swiss Re), Matej Bošnák (EY) a Tomáš Volek (Accenture). S nádejou dodali, že v IT by potrebovali viac žien. „Mileniáli sa potrebujú hodnotovo stotožniť so spoločnosťou, pre ktorú pracujú,“ vyzdvihol Bošnák.

Na každom z nás záleží

O zmene krajiny k lepšiemu rozprávala aj pätica nadšencov, ktorí aktuálne pracujú pre štát a napĺňa ich to: Lucia Kišš (SlovakAid), Lucia Šrámková (Inštitút finančnej politiky), Andrej Svorenčík (Ministerstvo kultúry SR a Ministerstvo hospodárstva SR), Zuzana Vargová (Kancelária prezidenta SR), Stanislav Boledovič (Teach for Slovakia). Vrátili sa zo zahraničia, alebo odmietli atraktívnu prácu v komerčnej sfére a rozhodli sa prispieť k lepšiemu fungovaniu Slovenska. Zbúrali tak stereotyp, že štátna sféra je nudná a nič sa v nej nedeje. Práve naopak! Ukazujú, ako postupne prispievajú k zmene. ň

Majú odhodlanie meniť štátne inštitúcie na moderné, fungujúce a dôveryhodné orgány, ktoré prilákajú ďalších „odvážlivcov“ ako oni. Všetci sa zhodli, že vlnu kvalitných ľudí v štátnej sfére odštartoval Martin Filko. Stanislav Boledovič z Teach for Slovakia vyhlásil, že po novom plánuje združenie vychovávať novú generáciu úradníkov na Slovensku.

Zuzana Petková (Nadácia Zastavme korupciu) a Juraj Šeliga (Za slušné Slovensko)

O tom, že skutočne záleží na každom z nás, rozprávali študentom Zuzana Petková (Nadácia Zastavme korupciu) a Juraj Šeliga (Za slušné Slovensko) až do neskorej polnoci. Vražda Jána Kuciaka, Zuzaninho kolegu a priateľa, otriasla nielen novinárskou obcou, ale vyburcovala davy ľudí na námestia. Otvorila tému korupcie a zaktivizovala národ k akcii,  ktorá vyústila do zmien vo vedení Slovenska. „Bola som pozitívne prekvapená tým, ako sa ľudia dokázali spojiť, aby vytvorili tlak na zmenu. Mám pocit, že žijeme v štáte, kde sú aktívni občania a vedia aj políciu dotlačiť k správnym veciam,“ povedala Petková. „Krok po kroku od marca si našu krajinu berieme späť,“ dodal Šeliga.

Niečo naviac

Okrem zaujímavých debát bol na NOC-i priestor aj pre absolventov, ktorí si na odborných workshopoch mohli zlepšiť svoje zručnosti a schopnosti. Pre pracujúcich bol totiž vytvorený samostatný program s názvom Young professionals pozostávajúci z troch hodinových blokov pod taktovkou Jany Olexovej (riaditeľka a spolumajiteľka TIMAN), Maroša Gečevského (IAMbassador) a Olívie Hurbanovej, autorky konceptu „Future skills“.

Tradíciou bol speeddating, 10-minútový „pracovný pohovor“ s vrcholovými manažérmi významných spoločností ako adidas, Kaufland, Tatra banka a ďalších. Počas predchádzajúceho roka sa NOC prvýkrát otvorila aj stredoškolákom, tej uplynulej sa zúčastnil rekordný počet viac ako 100 z nich. Ôsmeho ročníka sa zúčastnil doteraz najväčší počet biznis nadšencov. Prišlo ich až 700. Až 265 z nich sa zúčastnilo na 23 workshopoch.

Myšlienky z NOC-i na zapamätanie:

  • „Hľadáme ľudí, ktorí chcú na sebe pracovať, prichádzajú s otvorenou mysľou.“

(Gabriel Galgóci, AT&T)

„Boj o talenty je veľmi veľký. Talenty veľakrát zabíjame. To je motivácia pre firmy, ako talent motivovať a rozvíjať.“ (Ildikó Kukanová, VÚB banka)

  • „Čo hľadáme sú ľudia, ktorí chcú na sebe pracovať, pretože všetko ostatné vás vieme naučiť“ (Viliam Pajtinka, Swiss Re)

„Úradníci neslúžia jednému šéfovi, slúžia verejnému záujmu.“

(Zuzana Vargová, Kancelária prezidenta SR)

  • „Kým ten benefit je pred našimi očami, tak to stojí za to.“ (Andrej Svorenčík, Ministerstvo kultúry SR a Ministerstvo hospodárstva SR)

„To čo si myslíte, že váš klient potrebuje, nie je to čo potrebuje. Spravte si prieskum.“

(Matin Herman, Powerful Digital, Powerful Medical, Bethereum)

Značky: