Rok 2018 je rokom kryptomien.

Opäť. Počúvame o nich veľa, dobré aj zlé. Odporúčania aj varovania. Z 50 eur budete vedieť spraviť 500 eur, no môžete úplne prerobiť a stratiť všetko alebo aspoň veľkú časť vloženej sumy. Z koláča kryptomien si totiž bude chcieť odhryznúť každý. Aj preto ich je čoraz viac. Vznikajú nové, o pôvodné projekty niekedy nie je záujem. Ako sa v tom vyznať a prečo je kryptomien/projektov toľko?

Hneď na úvod by sme radi zdôraznili, že v odborných kruhoch sa nie všetko považuje za kryptomenu. My sa v našom článku nebudeme venovať prílišnému slovíčkareniu. Hoci ripple nie je považovaná za kryptomenu doslova (hlavne nie je decentralizovaná ako je bitcoin), je to platforma pre platobné systémy a inštitúcie. Preto ju tak trochu hádžeme do jedného vreca s ostatnými, kvôli sprehľadneniu textu a ľahšiemu pochopeniu. Kvôli tomu sme v úvode spomenuli aj slovo projekty. Za čo teda považovať niečo, čo vlastní majoritne vydavateľská spoločnosť v podobe počtu danej meny, je otázka na dlhšiu úvahu.

Initial Coin Offering (ICO)

Teda úvodné ponúkanie digitálnej meny. ICO robia firmy, ktoré chcú svoj projekt digitálnej meny financovať a získať potrebné zdroje na ďalšie rozvíjanie a iné činnosti s tým súvisiace. Od akcií sa to líši najmä tým, že vo väčšine prípadov ICO kryptomien nie je regulované. Je to vo výsledku lacnejšie, zároveň rizikovejšie. Môžete kúpiť za výrazne nízku cenu nové kryptomeny, obvykle za cenu pokrytia nákladov. Nezískavate tým ale žiadny podiel v spoločnosti, ktorá ich ponúka. Kupujete si možnú budúcnosť projektu, ktorému chcete veriť a vidíte v ňom potenciál rastu. To znamená aj potenciál používania.

Preto sa v niektorých prípadoch dozvedáte o tom, že kryptomena za určité obdobie zaznamenala nárast v stovkách percent. Čo v dnešnej dobe nie je dobre charakterizovateľné slovom „podozrivé“. Vhodnejšie slovo je šialenstvo. Vy tento sprvu šialený nápad podstúpite a ak sa projekt ujme, pomôžete jemu aj sebe. Férový obchod, riziko je na oboch stranách. Dobre, na tej vašej strane je väčšie, aby sme boli úprimní. Medzi takto spustené projekty patrili etherum, stratis či antshares (dnešné NEO). Do ICO sa však smelo zapájajú aj podvodníci.

Na Ali Expresse nájdete takéto kryptomince. Pekné ako dar, ale bez hodnoty skutočnej kryptomeny

Falošné kryptomeny

Ako spoznať falošnú kryptomenu? Nuž, prakticky nijako. Nepríjemné, ale je to tak. Kto garantuje skvelé vzrastajúce projekty, môže byť neraz na omyle alebo cielene zavádzať. Isté náznaky tu sú, avšak ako investor a zároveň podporovateľ nových kryptomien ťaháte za kratší koniec. Veľkosť tímu, ktorý sa novej kryptomene venuje, vám o jej dôveryhodnosti nič nepovie. Treba sledovať diskusie na Facebooku, no veriť im len zbežne. Tu sa stretávajú zástancovia jednej kryptomeny a budú obhajovať svojich obľúbencov pred inými. Kryptomeny, ktoré buď nemajú potenciál presadiť sa na trhu, alebo ide o niečo iné ako etherum alebo bitcoin, mnohí nazývajú shitcoins. Je to normálne a bohužiaľ sú tu ľudia, ktorí takto nazývajú aj perspektívne projekty. Narážajú na príliš veľký objem ICO na začiatku projektu alebo na to, že sa do veľkej miery dajú regulovať vydavateľom meny. Ale nakoniec to môže byť fajn mena/platforma a vy podporíte dobrý projekt. A teraz si vyberte – čomu veriť alebo neveriť. Extra pozor si treba dať na krásne vyrobené weby sľubujúce závratné zisky, a to v čase, keď sa ICO spustí ešte len s odstupom týždňov až mesiacov.

Čína je kryptomenový trh číslo 1. V digitálnom svete má na nás táto veľmoc veľký vplyv.
Kvalitné projekty vám poskytnú detailný pohľad na to, ako daná kryptomena funguje, kde bude hľadať uplatnenie a najmä technické detaily. Podvrhy, falošné kryptoprojekty alebo skrátka čokoľvek, čo sa má na legitímnu menu podobať, vám budú prezentovať percentá. Závratné zisky v prvom mesiaci, po troch mesiacoch, budú odkazovať na množstevné zľavy pri nákupe tokenov (virtuálnych kryptomincí) atď. Doslova a do písmena budú útočiť na základné pudy a vlastnosti človeka – chamtivosť. Načo zisťovať, či daný projekt nie je podvrh? Podobá sa na etherum, ktorý je vhodný aj na uchovávanie detailov o zmluvách? Daná kryptomena nemusí byť pravá a perspektívna len preto, lebo sa na inú podobá. A tak nastúpi chamtivosť a neinformovanosť a riziko veľkej finančnej straty je na svete. Že nemá šancu proti etheru v jej danej podobe uspieť? Kto by sa tým zaoberal, veď predsa na krásnej webstránke sľubujú veľké zisky…

Máte pochybnosti o kryptoprojekte a falošných weboch k originálnym kryptomenovým webom? Pozrite sa na web www.badbitcoin.org

Kolísajúce trhy

Súvisia s podvodmi, no neraz k tomu nemusíme použiť také silné slovo. Funguje to podobne ako akciový trh. Aj kryptomeny kupujete na burzách. V mnohých prípadoch je to najefektívnejší spôsob, ako ich získať. Môžeme sa baviť o ťažbe, no tu už treba naozaj dačo vedieť a hlavne byť v spojení s ostatnými, aby ste ako prvý potvrdili transakcie. Inak odmenu nezískate, ale elektrickú energiu spotrebujete.

Pozor na predpovede nárastu hodnoty kryptomien. Neraz nemajú stabilný základ, iba dohady.
Keď vystúpi popredný bankár pred kamery alebo napíše dačo na Twitteri o tom, že neverí jednej či viacerým kryptomenám, trhy hneď padajú. Ochota nakupovať a tým zdvíhať cenu danej meny, klesá. Začne sa prepad, strach investorov, či teda bude trh regulovaný, ako sa chystá zasiahnuť vláda a aký bude ďalší osud kryptomeny. Máme aj náprotivok. Vplyvný a rešpektovaný človek, ideálne z technologického prostredia ohlási dôveru v nejaký projekt alebo kryptomenu alebo sa rovno prizná, že kúpil 700 BTC. Trh začne znova rásť, ochota nakupovať takisto a nielen bitcoiny a nastane všeobecné šťastie. Toto sa stávalo v minulosti, stalo sa to aj tento rok a prípadov podobných našim príkladom zaznamenáme ešte viac.

Kapitalizácia jednotlivých kryptomien na serveri coinmarketcap.com

Sociálne siete

Nákazlivejšie pre jednotlivcov sú správy na Facebooku. Prihlásite sa do diskusnej skupiny zameranej na jednu alebo viac kryptomien a budete sledovať príspevky. Jeden bude hovoriť o tom, že konkrétna banka v Indii, USA, či kdekoľvek inde, bude podporovať danú kryptomenu na nejakej úrovni. Vyjde k tomu správa a bude to úplne legálna a normálna vec, žiaden podvrh. Čo spraví bežný človek? Prihlási sa do bankingu a rýchlo si na svoju burzu pošle eurá, aby na druhý deň mohol prikúpiť „kým je ešte čas“.

Komunity na Facebooku sú dobrým spôsobom, ako sledovať kryptomeny a dianie v tejto oblasti

Pozitívna správa, že banka bude spracovávať transakcie v kryptomene alebo využije jej blockchain ešte neznamená, že zajtra nakúpite danú menu, aby ste ju o pár dní stihli predať a ísť si kúpiť nové bývanie. Nadšenie jednotlivcov prispievajúcich na fóra je fajn, ich informácie sú hodnotné, minimálne na zvažovanie. Neznamená to ale raketový nárast ceny kryptomeny. Tzv. To the Moon sa používa vtedy, keď sa očakáva pri nejakej správe enormný nárast jej hodnoty. Berte tieto príspevky s rezervou.

No a podobne sa budete stretávať s aj s negatívnymi správami, podvrhmi a hlúposťami. Stačí, aby niekto dal príspevok o tom, že bitcoin bude celosvetovo zakázaný a dostanete strach. Veď ste tam naliali peniaze, čo teraz? Rýchlo predať? A tak zapínate kartu v prehliadači so stránkou vašej burzy, kde ich máte uložené. Našťastie, pri dobrých komunitách dajú takéhoto „pokrikovača“ administrátori alebo skúsení používatelia do poriadku. Neraz sú z komunity vylúčení a majú zákaz sa do skupiny opäť pridať.

Kryptomena vs. „tradičné“ peniaze

Vydávať jednoznačný verdikt a porovnávať rôzne trhy nie je úplne presné, no je vhodné minimálne na zamyslenie. S tým súvisí aj celkové riziko investovania do nich a hľadanie nových príležitostí, ako získať peniaze, podporiť projekty alebo len mať niečo, ako sa vraví bokom. Veľa ľudí ešte stále verí tradičným peniazom. To nie sú tie peniaze, ktoré boli kedysi kryté zlatom. Dnes sú to tie papieriky, ktorým hodnotu dávame my sami a vlády. Spomeňte si na veľkú hospodársku krízu, ktorá začala koncom októbra 1929. Prepad akcií na newyorskej burze bol predzvesťou, že meny mnohých štátov stratia na svojej hodnote. Boli také bezcenné, že sa s nimi oplatilo kúriť namiesto uhlia.

Vieme, že kryptomeny ešte nie sú v stave, keď by ich každý vedel používať. Aj my, čo do nich investujeme, si mnohokrát nevieme predstaviť ich použitie v bežnom obchode. Stále to nie je o tom, že stačí priložiť smartfón alebo platobnú kartu k terminálu a zaplatiť. Avšak nahovárať si, že akcie, dlhopisy alebo iná forma podobného investovania je podstatne nižším rizikom, je nerozumné.

Graf znázorňujúci cenu bitcoinu od septembra 2017 po 3. marec 2018. Naozaj chce niekto predpovedať jeho hodnotu?

Nemusíme sa vracať až do Veľkej hospodárskej krízy. Stačí si predstaviť tú čerstvejšiu finančnú krízu v rokoch 2008 – 2012, pre mnohých s ešte dlhšie trvajúcim dopadom. O tú sa postarali práve tie inštitúcie, ktorým veríme, získavali pochybné hodnotenia ratingových agentúr. Nakoniec bublina praskla, ľudia prišli o svoje domovy kvôli hypotekárnej kríze a ďalším faktorom. A ešte detail pod čiarou. Bankári, ktorých banky boli ohlásené do krachu a veritelia svoje peniaze prakticky nevideli, si svoje miliónové odmeny nadeliť nezabudli. Toľko k istote a klasickým peniazom.

Verdikt

Kritické myslenie, nesnažiť sa zbohatnúť z týždňa na týždeň a striedmy postup podľa vašich možností. Keď toto zvládnete, máte ideálny predpoklad na investovanie do rôznych kryptomenových projektov. V prípade, že chcete len zbohatnúť, lebo sused tiež dačo investoval, môžete byť sklamaní. Ak nemáte disciplínu, neviete, čo je kryptomena ale viete, že tam dnes „všetci posielajú peniaze a sú bohatí“, ruky preč!

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.