Kvalitný fotoaparát je pre mnohých turistov neodmysliteľnou súčasťou výbavy.

Smartfóny, ktoré máme neustále u seba dokážu zhotoviť veľmi pekné fotografie, no stále to nestačí na kvalitný digitál, kompakt, nehovoriac o zrkadlovkách. Avšak, do hôr siahnite radšej po tých odolnejších fotoaparátoch, ktoré vydržia aj prípadný pád či ponorenie do vody. Rozbiť zrkadlovku za 1000 eur by nebol ideálny zážitok. Pripravili sme pre vás výber odolných, ale stále kvalitných fotoaparátov do nepohody a na realizáciu akčných záberov.

FujiFilm FinePix XP90

Malý, šikovný digitál s Wi-Fi pripojením, ktorý je naozaj odolný. Vydrží ponorenie do hĺbky 15 metrov, pád na zem z výšky 1,75 metra a použiteľný je do teploty -10 °C. Taktiež sa nezľakne piesku ani prachu. Disponuje 16,4 MPx snímačom, 5-násobným optickým zoomom a optickou stabilizáciou obrazu. Široké rozmedzie nastavenia 28 mm objektívu Fujinon sa výborne hodí na zhotovovanie akčných záberov zblízka, ale i krásnych prírodných scén. K dispozícii sú režimy ako panoráma, time-lapse a nechýba vysokorýchlostné sekvenčné snímanie, až 10 snímok za sekundu. Vďaka kvalitnému snímaču dokáže zachytiť aj tmavé scény s vysokou ostrosťou. V zadnej časti je 3-palcový LCD displej potiahnutý antireflexnou fóliou, a tak je dobre čitateľný aj na slnku. Maximálna hodnota ISO je 6400. Fotoaparát sa veľmi pohodlne drží a obsluhuje, pričom všetky ovládacie prvky máte pod palcom. Nahráva aj Full HD videá, a to jedným dotykom, tlačidlo videa je totiž samostatné. Ak potrebujete vidieť každý detail, je tu možnosť slow-motion videa s 320 fps. Pri nahrávaní videa je k dispozícii jednoduchý editor a mikrofón má režim na potlačenie hluku vetra. Wi-Fi pripojenie poslúži na prenos fotografií a možnosť diaľkovej spúšte. Na zaistenie úplnej odolnosti má zariadenie viacnásobne zabezpečené kryty pre batérie, SD kartu a prepojovacie porty. FujiFilm XP90 je ako stvorený na náročné výpravy a výlety, s hmotnosťou len 203 gramov a cenovkou od 190 eur.

Nikon 1 AW1

Nikon_4_web2016_3_nowat

Toto je vysoko odolný kompakt s kovovou konštrukciou a vymeniteľnými objektívmi, ktoré sú takisto odolné. Prepracovaná konštrukcia vydrží pády z 2 metrov, je vodoodolný do hĺbky 15 metrov, taktiež sa nebojí prachu a odoláva mrazom až do -10 °C. Kvalitu snímok zabezpečuje CMOS snímač formátu CX s rozlíšením 14,2 MPx a rozsahom citlivosti ISO do 6400. Fotoaparát nemá problém s nízkou úrovňou svetla, v každých podmienkach zaručuje skvelé snímky, a to aj vďaka rýchlemu hybridnému zaostrovaniu. Skvelým riešením je čiastočné ovládanie pohybom, teda nakláňaním, čo zaručuje dobrú ovládateľnosť aj v rukaviciach. Nechýbajú mu rôzne režimy ako panoráma, rýchle sekvenčné snímanie, pohyblivá momentka, kreatívny režim a niekoľko režimov pre zábery pod vodou. AW 1 ponúka mnohé pokročilé nastavenia, ktoré sa približujú k zrkadlovkám.

K fotoaparátu sú v ponuke dva odolné objektívy – širokouhlý 1 NIKKOR AW 10 mm f/2,8 a zoomový 1 NIKKOR AW 11-27.5 mm f/3.5-5.6. Oba sú vodotesné a odolné voči pádom. Spolu s fotoaparátom tvoria dokonalý systém pre špičkové zábery za akýchkoľvek okolností. Ochranu zariadenia pred vodou zabezpečujú gumené tesnenia, tesniaci krúžok na bajonete objektívu a kryty na batériu a USB/HDMI majú dvojité uzamykanie. Vo výbave nechýbajú pozičné systémy GPS/GLONASS, zlúčená funkcia hĺbkomera/výškomera a elektronický kompas. Zdieľanie fotografií do smartfónu je možné pomocou bezdrôtového modulu WU-1b. V zadnej časti je 3-palcový TFT LCD displej s reguláciou jasu a dobrou čitateľnosťou na slnku. O spracovanie obrazu sa stará duálny a extra rýchly systém EXPEED 3A. Cena fotoaparátu so zoomovým objektívom je od 630 eur. Širokouhlý objektív má cenu od 220 eur.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE