Umelá inteligencia v prostredí produktov Microsoft nebude zadarmo.

Firma sa chystá spoplatniť svoju službu Bing Chat Enterprise, zároveň chce poskytnúť firmám súkromie. V tejto aplikácii sa nebudú ukladať údaje o chate a firma nebude môcť zobraziť údaje o zamestnancoch alebo obchodných údajoch či iných dátach svojich firemných zákazníkov. Takisto sa tieto dáta nebudú používať na trénovanie umelej inteligencie.

Práve ochrana údajov je pre firmy veľmi dôležitá a ak chce Microsoft rozšíriť svoje nástroje tohto typu, bude musieť garantovať firmám súkromie. Podľa prieskumu firmy Cyberhaven 11 % zamestnancov použilo firemné údaje v nástrojoch ako ChatGPT.

Domáci používatelia sa zatiaľ obávať nemusia a služba Bing Chat bude aj naďalej zadarmo. Tento nástroj sa dá používať v prehliadači Microsoft Edge a čoskoro aj v aplikácii Windows Copilot. Ide o natívnu verziu služby Bing Chat, ktorá bude lepšie integrovaná do operačného systému.

bing chat AI rozhranieZdroj: Microsoft
bing chat AI rozhranie

Takisto bude bezplatné použitie pre používateľov so službami Microsoft 365 E3, E5, Business Standard a Business Premium. Do budúcna Microsoft pripravuje možnosť predplatiť si za 5 USD mesačne služby tejto umelej inteligencie. Ceny sú zatiaľ platné pre americký trh európske nie sú v tejto chvíli známe.

Firma Apple nedávno obmedzila používanie nástrojov tohto typu, ako napríklad ChatGPT alebo Copilot. Deje sa tak po sérii niekoľkých únikov nielen v prípade Applu, ale napríklad aj pred časom medializovaných informácií o únikoch dát zo Samsungu. Keďže zamestnanci firiem chcú bežne používať nástroje tohto typu a pomáhajú si s nimi pri svojich každodenných úlohách, je tu príliš veľké riziko odhalenia ich súkromného vlastníctva.

Umelá inteligencia je ale budúcnosť a firmy sa jej nechcú vyhýbať. Je preto zrejmé, že poskytovatelia takýchto služieb budú klásť dôraz na súkromie a vytvoria špecializované balíky alebo formy predplatného práve pre komerčné subjekty.

Znamená to, že domáci používatelia nebudú mať tak dôraznú ochranu svojich dát? Zatiaľ nie je jasné, ako budú firmy pristupovať k týmto typom používateľom, no stále naďalej platí, nezadávajte do týchto asistentov žiadne citlivé údaje. Mimochodom, samotné nástroje vás na to upozorňujú.

bing chat AI rozhranieZdroj: Microsoft
bing chat AI rozhranie

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.