Zariadenie tohto formátu je určené do firmy, kde treba viac ako len tlač faktúr a obyčajných dokumentov. Je to LED tlačiareň a vhodná je aj na tlač grafiky. Maximálny podporovaný formát je A4. Zaujímavosťou na tomto modeli je práve veľký 7″ displej. Ten upúta pozornosť ako prvý a poskytne pohodlné ovládanie na tlač mimo počítača.

Je to zároveň vstupná brána na prácu so sieťou a dokumenty sa dajú ľahko posielať na emaily, FTP alebo priamo do zdieľaných priečinkov na počítač.

S týmto MFP zariadením môžete vytlačiť až 6000 strán mesačne, nárazovo by mala zvládnuť aj desaťnásobok. Nie je však určená na takéto preťažovanie. Z hľadiska rýchlosti sa nerozlišuje tlač v ČB a farebnom režime. Je rovnako rýchla v oboch režimoch, lebo každá farba má svoj vlastný optický valec.

Rozlíšenie tlače je až 1200 × 1200 dpi. To je rozlíšenie, na ktorom sa dajú tlačiť aj farebné prezentačné materiály s vysokou kvalitou a na špeciálny papier.

Skenovanie má polovičné rozlíšenie a aj tu je integrovaná LED technológia. Celkový sken trvá podstatne menej vďaka tomu, že netreba zahrievať lampu. Ide prakticky o okamžitú činnosť. Je tu reverzný podávač dokumentov s kapacitou na 50 strán. Skenuje obe strany s tým, že na rozdiel od duplexného si natiahne jeden list dvakrát a v medzikroku ho otočí.

Zariadenie podporuje všetky známe funkcie z multifunkčných zariadení (duplexná tlač je samozrejmosťou), teda aj autentifikáciu používateľa na zabezpečenú tlač. Pripojiť sa k nemu môžete cez gigabitový LAN port, USB priamo z počítača, ale voliteľne aj cez Wi-Fi modul. Zaujímavé sú najmä funkcie na ovládacom paneli.

Dotykový displej je doplnený o samostatné číselné tlačidlá a priame tlačidlá spustenie úlohy ako aj rýchly prístup k hlavným funkciám kopírovania, tlače, skenovania. Okrem vyššie spomenutých portov nechýba ani hostiteľský USB port. To je port, do ktorého sa dá vložiť napríklad flashdisk a skenovať priamo naň, prípadne z neho aj tlačiť.

Zariadenie je kompatibilné so službami Apple AirPrint a Google Cloud Print. Tým umožníte tlač aj zo zariadení akými sú smartfóny a tablety. V sieti komunikuje zariadenie cez protokol IPSec, takže už počas prenosu do zariadenia sú dáta šifrované.

K tonerom a optickým valcom sa pristupuje vyklopením kompletnej hornej časti

Silnou stránkou je spracovávanie úloh. To znamená, že tu sa dá presne nastaviť, čo s danou kópiou alebo skenom potrebujete. Či to bude skenovanie dokladov z oboch strán na jednu stranu papiera, ako chcete výsledné kópie triediť, odstraňovanie okrajov, vynechávanie prázdnych strán atď. Nechýba ani zmenšovanie viacerých strán na jednu výslednú stranu. Takisto je možné priamo zo zariadenia pridávať vodotlač, špecifikovať vlastnosti farebného a ČB režimu ako aj upravovať farebnosť dokumentu.

 

Tým, že je tu taký veľký displej a zariadenie bude v sieti, netreba všetko robiť z počítača cez softvérový ovládač. Všetko spravíte priamo pri zariadení. No a výrobca počíta aj s tým, že veľa úloh sa bude opakovať. Neštandardné nastavenia sa dajú uložiť do makra a mať dané voľby pri ďalšom skenovaní alebo tlači priamo cez jedno tlačidlo na displeji. Výhodou je ale aj ľahká výmena tonerov.

Ak sa vo vnútri zasekne papier, veľmi ľahko sa k nemu dostanete. V tomto smere sme nezaznamenali žiadne ťažkosti s tlačou, kopírovaním alebo skenovaním. Typicky napríklad so zasekávaním papiera. Spoľahlivosť prevádzky je presne to, na čo sa pri našich testoch zameriavame.

V tomto prípade sme nemali žiadne komplikácie a úlohy boli vykonávané spoľahlivo. Všimli sme si však nie celkom rovné listy papiera pri ich skenovaní cez podávač.

Na tlač väčších predlôh ako A4 sa dá použiť predný univerzálny podávač

Páčili sa nám práve detaily tohto zariadenia a medzi ne patrí možnosť nielen vytvoriť obyčajné PDF, ale dokonca vytvoriť PDF dokument, ktorý bude zašifrovaný vami zadaným heslom. Do viacúčelového zásobníka zase môžete dať špeciálne bannery s vlastnou dĺžkou.

Ak už máte vo firme zariadenie tejto značky, tak viete, že v prípade poruchy dostanete presnú informáciu o danej chybe. Väčšinou je to prostredníctvom číselného kódu chyby. Návod, ako na vyriešenie problémov, ktoré tu nastanú, je potom priamo na grafickom displeji.

Verdikt

Po našom teste konštatujeme, že zariadenie OKI MC573dn je prínosom do firmy nielen pre svoje maximálne schopnosti v danom segmente. Tým, že používa LED technológiu, má veľmi nízke nároky na energiu. Výrobca udáva podľa typických scenárov príkon 670 W, v režime spánku do bude menej ako 1,5W. Z hľadiska celkových nákladov bude dôležitý aj tento parameter.

Kvalita tlače je veľmi dobrá. Keď použijete multifunkčný vstupný zásobník vpredu, vložíte do neho papiere až do gramáže 220 g/m2. S tým, ako bude vyzerať grafika, budete spokojní. OKI má totiž špeciálne tonery, s ktorými sa dajú tlačiť aj fotografie, hoci teda nie priamo na fotopapier.

Jedna farebná strana je vytlačená za 5 sekúnd, za minútu vytlačíte 30 strán. Jedna kópia zaberie 9 sekúnd a skenovanie cez ADF podávač je s rýchlosťou 30 str./ min. podľa výrobcu aj podľa našich meraní.

Výrobca dáva k zariadeniu aj veľkokapacitné tonery. Čierny má výťažnosť 7000 strán, každý farebný 6000 strán. To znamená približnú cenu 1,69 centa za ČB tlač a 11 centov za farebnú.

Hodnotenie
+ extra veľký displej a spôsob ovládania
+ LED technológia
+ kvalita tlače aj na obrazové predlohy
+ podávač RADF na 50 listov
+ rýchla tlač
+ cena zariadenia
– žiadne podstatné

Zapožičal: OKI Systems Czech and Slovak
Cena tlače: 11 centov farebná, 1,69 centa čiernobiela
Cena zariadenia: 743 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.