Microsoft pozastavil jej distribúciu.

Veľká októbrová aktualizácia pre Windows 10 má označenie 1809 a na stiahnutie je dostupná už takmer týždeň. Používateľ si ju však musí manuálne stiahnuť, resp. vyhľadať v službe Windows Update. Jej distribúcia mala v týchto dňoch prejsť do druhej fázy, Microsoft ju mal začať automaticky inštalovať všetkým používateľom s kompatibilným hardvérom.

Internetom však kolujú informácie od používateľov, ktorí sa sťažujú na miznúce dáta. Niekoľkým používateľom sa totiž po nainštalovaní októbrovej aktualizácie zmazali údaje z priečinka C:/Používatelia/[meno]/Dokumenty. V jednom prípade dokonca prišlo k strate dát o veľkosti 220 GB, ktoré používateľ ukladal počas 23 rokov. Nástroje na obnovu stratených dát, ako je Recuva, boli v niektorých prípadoch čiastočne úspešné v snahe obnoviť dáta, ale je zrejmé, že tento problém je obrovský.

Zatiaľ nie je známe, čo presne spôsobuje mazanie dát, nakoľko sa s týmto problémom stretol iba zlomok používateľov. Celá situácia je o to prekvapujúcejšia, že Microsoft dlhodobo testuje aktualizácie pred ich distribúciou prostredníctvom programu Windows Insider. Dá sa teda očakávať, že takto veľké problémy by mal identifikovať ešte predtým, ako aktualizáciu pošle verejnosti.

Microsoft na situáciu zareagoval tak, že pozastavil distribúciu aktualizácie. Používateľom tiež odporúča, aby októbrovú aktualizáciu zatiaľ neinštalovali. A pokiaľ ju už máte v počítači, môžete sa modliť, aby vám Windows nezmazal dáta, resp. sa môžete skúsiť vrátiť k predchádzajúcej verzii cez Nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie – Obnovenie – Vrátiť sa na predchádzajúcu verziu Windows 10.

Za zmienku stojí aj poznatok, že pokiaľ používate cloudové úložisko OneDrive a to máte nastavené tak, aby sa synchronizovali Dokumenty a Obrázky naprieč všetkými počítačmi, tak v takom prípade už máte priečinok C:/Používatelia/[meno]/Dokumenty prázdny a Windows 10 vám teda z neho nemá čo zmazať. Faktom je, že zatiaľ sme sa nestretli s informáciou, že by októbrová aktualizácia vymazala aj iné priečinky.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Microsoft: Veľká októbrová aktualizácia pre Windows 10 je dostupná na stiahnutie. Toto ponúka

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit