Microsoft sprístupnil druhú veľkú aktualizáciu pre operačný systém Windows 10 za rok 2018.

Operačný systém Windows 10 dostáva pravidelné menšie aktualizácie, ktoré opravujú nedostatky a vylepšujú drobnosti a takisto aj veľké aktualizácie, ktoré prinášajú väčšie novinky. Takéto aktualizácie vydáva Microsoft každý rok dve – jednu v apríli a druhú v októbri. A veľká októbrová aktualizácia pre rok 2018 je už dostupná na stiahnutie.

Microsoft ju bude automaticky distribuovať používateľom od 9. októbra. Už teraz si ju však môžete manuálne stiahnuť. Stačí otvoriť Nastavenia, kliknúť na položku Aktualizácia a zabezpečenie a v rámci sekcie Windows Update kliknúť na tlačidlo Vyhľadať aktualizácie. Aktualizačná služba by vám následne mala vyhľadať aktualizáciu na verziu 1809 a spustiť jej inštaláciu.

Pokiaľ sa tak nestane, môžete sa pokúsiť o inštaláciu najnovšej verzie aj pomocou nástroja na inováciu operačného systému Windows 10. Tento nástroj si môžete stiahnuť z oficiálneho webu Microsoftu a po stiahnutí ho iba stačí spustiť a postupovať podľa pokynov na obrazovke.

Októbrová aktualizácia pre Windows 10 je dostupná na stiahnutie

S dôrazom na prepojenie so smartfónom

Veľká októbrová aktualizácia je zameraná najmä na lepšie prepojenie Windows počítača so smartfónom. Do počítača si stiahnite aplikáciu Váš telefón z obchodu Microsoft Store. Plný potenciál tejto funkcie využijete v kombinácii s Android telefónom, je potrebné si stiahnuť aplikáciu Your Phone Companion. Pomocou nej bude možné jednoducho spravovať fotografie v telefóne a takisto aj písať a odpovedať na SMS správy v telefóne priamo cez počítač.

Cez smartfón môžete najnovšie pristupovať aj k vašej Časovej osi, čo je funkcia, ktorú priniesla aprílová aktualizácia a predstavuje históriu vašej práce naprieč viacerými zariadeniami. Pre tento účel budete potrebovať Microsoft Launcher pre Android. Niektoré zo spomenutých funkcií sú aktuálne dostupné v predfinálnej verzii.

Microsoft tiež pridal animované 3D objekty do nástrojov Word a PowerPoint a vylepšil aj používanie funkcie písania rukou. Office vám v kombinácii s novou aktualizáciou pre Windows 10 automaticky prekonvertuje rukou písaný text v prezentáciách alebo v poznámkach. Jednoduchšie je tiež vytváranie snímok obrazovky pomocou vylepšenej aplikácie Výstrižky a skicovanie, ktorú môžete rýchlo spustiť pomocou klávesovej skratky Windows + Shift + S alebo pomocou tlačidla na dotykovom pere.

Nechýbajú ani vylepšenia prehliadača Microsoft Edge alebo integrácia klávesnice SwiftKey. Tá bohužiaľ zatiaľ nie je vo Windows 10 dostupná pre náš jazyk. Praktickou funkciou by mala byť aj cloudová schránka, ako presne funguje však musíme vyskúšať. Niekoho poteší možnosť vyhľadávať v aplikácii Kalendár, tmavé rozhranie Prieskumníka a z pohľadu hráčov je dôležitá plná podpora technológie Ray-tracing v reálnom čase, ktorú naplno využívajú nové grafické karty NVIDIA GeForce RTX.

Potešiteľné je, že proces inštalácie aktualizácie je pomerne rýchly. Kompletný zoznam všetkých noviniek v októbrovej aktualizácii nájdete na oficiálnom webe Microsoftu.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Microsoft sprístupnil ďalšiu veľkú aktualizáciu pre Windows 10. Ako si ju stiahnuť a čo ponúka? (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit