Aj v dobe masívneho rozširovania smartfónov, existujú ešte stále zariadenia, ktoré nám pripomínajú dávne časy. Také sú aj mobilné telefóny Alcatel OneTouch a my v nich stále vidíme zmysel.

pic02_vyd2015_6_nowat

Takým modelom je aj Alcatel OT 1035D. Má vyklápaciu konštrukciu a v zloženom stave ide o skutočne kompaktné zariadenie. Gumové tlačidlá sa dobre stláčajú a sú podsvietené modrou farbou. Displej má rozlíšenie 128 × 160 px a zobrazí 262 000 farieb. Je prirodzené, že toto nie je displej, ktorý sa používa v dnešných inteligentných telefónoch, no celková výhoda je jasná.

A tou je dlhá výdrž v pohotovostnom režime. Tá predstavuje jeden týždeň, a tak ide o výborný spôsob ako mať so sebou záložný telefón či už na pracovné cesty alebo rôzne akcie ako chaty v horách. Navyše, je to Dual SIM telefón na dve štandardné veľkosti SIM a ešte k tomu je tu aj slot na microSDHC kartu do 8 GB. Telefón sa dá použiť aj ako hudobný prehrávač, má FM rádio s RDS a základnú výbavu v podobe, kalendára, zoznamu úloh, budíka alebo napríklad zoznamu povolených hovorov. Telefón má na boku klasický audiokonektor a na opačnom boku microUSB konektor na nabíjanie. Telefón má slovenské rozhranie a aj navrhovanie slov cez prediktívne písanie. LED diódu na hornej strane môžete využiť aj ako svietidlo. Telefón sa dobre ovláda a jeho reakcie sú rýchle. Všetko, čo do neho výrobca integroval sa dá dobre použiť v rámci efektne spracovaného rozhrania. Menšou nevýhodou môže byť len 1,5-hodinová výdrž pri telefonovaní.

pic01_vyd2015_6_nowat

Druhým model tzv. feature phone je Alcatel OT 2004C, ktorý je určený pre starších ľudí alebo komukoľvek, kto potrebuje veľké tlačidlá. Telefón má o poznanie jemnejší displej a na rozlíšení 240 × 320 px s 2,4″ uhlopriečkou to je vidno. Tento model má už aj fotoaparát, hoci práve tento s rozlíšením 2 MPix by sme tu nepotrebovali.

Ide o model pre jednu bežnú veľkosť SIM karty a má aj slot na pamäťovú kartu, a to až do kapacity 16 GB. Základná výbava je rovnaká ako pri vyklápacom modeli, no tento model je parametrovo vyspelejší. V pohotovostnom režime vydrží takmer dva týždne a aj s hovormi je na tom lepšie. Môžete telefonovať viac ako sedem hodín.

Nabíjať ho môžete postavením do kolísky, ktorá je v balení alebo priamym pripojením USB kábla. Tlačidlá sa dajú zamknúť posuvným prvkom na hrane telefónu, tu je aj tlačidlo na rozsvietenie silnej LED diódy na hornej hrane telefónu. Vedľa nej je aj audiokonektor, čiže aj tento mobil sa dá použiť ako hudobný prehrávač alebo FM rádio. Na bočnej hrane sú aj tlačidlá na ovládanie hlasitosti a prepínanie do režimu vibrácií.

Telefón sa takisto dobre ovláda a je celkovo prekvapením, čo všetko obsahuje. Zadná strana obsahuje aj samostatné SOS tlačidlo, ku ktorému sa dajú priradiť tri kontakty a tým sa pošlú predvolené SMS správy a telefón bude postupne vytáčať čísla vašich kontaktov v tomto SOS zozname.

Cena: OT1035 – 28,90 EUR; OT2004 – 42,90 EUR
Zapožičal: Alcatel

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.