Urobiť dobré video je jedna vec. Ale mať k nemu aj dobrý zvuk, to je ešte väčšia námaha. Hlavne v teréne a vo vetre. A pritom zvuk nemáte ako vo videu „oklamať“. S obrazom sa vždy dá niečo urobiť, ale zvuk je buď dobrý alebo nie. Ak je zlý, môžete urobiť celú scénu ešte raz.

V redakcii skúšame rôzne spôsoby, ako urobiť naozaj dobrý zvuk. Naša voľba padla na austrálskeho výrobcu Rode, ktorý poskytuje veľmi dobré mikrofóny a máme od neho veľkú časť produkcie.

Najnovším prírastkom u nás je bezdrôtový kompaktný systém Wireless Go Compact. Názov neklame. Je naozaj bezdrôtový a naozaj kompaktný.

Bezdrôtový systém – riziková cesta

Nuž s bezdrôtovými systémami máme svoje skúsenosti. Ak také niečo použijete na tlačovej konferencii na Slovensku, je to obyčajne v poriadku. To totiž býva skôr komorná akcia, kde sa s niekým iným o frekvencie „nepobijete“. Niečo iné sú veľké medzinárodné výstavy ako je CES alebo IFA. Rovnako tak aj medzinárodné predstavovania nových telefónov. Tu použiť bezdrôtový mikrofón bez kontroly cez slúchadlá je celkom odvaha. Je totiž pomerne veľká šanca, že vám do vášho frekvenčného spektra niekto vlezie.

Na druhej strane bezdrôtový systém vám dáva obrovskú slobodu. Nemusíte skrývať dlhé káble, nemáte ich ako stratiť alebo zaseknúť. Máte naozaj slobodu a užívate si ju. Ale hlavne niektoré staršie bezdrôtové systémy boli dosť veľké na nosenie a ani dnes to nie je na jedno vrecko na nohaviciach.

Zlatá stredná cesta

Rode Wireless Go Compact vyzerá, že rieši oba problémy. Dnes sme ho vyskúšali na tlačovke Petra Sagana, kde bolo mnoho redakcií a televíznych štábov a fungoval bez jediného zaváhanie. Tiež sme ho mali na tlačovke pri predstavení nového telefónu od spoločnosti Motorola a jeho nasadenie na košeľu prednášajúceho bola otázka sekundy. Keďže je vysielač menší ako krabička od zápaliek, príliš sa ani nevzpieral.

Výsledkom je výborný zvuk v plnej kvalite. Som si dosť istý, že takto hladko to na veľkých svetových akciách nebude, ale na reportážne použitie to bude fajn.

Obsah dodávky

Rode Wireless Go Compact pozostáva z vysielača a prijímača. Má zabudovanú batériu, ktorá sa nabíja pomocou portu USB-C a vo vysielači je zabudovaný aj samotný mikrofón . Nadviazanie komunikácie medzi vysielačom a prijímačom je otázkou zapnutia oboch častí a treba na to 3 sekundy.

Na LCD displeji prijímača vidíte všetko – aká je úroveň kapacity batérie, či funguje komunikácia a aká je úroveň prenášaného hlasu. Tiež je tu tlačidlo, ktorým potlačíte príliš vysokú intenzitu hlasu, ktorý by vám potom mohol „chodiť za roh“. Sú totiž ľudia, ktorí pri hovore skôr kričia a v týchto prípadoch je to výhodné.

Prijímač má pripojenie na 3,5 mm jack a pomocou dodávaného káblu potom tento prijímač spojíte s kamerou alebo fotoaparátom. My sme si kúpili od Rode aj adaptér, ktorý umožňuje použiť tento mikrofón aj v spojení s mobilom. Už máme objednaný aj adaptér USB-C na 3,5 jack, aby sme celú túto výbavu spojili aj s telefónmi, ktoré už 3,5 mm jack nemajú a použiť môžete len port USB-C.

Súčasťou dodávky je ešte protiveterná ochrana. Tá má pomerne nestabilné uchytenie na zabudovanom mikrofóne a očakávame, že je to prvá vec zo súpravy, ktorú stratíme. Výrobca s tým evidentne počíta, lebo nám do balenia pribalil dve takéto ochrany.

Ďalšia možnosť ako rozšíriť zostavu, je pripojiť k vysielaču vlastný mikrofón a ten umiestniť blízko pri krku osoby, ktorú natáčame. Tým sa kvalita prenášaného zvuku ešte ďalej vylepší.

No a to najlepšie na tomto riešení? Je to naozaj kompaktná súprava. Všetko sa zmestí do prenosného puzdra, ktoré si pokoje dáte do vrecka nohavíc.

Verdikt

Podčiarknuté a spočítané, Rode Wireless GO Compact je zatiaľ to najlepšie, čo na zvuk v redakcii máme a dávame naň pozor ako na oko v hlave. Jasné, že vás zaujíma cena. Tá nie je vysoká, na slovenských e-Shopoch sa pohybuje okolo 210 eur.

Odporúčam ho pre redaktorov, youtuberov, blogerov, kameramanov a pod. Dostanú totiž zariadenie, ktoré je pripravené na prenos hlasu už za 3 sekundy a na voľnom priestranstve sme si overili dosah do 70 metrov. Batéria nám vydrží tak na 5 hodín spoľahlivej prevádzky, čo je postačujúce.

Ak by sme mali niečo vyčítať, tak je to pripájanie pomocou klipsne na oblečenie nielen na strane vysielača (kde je to logické), ale aj na strane prijímača. Tu by sme chceli alternatívne nejaké umiestnenie do sánok na kamere.

Vlastnosti

  • Počet kanálov: 1
  • Frekvencia: 2,4 GHz
  • Frekvenčný rozsah: 50 Hz – 20 kHz
  • Systém: 2,4 GHz
  • Výstupy: Jack 3,5 mm TRS

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.