Prísnejšie blokovanie príloh by malo ochrániť pred škodlivým kódom.

Microsoft blokuje všeobecne rizikové prílohy vo svojom emailovom programe Outlook a nové zmeny zavádza aj do OneNote. Je pravdepodobné, že sa premietnu v rámci celého balíka Office. Okrem toho sa dajú blokovať vložené súbory a prílohy aj v nástroji systémových politík, tiež aj v rámci balíka Microsoft 365. V základnom nastavení, ktoré bude platiť pre každého pôjde o úplné blokovanie.

Doteraz vás OneNote upozornil na to, že ide o rizikovú prílohu a umožnil ju otvoriť. Varovanie sa dalo preskočiť a tak nič nebránilo otvoriť akýkoľvek vnorený súbor vo vašich poznámkach. Celkovo ide o 120 prípon, ktoré sú známe a patria medzi ne súbory programovacích jazykov, internetové dokumenty a samozrejme notoricky známe súbory ako EXE, BAT a COM. Novinka znemožní obídenie dialógového okna ignorovaním. Teraz sa zobrazí zoznam, no súbory sa nebudú dať spustiť Je pravdepodobné, že sa budú dať uložiť na disk. Zmena bude dostupná až v nasledujúcich aktualizáciách programov Office.

onenote-dialog-blockZdroj: ghacks.net

Zoznam prípon je z nášho pohľadu pomerne agresívny. Obsahuje totiž aj databázové súbory alebo súbory ISO. Na druhú stranu prítomnosť typov súborov ako .vsmacros, .msi alebo .vbs je logická a rozumieme snahe ochrániť používateľov. Zmena sa dotkne programov OneNote v balíku Microsoft 365 a OneNote v balíkoch s doživotnou licenciou.

Platforma macOS zostáva bezo zmeny, podobne ako verzia pre Android a iOS. Tam uvedené typy súborov nemajú rizikový dopad a pravdepodobne preto sa výrobca rozhodol pre vynechanie týchto verzií. Nové zabezpečenie sa nebude uplatňovať pre hromadné licencie Office. Je predpoklad, že tu si bezpečnostnú politiku nastavujú organizácie po svojom.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.