Čínska spoločnosť sa možno pripravuje k zásadnému kroku.

Slovo bloatware v systéme Android predstavuje problém, ktorý sa veľa výrobcov smartfónov snaží eliminovať na úroveň, aby boli aj používatekia spokojní. Našťastie časy, keď sme v zozname nechcených aplikácií márne hľadali tie naše, sú už dávno preč. Dokonca aj spoločnosť Xiaomi si vstúpila do svedomia a nové verzie svojho systému dodáva oveľa čistejšie, než tomu bolo v minulosti. Je preto nepochopiteľné, prečo sa OnePlus snaží plávať proti prúdu, a do svojich zariadení chce inštalovať skutočne veľký počet aplikácií, ktoré pravdepodobne ani nevyužijete.

OnePlus Open oficiálneZdroj: OnePlus
OnePlus Open

Tento krok je zarážajúci aj preto, lebo OnePlus doteraz ponúkalo veľmi dobre odladený systém bez zbytočného zaťažovania nechcenými aplikáciami. Značka do svojich zariadení donedávna inštalovala iba štandardný balík Google aplikácií, niekoľko vlastných aplikácií, a týmto to končí. Časom sa však do zariadení OnePlus dostali aplikácie spoločnosti Meta (Facebook atď.), ktoré sa prvýkrát v týchto zariadeniach objavili pred niekoľkými rokmi. Hoci boli zo softvérovej ponuky na krátky čas vyradené, tak s príchodom prvého skladateľného zariadenia značky OnePlus Open sa vrátili späť.

Nemilé prekvapenie dokonca zažili aj používatelia modelu OnePlus 12, ktorým sa po aktualizácií aplikácií v Obchode Play zobrazila obrazovka s ponukou, medzi ktorými nechýbali aplikácie LinkedIn, Candy Crush a ďalšie. Spoločnosť OnePlus uviedla, že išlo o chybu počas testovania, ktorá mala byť opravená 6. mája. Niektoré zdroje však tvrdia, že ponuka aplikácií z modelu OnePlus 12 stále nezmizla a ponuka aplikácií sa správa rovnako ako predtým.

Na druhej strane existujú dôkazy, že OnePlus má v pláne podniknúť podobné kroky aj v budúcnosti, pretože v kóde boli odhalené odkazy na iné bloatwarové aplikácie vrátane sekcie „Must Play“ s ponukou hier. Hoci tieto aplikácie a postupy nie sú aktívne, tak nie je jasné, čo OnePlus chce s “bloatware” zoznamom robiť. Je však možné, že tieto aplikácie buď budú v zariadeniach predinštalované, alebo sa bude priamo v ponuke aplikácií zobrazovať ich ikona pre rýchle stiahnutie z Obchodu Play.

Medzi možné bloatware aplikácie patria:

  • Fitbit (prekvapujúco)
  • Priečinok s názvom „Must play“ s hrami Bubble pop!, Word Connect Wonders of View, Tile Match
  • Priečinok “Viac aplikácií” obsahuje aplikácie ako napr.: Facebook, LinkedIn, Amazon India Shop, Amazon Prime Video, Amazon Music
  • Zomato
  • Agoda
  • Swiggy

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.