Opäť sú tu funkcie, ktoré potešia. Viditeľné, aj tie „pod kapotou“.

Začnime tou, ktorá je vo vnútri a veľmi ju nevidno, budete ju ale pociťovať. Ide o zrýchlenie prehliadania stránok, vďaka tomu, že bol kód skompilovaný kompilátorom Clang. Podľa testov Opery je o 38% rýchlejšia ako Firefox 58.

Testovalo sa na bližšie nešpecifikovanom notebooku HP Spectre. Nuž, uvidíme, ako bude súboj pokračovať. Práve Firefox v novej verzii označenej ako Quantum mal byť rýchlejší ako doposiaľ. Rýchlejší aj ako iné prehliadače a rýchlejší ako jeho minulé verzie. Opera teraz beží na jadre Chromium 64.

Ďalšia novinka zjednodušuje rolovanie stránok. Napríklad na stránkach sociálnych sietí, ako Facebook alebo Twitter sa rolovaním nadol zväčšuje obsah celkový obsah stránky. Ak sa chceme vrátiť hore, treba veľa rolovať. Kliknutím na uško karty sa automaticky zroluje obsah na začiatok stránky. Kliknite znova a stránka sa zroluje tam, kde ste boli naposledy. Funkcia zatiaľ nefunguje všade, napríklad na našej webovej stránke na hlavnej časti. V článkoch funkcia beží bez problémov. Rovnako tak aj na Facebooku, kde ju s radosťou využívame.

Zbalenie zoznamov otvorených kariet a naposledy zatvorených stránok je super vec. Najmä keď mávate veľa otvorených kariet. Ľahšie nájdete karty, ktoré hľadáte, napríklad medzi otvorenými tým, že zoznam naposledy zatvorených si môžete zbaliť.

Privátne prehliadanie prišlo so zjednoteným štýlov vzhľadu na macOS podľa vzoru z Windows. Navyše je možné vypnúť hlásenie o tomto režime a animáciu ak vás otravuje a tento spôsob surfovania používate často.

Používate prehliadanie videa v samostatných oknách? Teraz sa vďaka novému linku Späť na list do dostanete na pôvodnú kartu v prehliadači a pokračujete v pozeraní videa tam. Malé vylepšenie ale celkovo prínosné. Opäť najmä ak máte otvorených viacero kariet.

Opera ďalej umožňuje automatického používania Flash doplnku, zjednodušuje resetovanie prehliadača (áno presne tak ako to má Chrome) alebo pridanie obrázkového pozadia z Windows ako pozadia nového listu v Opere.

Zdroj: Blog Opera

Prečítajte si aj:

Firefox Quantum: Dôvod prečo dať Firefoxu ešte jednu šancu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.