Zmena môže zasiahnuť viac ako desatinu všetkých používateľov.

Je to už viac ako 13 rokov od času, keď spoločnosť Microsoft uviedla na trh svoj operačný systém Windows 7. Ten sa stal jedným z najpopulárnejších vydaní, aké kedy redmontská softvérová firma predstavila. Popularitou zatienil nielen predchádzajúci Windows Vista, ale nedokázal ho poraziť ani jeho následník Windows 8/8.1. Ten mnohí používatelia úplne preskočili a prešli neskôr rovno na Windows 10.

Tí, ktorí zostali, musia rátať s tým, že 10. január 2023 je oficiálnym termínom, keď tomu systému končí akákoľvek podpora zo strany Microsoftu, vrátane technickej pomoci či bezpečnostných aktualizácií. Windows 7 síce už od januára 2020 nedostáva žiadne aktualizácie funkcií, ale výrobca ponúkol príplatkovú trojročnú bezpečnostnú podporu.

Takáto možnosť bola výhodná napríklad pre rôzne firmy, ktoré z rozličných dôvodov stále potrebovali práve Windows 7. Táto lehota sa ale práve skončila a existujúci používatelia sa musia rozhodnúť, či zostanú fungovať so systémom, ktorý už nebude nijako podporovaný, alebo prejdú na nejakú novšiu verziu operačného systému.

Nejde pritom o žiadnu malú skupinku. Podľa štatistík má Windows 7 stále trhový podiel okolo 10 až 11 percent. Naopak, Windows 8 má menej ako percento a Windows 8.1 necelé tri percentá trhového koláča. Asi aj preto k 10. januáru končí podpora tiež týmto dvom systémom.

Zdroje: Microsoft.com, Support.microsoft.com, GsmArena.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.