Z oficiálneho webu Microsoftu stačí stiahnuť inštalačný súbor.

Windows 10 S je odľahčená verzia operačného systému Windows 10. Má menšie nároky na hardvér a je určená najmä študentom. Obsahuje však aj obmedzenia, nakoľko umožňuje používať iba oficiálne aplikácie z Windows Obchodu. To znamená, že klasický softvér si nestiahnete. Výhodou je, že vďaka tomuto prístupu nebudete potrebovať antivírusové riešenie, nevýhodou je, že si nenainštalujete prehliadač Chrome alebo iný editor fotiek či videa, než aký ponúka Windows Obchod.

Windows 10 S bol až donedávna dostupný iba pri kúpe vybraných zariadení. Microsoft teraz sprístupnil odľahčený Windows pre každého pre účely testovania. Pokiaľ si teda chcete vyskúšať, aké je to používať operačný systém Windows a mať možnosť používať iba aplikácie z Windows Obchodu, teraz na to máte príležitosť. Stačí si stiahnuť inštalačný súbor z oficiálneho webu Microsoftu. 

V súvislosti s používaním systému Windows 10 S vás však musíme upozorniť na to, že odľahčenú verziu systému si môžete nainštalovať iba do počítača, v ktorom je už nainštalovaná niektorá z iných verzií systému. A pokiaľ chcete, aby sa vám Windows 10 S po inštalácií aj aktivoval, musíte mať v zariadení nainštalovanú (a aktivovanú) jednu z verzií Windows 10 Pro, Windows 10 Pro Education, Windows 10 Education alebo Windows 10 Enterprise.

Inštalačný súbor samozrejme funguje aj v zariadeniach so systémom Windows 10 Home, avšak v takom prípade nebude Windows 10 S aktivovaný – pokiaľ si chcete odľahčený Windows vyskúšať iba na pár dní, vadiť vám to nebude. V opačnom prípade však neodporúčame do zariadenia so systémom Windows 10 Home inštalovať verziu 10 S. Skôr či neskôr vás chýbajúca aktivácia prinúti vrátiť sa späť k verzii Home. Nielen pri testovaní na zariadení so systémom Windows 10 Home však odporúčame vytvoriť zálohu systému ešte pred inštaláciou verzie 10 S.

A pokiaľ sa pýtate, prečo by si niekto inštaloval Windows 10 S, keď má k dispozícii plnohodnotný Windows, odpoveď je jednoduchá. V prípade menej výkonných Windows zariadení, ako sú napr. menšie tablety, môže odľahčená verzia systému ponúknuť o niečo lepší zážitok z používania. Za predpokladu, že vám nebude chýbať klasický softvér.

Zdroj: Microsoft Education

Prečítajte si aj:

Windows 10 S oficiálne. Odľahčený Windows, na ktorom fungujú iba aplikácie a klasický softvér nie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit