Systém má konkurovať platforme Chrome OS.

Microsoft oficiálne predstavil operačný systém Windows 10 S, ktorý má byť odpoveďou na Chrome OS a Chromebooky. Odľahčená verzia operačného systému Windows 10 má menšie nároky na hardvér a je určená najmä študentom.

Podobne ako Chrome OS, aj Windows 10 S obsahuje niekoľko obmedzení. Tým najvýraznejším je, že tento operačný systém umožní používať iba oficiálne aplikácie z Windows Obchodu. To znamená, že klasický softvér si nestiahnete. Výhodou je, že vďaka tomuto prístupu nebudete potrebovať antivírusové riešenie, nevýhodou je, že si nenainštalujete prehliadač Chrome alebo štandardnú verziu balíka Office.

Microsoft však pripravuje nové Windows aplikácie pre službu Office 365 a verí, že ponuka aplikácií z Windows Obchodu bude postačovať používateľom alebo študentom. V praxi to znamená aj to, že môžete používať iba prehliadač Edge a Microsoft neumožní zmeniť ani predvolený vyhľadávací nástroj. Treba si vystačiť s Bingom.

Pokiaľ vám tieto obmedzenia budú vadiť, počas prvého roka bude možné prejsť na plnohodnotnú verziu systému Windows 10. Pre niektorých používateľov bude prechod zadarmo, iní zaplatia 49 dolárov. Detaily zatiaľ neboli špecifikované.

Microsoft takisto predstavil zariadenie Surface Laptop, ktoré je vlajkovou loďou pre Windows 10 S. Zariadenia s týmto operačným systémom však budú stáť od 189 dolárov vyššie. Tomu zodpovedá aj hardvérová výbava.

Parametre systému Windows 10 S a porovnanie s Chrome OS

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit