Hlodavce pochutnávajúce si na optickej sieti, muchy ukrývajúce sa pred zimou v anténe, vysoký sneh znemožňujúci príchod k vysielačom a stovky kilogramov ľadu ničiacich zariadenia operátorov, aj s týmto sa počas zimy musia vysporiadať telekomunikační operátori, aby sme mohli používať ich služby.

Príchod chladného počasia a zimy so sebou prináša nové, neraz veľmi zaujímavé situácie, ktoré musia riešiť technici telekomunikačných operátorov. Údržba a servisné zásahy prebiehajú za každého počasia a to aj v ťažko dostupnom horskom teréne. Vyžaduje si to dobrú kondíciu technikov a počas zimy aj skialpinistický výstroj.

Údržba vysielača s hokejkou a sánkami

Kojšovská hoľa s výškou 1246 m n. m. je najvyšší bod okresu Košice – okolie a na tomto mieste má košický operátor Alternet uzol rádiovej siete, ktorým zabezpečuje spojenie pre niekoľko obcí a miest. Silný dážď so snehom pri teplotách okolo nuly dokáže obaliť antény hrubou vrstvou snehu a ľadu a narušiť komunikáciu za pár hodín, no ich očistenie môže zabrať aj celý deň.

V týchto dňoch je pre technikov operátora výzva už len dostať sa k zariadeniam a anténam, aby mohli vykonať údržbu. Aj keď k vysielaču vedie asfaltová cesta, pre hlboký sneh a spadnuté stromy býva neprejazdná a 5 kilometrov tam a raz toľko naspäť treba absolvovať peši. Pred vchodom do budovy čaká ešte veľký závej snehu, cez ktorý si treba vykopať tunel. Technici musia najmä v zime neraz využiť aj svoju kreativitu – kým pri čistení antén od snehu a ľadu sa výborne osvedčila hokejka, dvesto kilogramov prídavných akumulátorov na prekrytie výpadkov elektriny dotiahli na saniach.

Obrovská hmotnosť ľadu

Liptovský operátor PROFI-NET prevádzkuje vysielače, ktorými poskytuje telekomunikačné služby aj v lyžiarskych strediskách. Vďaka úpravám antén a skúsenostiam sa so snehom dokáže vysporiadať. V zime je najväčšou výzvou pre technikov operátora udržať v prevádzke vysielače na Chopku a Lomnickom štíte, kde mrznúci dážď v kombinácii s vetrom dokážu v extrémnych prípadoch za hodinu obaliť vysielač ľadom s hmotnosťou aj 300 kg, ktorý musia technici následne odstrániť. Ľad dokáže znížiť účinnosť vysielača a jeho veľká hmotnosť poškodiť antény a kamery. Kamery slúžiace na prenos živej panorámy aj napriek dodatočným úpravám v takýchto extrémnych podmienkach vydržia najviac jeden rok. Vietor v kombinácii s mrznúcim dažďom ich doslova zničí. Operátor najnovšie zaznamenal rekord v podobe námrazy s hmotnosťou 450 kg, ktorá sa na vysielači vytvorila za jednu noc.

Problém dokážu urobiť aj muchy skrývajúce sa pred zimou

Banskobystrický BBXNET má s náhlou zmenou počasia zaujímavú skúsenosť. Technici zaznamenali zhoršujúce sa parametre jedného z vysielačov, čo znamenalo lokálne zhoršenie kvality služieb. Nasledovala výmena komponentov, merania, ale situácia sa nezlepšovala. Príčinu nenachádzal ani dodávateľ zariadení od renomovaného výrobcu, až napokon rozobrali anténu. Po otvorení antény sa z nej vysypalo neuveriteľné množstvo múch, ktoré sa tam ukryli pred zimou. Muchy sa do antény dostali malým otvorom, ktorý slúži na to, aby mala kadiaľ odchádzať nahromadená vlhkosť z antény, ktorá by ju inak mohla poškodiť. Vyčistením a zmenšením otvoru bola situácia vyriešená.

Hlodavce hľadajúce teplo si radi pochutia aj na optickej sieti operátora

Príchodom zimy začali operátorovi DataNetworks pôsobiacemu na území západnej časti Slovenska nahlasovať zvláštne výpadky služieb. Spoločným menovateľom bolo, že sa to dialo v novostavbách susediacich s poľom. Privolaných technikov operátora čakalo prekvapenie v podobe hlodavcov pochutnávajúcich si na optických komponentoch operátora. Príchodom ochladenia sa hlodavce prehrýzli cez zateplenie budovy novostavby susediacej s poľom, vytvorili si cestu až do rozvádzača, kde našli teplo a stravu v podobe optických komponentov. Zaujímavé na situácii bolo, že hlodavcom najviac chutili tie komponenty, ktoré boli aktívne. Následkom ich hladu bol výpadok služieb. Po deratizácii, vyčistení rozvádzača a výmene poškodených komponentov diery po hlodavcoch zabetónovali.

Zdroje: ALPI

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.