Táto otázka zaujíma viacerých používateľov.

5G siete prevádzkujú všetci slovenskí operátori. A prakticky všetci zverejňujú zoznam smartfónov, ktoré sú kompatibilné s ich 5G sieťou. Zisťovali sme, prečo je to tak, a prečo to v prípade 4G sietí nerobili. Totiž, v prípade technológie 4G to fungovalo tak, že keď telefón podporoval príslušné pásmo, automaticky naplno využíval túto technológiu.

V prípade 5G je to inak, avšak aj napriek tomu sme si v redakcii všimli, že do 5G siete Telekomu sa nám bez problémov prihlásili prakticky všetky 5G smartfóny, ktoré sme testovali v redakcii. Oslovili sme preto Michala Korca z Telekomu, aby nám to objasnil:

„Zoznam uvádzame preto, že sú v ňom certifikované a plne otestované telefóny, kde garantujeme bezproblémové fungovanie 5G siete. Pri modeloch mimo zoznamu môže 5G fungovať, ale nemusí podporovať všetky pásma či funkcie. Tým pádom nevieme garantovať, že 5G pôjde naplno, bude podporovať všetky frekvencie, atď. Netýka sa to len aktuálneho stavu, ale aj budúcnosti, keď bude môcť 5G fungovať na frekvencii 700 MHz,“ vysvetľuje Korec.

Na margo porovnania so 4G dodal, že aj pri spustení tejto technológie sa spočiatku zasielali zoznamy kompatibilných zariadení a v prípade niektorých funkcií (VoLTE) to robia doteraz:

„Čo sa týka 4G siete, tam bola situácia odlišná, lebo veľmi rýchlo sa vyjasnili dve-tri pásma (800, 1800, 2600 MHz), cez ktoré telefóny fungovali. Aj tam však zo začiatku zoznam fungoval (minimálne prvý rok po spustení) a to isté platí aj pre VoLTE, kde zoznam uvádzame, resp. uvádzame parameter v katalógu mobilov.“

Takže áno, do 5G siete sa vám pripoja aj (niektoré) telefóny, ktoré zatiaľ nie sú uvádzané v zozname kompatibilných 5G telefónov. Otázne je, či tomu tak bude vždy, všade aj v budúcnosti.

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit