Prinášame pokračovanie nášho seriálu o skúsenostiach s renovovanými notebookmi.

Na tomto odkaze si môžete prečítať úvodný zo série článkov.

Kde vyberať renovovaný notebook?

Použitý notebook sa dá kúpiť od niekoho známeho, cez internet, na inzerát, ale to všetko môžu byť nášľapné míny. Nemáte totiž istotu, ako je to s batériou, či sa notebook pri vyššej záťaži nezahreje, prípadne či mu po hodine práce nezačne pískať ventilátor. Existuje však špecialista na predaj renovovaných notebookov, portál www.refurbished.sk, ktorý predáva renovované notebooky so zárukou.

Tak napríklad takto vyzerá kompletne zrenovovaná klávesnica s novými popismi

V tomto prípade tak máte aj štandardnú 2-ročnú záruku na zakúpený notebook. Tú si môžete navyše rozšíriť až na 5 rokov. Výška príplatku závisí od konkrétneho modelu. Napríklad v prípade testovaného notebooku HP EliteBook Folio 1040 G2 je cena predĺženia o jeden rok 49,69 eur, predĺženie o ďalšie tri roky stojí 149,04 eura. Je to prémiový notebook a cena za rozšírenie záručnej lehoty nad rámec zákona je podľa nás adekvátna.

Ako je to s opotrebením?

Na výber sú tri triedy notebookov rozdelené podľa opotrebenia a svojho vizuálneho stavu. Vizuálneho preto, keďže notebooky sú bezchybné a ich trieda necharakterizuje poruchy alebo vady. Všetko je pred predajom testované.

Prémiová trieda zahŕňa notebooky, ktoré vyzerajú ako nové. Pri bližšom pohľade nájdete stopy používania. Stoja viac, zároveň sú to aj výkonovo prémiové modely svojej doby. Výrobcovia notebookov obyčajne stále vyrábajú notebooky danej série, môžu mať vyššie číselné označenie.

Štandardná trieda znamená, že displej notebooku je v 100 % stave, notebook však nesie stopy používania a kozmetické vady sú tu viditeľnejšie. Zo stránky hardvéru je notebook v 100 % stave.

Ekonomická trieda obsahuje vyššie znaky používania, čo je prirodzené. Môže ísť o škrabanec kdekoľvek na notebooku. Najčastejšie sa vyskytujú na veku, na základni alebo na rohoch notebooku. Zariadenie je v 100 % funkčnom stave a tieto vady nemajú vplyv na technický stav notebooku.

Podľa rozdelenia do týchto skupín sa tak zorientujete veľmi ľahko, konkrétne fotky notebookov nájdete v galérii na webe www.refurbished.sk. My sme si zástupcov jednotlivých tried vypýtali na to, aby sme si mohli overiť ich stav v praxi.

Ekonomický alebo prémiový?

Notebooky si môžete objednať priamo cez www.refurbished.sk alebo môžete využiť sieť viac ako 140 partnerov po celom Slovensku. Internetový obchod je prehľadný a poskytuje detailné informácie o konfigurácii a stave notebooku i batérie. V prípade najlacnejších modelov v triede Economy obyčajne nájdete aj fotografie predávaných produktov. Zistíte, ako presne vyzerajú prípadné škrabance.

Obyčajne sú to zariadenia s nižším výkonom, ale stále vhodné ako domáca kancelária, pre deti alebo na sledovanie filmov. Môžete si tiež vybrať aj hardvérovo veľmi vybavený notebook, ktorý je však z hľadiska opotrebenia zaradený do skupiny Economy a teda na jeho cene výrazne ušetríte.

Konfiguráciu notebookov môžete aj meniť

Za podstatnú výhodu považujeme možnosť zmeny pôvodnej konfigurácie daného notebooku. Vyhliadnete si tak značku a model, no zistíte, že potrebujete navýšiť RAM zo 4 na 8 GB. Tento krok vás vyjde na 30 eur. To platí aj pre použitú verziu operačného systému alebo pevný disk. Alebo chcete rýchly SSD disk s kapacitou 512 GB namiesto rotačného?

Takto si zmeníte parametre notebooku priamo pri jeho kúpe v e-shope

Áno, dá sa to. Priplatíte si 60 eur a máte ho v notebooku. Vymeniť sa dá aj batéria v notebooku. V prípade OS máte možnosť aktualizácie na Windows 10 Pro alebo Windows 7 Professional, ak nie sú štandardnou súčasťou vami vybraného kusu prenosného počítača.

Prečítajte si aj:

Oplatí sa kúpiť renovovaný notebook?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté