V tomto článku si povieme o tom, ako sa zorientovať pri nákupe takejto techniky a pritom sa nenechať napáliť.

Úplne nový herný, či biznis notebook má, samozrejme, svoje výhody. Je najnovší kus na trhu, pravdepodobne s najvyšším výkonom, možno je super tenký alebo jeho displej prináša lepšiu vernosť farieb, ako starší model.

Starší, ale kvalitne zrenovovaný model, však od neho nebude ďaleko. Stále poskytne veľmi dobrý výkon a pre drvivú väčšinu používateľov uspokojí všetky požiadavky, ktoré od svojho notebooku čakajú.

Hlavná odlišnosť renovovaného notebooku voči tomu, čo sa predáva dnes, bude v tom, že súčasným štandardom v ponuke týchto renovovaných notebookov je už rýchly SSD disk. Pri novom notebooku sa vo veľkej miere používajú klasické otáčkové disky. Rozdiel oproti novým je v použitej generácii procesora a možno v nižšej kapacite pamäte RAM.

To všetko sa vám prejaví napr. pri strihu videa v 4K rozlíšení či konverzii množstva veľkých fotiek. No pri bežnej práci ako je mailová komunikácia, prezeranie internetu alebo tvorba kancelárskych dokumentov to prakticky nepocítite.

Vybrať si z množstva renovovaných notebookov je ešte oveľa náročnejšie, ako je to pri súčasných novinkách. Šírka ponúkaného sortimentu je veľká a účelom tohto článku je zorientovať sa v ponuke. Vybrali sme tri notebooky, ktoré charakterizujú typické skupiny používateľov a zároveň reprezentujú aj rôzne stupne opotrebenia.

Kde vyberať renovovaný notebook?

Použitý notebook sa dá kúpiť od niekoho známeho, cez internet, na inzerát, ale to všetko môžu byť nášľapné míny. Nemáte totiž istotu, ako je to s batériou, či sa notebook pri vyššej záťaži nezahreje, prípadne či mu po hodine práce nezačne pískať ventilátor. Existuje však špecialista na predaj renovovaných notebookov, portál www.refurbished.sk, ktorý predáva renovované notebooky so zárukou.

Ako je to s opotrebením?

Na renovovaných notebookoch sa, celkom prirodzene, vyskytujú znaky opotrebenia. Môžu to byť škrabance, odreniny a pod. Stav notebooku pri jeho predaji Refurbished rozdeľuje do troch tried – Economy, Standard a Premium.

Podľa rozdelenia do týchto skupín sa tak zorientujete veľmi ľahko, konkrétne fotky notebookov nájdete v galérii na webe www.refurbished.sk. My sme si zástupcov jednotlivých tried vypýtali na to, aby sme si mohli overiť ich stav v praxi. Výsledky Vám prinesieme v najbližších týždňoch.

Ekonomický alebo prémiový?

Notebooky si môžete objednať priamo cez www.refurbished.sk alebo môžete využiť sieť viac ako 140 partnerov po celom Slovensku. Internetový obchod je prehľadný a poskytuje detailné informácie o konfigurácii a stave notebooku i batérie.

V prípade najlacnejších modelov v triede Economy obyčajne nájdete aj fotografie predávaných produktov. Zistíte, ako presne vyzerajú prípadné škrabance. Obyčajne sú to zariadenia s nižším výkonom, ale stále vhodné ako domáca kancelária, pre deti alebo na sledovanie filmov.

Môžete si tiež vybrať aj hardvérovo veľmi vybavený notebook, ktorý je však z hľadiska opotrebenia zaradený do skupiny Economy a teda na jeho cene výrazne ušetríte.

Pekne zabalené

Ekológia balenia je ďalším zaujímavým faktorom. Notebook rozbaľujete z takmer identického balenia, ako keby išlo o nový notebook. V niektorých prípadoch je pribalená aj antistatická handrička na utieranie displeja.

Notebook je vyčistený a nebyť náhodných oterov alebo iných vlastností spôsobených používaním, na pohľad by ste ani nezistili, že toto nie je nový model. Ku každému notebooku dostávate batériu, jej stav zistíte priamo v e-shope a viete tak posúdiť, ako dlho vám vydrží počas nasledujúcich mesiacov.

Prečítajte si aj:

Preverili sme renovované notebooky HP vs Dell

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté