O telefóne OPPO Find N sme informovali už na jeho európskom predstavení v Istanbule. Teraz ho máme v rukách a môžeme porovnávať. Nedá sa vyhnúť porovnaniu s Galaxy Z Fold3 5G, je to veľmi podobná skladačka. Odhadovaná cena pre európsky trh na OPPO Find N však neexistuje. Vyzerá to tak, že túto verziu výrobca v Európe nebude predávať.

A má na to pár dôvodov. Ten hlavný je v tom, že už teraz je záujem o telefón taký veľký, že je problém pokryť dopyt v samotnej Číne. Ďalším dôvodom je, že je telefón softvérovo prispôsobený pre čínsky trh. Čínština sa akosi mieša do nami nastavenej angličtiny na príliš veľa miestach, na to, aby sa to telefón dal dobre používať.

OPPO Find NZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N v plnej kráse

Kompaktný telefón

Toto je skladací telefón, ktorý vás nebude obťažovať pri nosení vo vrecku. To síce nerobí ani Galaxy Z Flip3 5G, to je však V-čko a uhlopriečkami displeja je niekde úplne inde. OPPO Find N ponúka v zloženom stave možnosť vybaviť väčšinu úloh bez toho, aby ste ho museli otvoriť. V zloženom stave je uhlopriečka displeja 5,49 palca s pomerom strán 18:9. Telefón sa v tejto podobe dá dobre obsluhovať aj jednou rukou. Telefón obsahuje bočný skener odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený v tlačidle napájania.

OPPO Find N využíva 3D zakrivený dizajn na oboch vonkajších okrajoch zariadenia. Možno to zlepšuje príjemný pocit z držania telefónu v ruke. Aj galéria s fotoaparátmi má zakrivené hrany a celkovo to pôsobí veľmi elegantne. Zadný panel je zo skla a chránený vďaka Gorilla Glass Victus. Okrem bielej farby príde na čínsky trh aj čierna a fialová.

OPPO Find NZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N sa ľahko drží v ruke

Elegantný pánt

To je naozaj zázrak. Môžete prechádzať prstom po kĺbe koľko chcete, no nepocítite nijaký zlom. Všetko je plynulé, až neskutočne hladké. Výrobca garantuje 200 000 otvorení, čo je 5 rokov intenzívneho používania. Finálne riešenie kĺbu hľadali v OPPO 4 roky.

OPPO Find NZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N a jeho pánt samostatne stojaci v širokom rozsahu

Dnes obsahuje 136 komponentov a inšpiruje sa prírodou a ľudským telom. Konštatujeme, že pánt je v tomto prípade hladší ako je to v prípade Galaxy Z Fold 3 5G. Ďalšie vylepšenie je v tom, že jednotlivé časti displeja k sebe tesne prisadnú, nie je tu miesto na to, aby niečo zapadlo pomedzi displeje a poškodilo ich (spinka). Veľmi podobný princíp predstavil aj ďalší čínsky výrobca TCL. Je jasné, že túto úspešnú konštrukciu využijú aj ďalší čínski hráči.

OPPO Find NZdroj: TOUCHIT.sk
Displeje držia tesne pri sebe

V otvorenom stave tablet

Ak telefón otvoríte, získavate vlastne tablet. Vtedy je jeho šírka väčšia ako výška a to oceníte napríklad pri sledovaní videa. Otvorený displej má uhlopriečku 7,1 palca, pomer strán je 8,4:9.

OPPO Find NZdroj: TOUCHIT.sk
Pohodlné sledovanie videa

Video vyzerá na tomto telefóne veľmi dobre. Má svietivosť 1000 nitov, čo sa hneď pozná. Rovnako má dobrý zvuk. K dispozícii je stereofónny zvuk a podpora Dolby Atmos na zabezpečenie realistickejšieho zvuku. Ide o dualSIM telefón a jediným hardvérovým portom je USB-C. Výhodou je, že displej pevne drží v ľubovoľnom uhle v rozmedzí od 50 do 120°. A to je na zábavu, ale aj prácu veľmi dôležité.

Odolnosť voči vode výrobca neuvádza. Mal by prežiť jemný dážď, poradí si aj s jemným prachom, ale na trvalé ponorenie do vody to nie je.

OPPO Find NZdroj: TOUCHIT.sk
Krásny pánt na OPPO Find N

Fotografovanie

OPPO Find N je vzadu vybavený trojitým fotoaparátom. Je to 50 MPx hlavný snímač Sony IMX 766, 16 MPx ultraširokouhlý objektív a 13 MPx teleobjektív. Tiež je tu selfie kamera na vnútornom displeji. Selfie fotky si ale môžete urobiť aj pomocou zadného fotoaparátu, pričom sa vidíte na prednom displeji. Selfie môžete snímať aj pomocou gest rukou, takže môžete ľahko zostať v zábere bez toho, aby ste museli stlačiť tlačidlo spúšte.

Batéria a nabíjanie

Kapacita batérie je 4500 mAh, podporuje 33 W nabíjanie (SUPERVOOC Flash Charge). To nabije telefón z 0 na 55 % za 30 minút a na plnú kapacitu za 70 minút. Vo výbave je aj 15 W bezdrôtové nabíjanie a 10 W reverzné bezdrôtové nabíjanie.

Operačný systém a aplikácie

Operačný systém je ColorOS, aplikáciami prispôsobený na čínsky spôsob života. Nenájdete tu Facebook či YouTube, ale ich obdobné aplikácie používané v Číne. Pri rozkladaní telefónu sa obsah plynule prenáša z vonkajšej obrazovky na hlavný vnútorný displej.

OPPO však nemá žiadny zákaz na spoluprácu s americkými firmami. Aj preto používa procesor Qualcomm Snapdragon 888 + 8/12 GB pamäte, nerobí mu problém 5G konektivita a keby chceli, pokojne sem dajú všetky služby, bez ktorých si život v Európe nevieme predstaviť.

OPPO Find NZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N a jeho kĺb

Ceny (s dodaním na Slovensko)

Na AliExpress sme telefón našli za najnižšiu cenu 1527 eur za 8 GB + 256 GB verziu a 1858 eur za 12 GB + 512 GB verziu. Poštovné je zadarmo, predajca sľubuje expresné dodanie. Samozrejme, telefón príde s prispôsobením pre čínsky a nie európsky trh.

Telefón ešte preveríme v našej redakcii podrobnejšie a informácie zverejníme.

Zdroje: vlastné, AliExpress, GSM Arena, OPPO

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.