Vďaka kombinácii hardvéru a softvérových algoritmov prináša nová generácia technológie od OPPO dobré riešenie ako umiestniť fotoaparát pod obrazovkou smartfónu.

Nové riešenie fotoaparátu pod obrazovkou (under-screen camera, USC)  skrýva predný fotoaparát diskrétne pod displej telefónu takým spôsobom, ktorý zachováva integritu celej obrazovky. Je to výhodné počas používania, ale aj v pohotovostnom režime.

Prelomová technológia zahŕňa aj riešenie doterajších problémov, ako sú nekonzistentná kvalita zobrazenia v oblasti obrazovky nad fotoaparátom, nízka kvalita obrazu spôsobená umiestnením kamery pod displej a taktiež ťažkosti so spoľahlivosťou a životnosťou výrobku.

Prototyp zariadenia s novou generáciou fotoaparátu pod obrazovkou od spoločnosti OPPO

Prototyp zariadenia s novou generáciou fotoaparátu pod obrazovkou od spoločnosti OPPO

Konkrétne vylepšenia:

  • Inovatívna geometria pixelov: Nové riešenie zmenšuje veľkosť pixelu bez toho, aby sa znížil počet pixelov a zaisťuje tak vysoko kvalitné zobrazenie displeja s hustotou 400 PPI aj v oblasti fotoaparátu
  • Priehľadné pripojenie a nová konštrukcia: OPPO nahradilo tradičný spôsob pripojenia obrazovky inovatívnym priehľadným vodivým materiálom. V kombinácii s presným výrobným procesom, ktorý redukuje šírku vodičov o 50 %, je výsledkom omnoho jemnejšia kvalita zobrazenia s plynulejším vizuálnym zážitkom.
  • Lepšia kontrola presnosti, farieb a jasu obrazovky: Na rozdiel od súčasného štandardu, kedy sa v oblasti obrazovky nad fotoaparátom používa jednopixelový obvod na riadenie dvoch pixelov predstavilo OPPO nové riešenie využívajúce vlastnú technológiu obrazovky, kedy každý pixelový obvod riadi len jeden pixel. Spoločne s presnou technológiou algoritmickej kompenzácie, vyvinutou spoločnosťou OPPO, to umožňuje presné riadenie chromatičnosti a jasu celého displeja s odchýlkou približne 2 %. Na použitie ako je čítanie elektronických kníh, prezeranie správ alebo navigácia pomocou máp, umožňuje nová generácia technológie fotoaparátu pod obrazovkou od OPPO presné zobrazenie menších písmen a lepšie zachovanie aj zobrazenie detailov textúr aj farieb. To vedie k lepšiemu zážitku.
  • Vyššia spoľahlivosť a životnosť: Vďaka zavedeniu pixelového obvodu „1-to-1“ a špecializovaného optimalizačného algoritmu je riešenie novej generácie fotoaparátu pod obrazovkou od OPPO schopné zaistiť kompenzáciu zobrazenia v oblasti fotoaparátu pod obrazovkou, čo zvyšuje životnosť displeja až o 50 %.
Inovatívna geometria pixelov novej generácie fotoaparátu pod obrazovkou od spoločnosti OPPO

Inovatívna geometria pixelov novej generácie fotoaparátu pod obrazovkou od spoločnosti OPPO

Pre samotný fotoaparát vyvinuli výskumníci OPPO rad zobrazovacích algoritmov umelej inteligencie – vrátane redukcie difrakcie, HDR a AWB – s cieľom obmedziť niektoré negatívne vedľajšie účinky, ktoré sa obvykle vyskytujú u fotoaparátov pod obrazovkou. Ide napr. o rozmazaný obraz a odlesky. OPPO taktiež pomocou desiatok tisíc snímok „vycvičila“ svoj model umelej inteligencie na redukciu difrakcie a umožnila zhotoviť jasnejšie a prirodzenejšie vyzerajúce snímky.

Ukážkové fotografie zhotovené pomocou novej generácie fotoaparátu pod displejom od spoločnosti OPPO

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.