Na fungovanie nie je potrebné žiadne internetové pripojenie ani operátor.

Kým veľa vývojárov a operátorov hovorí o 5G konektivite, Oppo si položilo ďalšiu otázku. Čo keď nie je k dispozícii pripojenie k mobilnej sieti, Wi-Fi alebo nefunguje Bluetooth? Spoločnosť pripravuje systém s názvom MeshTalk, ktorý (zatiaľ) dokáže posielať údaje medzi zariadeniami až do vzdialenosti 3 km. 

Túto hranicu je možné dosiahnuť pri ideálnych podmienkach. Už samotný názov napovedá, ako bude komunikácia medzi zariadeniami prebiehať. Princíp fungovania je akousi sieťou prepojených zariadení, ktoré sú nablízku. Je tak možné aj vďaka nim dosahovať komunikáciu na oveľa väčšie vzdialenosti, ako keby mali tieto zariadenia komunikovať iba medzi sebou.

MeshTalk používa vlastný čip so zvýšenou citlivosťou. Je to systém s nízkou šírkou pásma, ktorý stále podporuje hlasové hovory a nielen textové správy. Tento nízkoenergetický systém chce Oppo využívať pre telefóny, ktoré môžu v pohotovostnom režime s aktívnym MeshTalk vydržať až 72 hodín. To bude praktické hlavne v núdzových situáciách, ale rovnako to bude praktické aj na zníženie mesačných nákladov za paušály, čo sa operátorom asi nebude páčiť.

Spoločnosť Oppo zatiaľ bližšie nešpecifikovala fungovanie technológie MeshTalk a dokonca ani to, kedy by sa mohli prvé telefóny s touto technológiou objaviť na trhu.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Oppo predstavil svetu úplne prvý smartfón s kamerou pod displejom

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.