Do redakcie sa nám dostal aj lacnejší model série Reno5.

Model Reno5 Z prichádza s podstatne lepšou cenou ako jeho vybavenejší brat Reno5 5G. Na prvý pohľad je však vidieť, že atraktívna cena nemusí tento model automaticky odsunúť na druhú koľaj, a aj on má čo ponúknuť. Oppo zvolilo rozumnú stratégiu a do modelu Reno5 Z zakomponovalo o niečo „lacnejšie komponenty„, ktoré ponúkajú podobný používateľský zážitok, ako aj v prípade drahšieho Reno5 5G.

V určitých oblastiach je síce badať nižšiu cenu, ale stále ide o pravého zástupcu strednej triedy so všetkým, čo k tomu patrí.

Oppo Reno5 ZZdroj: TOUCHIT

Balenie

Predajné balenia aktuálnych smartfónov sa neustále zmenšujú a ich obsah je výrazne redukovaný. To zatiaľ neplatí pre Oppo Reno5 Z. V krabičke sa okrem smartfónu nachádza priehľadné silikónové puzdro, slúchadlá, nabíjací adaptér, kábel a nástroj na vyberanie SIM kariet s potrebnou dokumentáciou. Na displeji je od výroby aplikovaná kvalitná fólia. 

Oppo Reno5 ZZdroj: TOUCHIT

Konštrukcia a dizajn

Aj keď ide o smartfón strednej triedy, čomu zodpovedajú použité materiály, je vidieť, že aj plastová konštrukcia je kvalitná. Rozloženie ovládacích prvkov je tradičné Oppo. Tlačidlo napájania sa nachádza napravo a ovládanie hlasitosti naľavo, nad ktorým je slot pre dve SIM karty a jednu pamäťovú kartu. 

V spodnej časti sa v strede nachádza USB-C konektor, ktorý má po stranách 3,5 mm výstup pre slúchadlá a jeden reproduktor. Na zadnej strane neprehliadnete zostavu štyroch fotoaparátov, ktorá výrazne vystupuje.

Zariadenie sa veľmi dobre drží. Tento rozmer smartfónov mám rád, pretože ponúka dostatočne veľký displej a pomerne úzke telo. Oppo Reno5 Z ho má zahnuté, takže dobre padne do ruky. Chrbát smartfónu so zaujímavým viacfarebným vyhotovením je matný, takže nezachytáva nečistoty a až tak sa nešmýka.

Oppo Reno5 ZZdroj: TOUCHIT

Hardvér

Oppo pri modeli Reno5 Z stavilo na čipovú sadu strednej triedy Dimensity 800U od MediaTeku. Tej dobre sekunduje 8 GB RAM a 128 GB úložisko, ktoré je možné rozšíriť pamäťovou kartou. Podstatný je fakt, že zariadenie je možné používať v režime dvoch 5G SIM kariet a v slote je stále miesto aj pre pamäťovú kartu.

Zaujímavé rozšírenie prichádza aj v prípade pamäte RAM, ktorú je možné rozšíriť až o 5 GB. K tomuto účelu sa použije interná pamäť smartfónu.

Displej

Ide o štandardný 60 Hz Super Amoled panel s rozlíšením FullHD+. Takže pokiaľ teraz používate smartfón s vyššou obnovovacou frekvenciou displeja, uvidíte jemné trhanie v animáciách, ale tento panel nie je tak náročný na spotrebu energie. Displej má dostatočne vysoký maximálny jas, ktorý zabezpečuje, že aj v exteriéri je obsah dobre čitateľný. Minimálny jas je naopak nízky, aby sa dal telefón pohodlne používať aj počas noci. V displeji sa okrem selfie kamery nachádza aj optická čítačka odtlačkov prstov, ktorá je rýchla a tradične spoľahlivá. Automatická regulácia jasu funguje presne.

Oppo Reno5 ZZdroj: TOUCHIT

Batéria a nabíjanie

Čoraz viac sa mi páči prístup čínskych spoločností, ktoré sa neboja nasadzovať skutočne rýchle nabíjanie. Jeho používanie je návykové. Smartfón Reno5 Z dostal do vienka rýchle nabíjanie s výkonom 30 W, čo sa často nevidí ani pri vlajkových lodiach konkurencie.

Batéria má kapacitu 4310 mAh. Jej nabitie z 15 na 100 % trvá 45 minút (z 15 – 75 % presne 25 minút). Je však potrebné poznamenať, že optimalizácia systému je príkladná, takže batériu len tak ľahko nevybijete. Pri mojich všemožných pokusoch urýchliť vybíjanie, percentá batérie klesali iba minimálne, čo znamená, že nie je problém na jedno nabitie dosiahnuť dva dni používania. To sa pritom nemusíte vôbec obmedzovať.

Softvér

Tak ako v prípade modelu OnePlus Nord 2 5 G, tak aj Oppo vsádza na prehľadné používateľské prostredie bez balastu (aj keď niečo by sa našlo). V telefóne sa z môjho pohľadu nachádza zopár zbytočných aplikácií, ktoré nie je možné odinštalovať, čo je škoda. V smartfóne sú na druhej strane nainštalované všetky potrebné Google aplikácie a zopár nástrojov z “domácej kuchyne”. 

Oppo Reno5 ZZdroj: TOUCHIT

Základ systému tvorí Android 11 a ColorOS 11.1. Smartfón je aj napriek tomu, že patrí do strednej triedy, veľmi rýchly a vyladený s bohatými možnosťami personalizácie. 

Rovnako ako OnePlus, tak aj Oppo má v ponuke šikovné gestá, ktorými je možné z uzamknutej obrazovky spustiť rôzne funkcie alebo aplikácie. 

Fotoaparát a zvuk

Zostava fotoaparátov má štyri objektívy. Tak, ako sme zvyknutí pri smartfónoch strednej triedy, tak aj v prípade Oppo Reno5 Z je k dvom “hlavným”, pridružená aj dvojica “prídavných” fotoaparátov. 

Aplikácia fotoaparátu je intuitívna a rýchla. V podstate ide o identické prostredie, ktoré som si obľúbil aj pri modeli OnePlus Nord2 5G a Reno5 5G. Oppo aj OnePlus, keďže zdieľajú vývoj, majú veľmi racionálny prístup k fotografii a jej postprocesingu. 

Oppo Reno5 ZZdroj: TOUCHIT

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 48 Mpx. Fotografie síce majú menší dynamický rozsah a farebné podanie ladené mierne do studených tónov, fotografie sú však stále pekné a detailné. V náročnejších svetelných podmienkach sa ešte viac prejaví menší dynamický rozsah. Avšak aj tento nedostatok dokáže zmierniť rýchle zaostrovanie, AI a dobre fungujúce HDR.

Nočné fotografie sú na tom o niečo horšie. Musím však vyzdvihnúť režim NOC + Statív, ktorý dokáže za približne 30 sekúnd zaznamenať veľmi detailnú nočnú fotografiu. Telefón je potrebné dať na statív alebo niekde položiť. Z ruky to nepôjde – uzávierka je príliš dlhá.

Denné fotografie

Ultraširokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 8 Mpx a uhol záberu 119°. Je zaujímavé, že počas dňa sú fotografie kvalitou takmer identické ako v prípade hlavného fotoaparátu. V horších svetelných podmienkach je kvôli nižšej svetelnosti objektívu badať vyšší šum a fotografie sú tmavé. Keďže v tomto režime snímania nie je možné použiť blesk, v noci je tento objektív takmer nepoužiteľný.

Nočné fotografie

Video je možné nahrávať do rozlíšenia 4k / 30 fps. Keďže súčasťou výbavy nie je optická stabilizácia, príliš rýchle pohyby spôsobujú pri nahrávaní trhanie. Je potrebné na to myslieť a počas dňa dosiahnete veľmi dobré výsledky. Zaostrovanie je rýchle a presné.

Po zvukovej stránke nejde o žiadne prekvapenie. Vo výbave sa nachádza jeden reproduktor. Aj keď je hlasný, jeho prejav nie je nepríjemný. Zvuk do káblových slúchadiel je na kategóriu smartfónu v poriadku. Ten je možné doladiť priamo v nastaveniach zvuku pomocou funkcie Real HD Sound.

Páči sa nám

  • Rýchle a vyladené prostredie
  • Rýchle nabíjanie
  • Aktuálny softvér
  • Kvalitné denné fotografie
  • Bohatý obsah balenia
  • Dual SIM + pamäťová karta

Nepáči sa nám

  • Nočný režim
  • Chýba vodoodolnosť
  • Jeden reproduktor
  • Iba 60 Hz displej

Verdikt

V prípade značiek Oppo (aj OnePlus) vsádzate vždy na istotu, že za svoje peniaze dostanete presne to, čo od moderného smartfónu očakávate. Či už ide o aktuálny softvér, kvalitné prevedenie, výkonný hardvér a dobrú výbavu, nad všetkým kraľuje veľmi dobrý používateľský zážitok, ktorý dokáže ponúknuť aj cenovo dostupný telefón Oppo Reno5 Z. Z prvkov výbavy, ktoré v Oppo Reno5 Z nenájdete treba spomenúť – odolnosť voči vode, bezdrôtové nabíjanie alebo teleobjektív. To vyváži dobrá cena.

Pokiaľ by ste chceli niečo lepšie a nemáte v pláne na kúpu smartfónu minúť veľa peňazí, pozrite sa aj na jeden z najlepších telefónov strednej triedy – model Oppo Reno5 5G.

Cena a dostupnosť

Oppo Reno5 Z sa na Slovensku predáva za 359 eur.

Model telefónuOppo Reno5 Z
Operačný systémAndroid 11, aktualizácia 06/2021
Podpora 5G sietíÁNO v režime Dual SIM
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / úložisko8 / 128 GB + microSD karta
Čipová sada, Procesor [max. frekvencia]Mediatek Dimensity 800U, 8-jadrový, 7nm, 2,4 GHz
Displej, frekvencia, jasSuper AMOLED, 60 Hz, 800 nitov maximálny jas
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,43 / 1080 × 2400, 20:9, 409 ppi
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, A2DP, LE, aptX HD / 802.11 a,b,g,n,ac / ÁNO / ÁNO / ÁNO
Fotoaparáty, max. rozlíšenie, možnosti48 Mpx, f/1.7 (hlavný), 8 Mpx, f/2.2 (ultraširokouhlý), 10× digitálny zoom,
2 Mpx, f/2.4, (hĺbkový), 2 Mpx, f/2.4, (makro)
Video do 4K/30 fps, 10× digitálny zoom
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie16 Mpx f/2.4
Batéria a vlastnosti4310mAh, 30 W VOOC káblové nabíjanie
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160,1 × 73,4 × 7,8 mm / 173 gramov
VodoodolnosťNIE
BenchmarkGeekBench: 1770 / 597 (5.1)
KonektorUSB-C 2.0, OTG

Zapožičal: Oppo

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.