Operačný systém iOS najnovšie overuje, či niekto manipuloval so snímačom odtlačkov prstov a tlačidlom Domov.

Na internete sa objavilo viacero nahnevaných reakcií majiteľov iPhonov, ktorým sa začala zobrazovať chybová hláška Error 53. Problémom je, že keď sa táto chyba objaví na displeji vášho telefónu, zariadenie sa znefunkční a musíte vyhľadať autorizovaný servis Applu.

Dôvodom k zobrazeniu chyby 53 môže byť návšteva neautorizovaného servisu. Apple totiž zabudoval do systému iOS funkciu, ktorá overuje, či niekto manipuloval s tlačidlom Domov a / alebo snímačom odtlačkov prstov. Pokiaľ sa tak stalo, je pravdepodobné, že vás v jeden krásny deň nemilo prekvapí chybová hláška. Či už na iPhone alebo iPade, ak ste si nechali opraviť tablet.

Apple sa obhajuje tým, že chráni používateľov zariadení voči zneužitiu. Čisto teoreticky sa totiž môže stať, že by v servise zneužili váš telefón a zabudovali doň podvodný snímač odtlačkov prstov (ak je to vôbec možné). Dodajme, že senzor odtlačkov prstov sa využíva ako autentifikačný prostriedok pri platení pomocou systému Apple Pay.

Je fajn, že Apple myslí na bezpečnosť používateľov. Spôsob, akým to prezentuje, je však nedostatočný – zobrazí sa správa s chybou 53, ktorá nič nevysvetľuje a iPhone sa nedá ďalej používať. Treba navštíviť oficiálny servis. Rozumnejšie by bolo, ak by iPhone o neautorizovanom zásahu informoval vo forme chybovej hlášky, ktorá vysvetľuje vzniknutú situáciu. Totiž, nie vždy máte poruke autorizovaný servis, keď vám spadne telefón na zem a potrebete vymeniť prasknutý displej.

Zdroj: Guardian, Qz

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit