Jabĺčková firma má inú predstavu, čo je to opraviť si notebook doma, než majú bežní používatelia.

Apple Self-Repair Program má byť program pre tzv. samo-opravu zariadení. Nie že by sa opravovali samé, ale mali by ste to zvládnuť bez potreby nosiť MacBook do servisu. Portál iFixit, ktorý sa zameriava na to, akým spôsobom sa dajú zariadenia opraviť a venuje sa tejto problematike dlhodobo, hovorí, že je to inak. V jednoduchosti sa dá povedať, že možnosti opravy sú ešte horšie.

Potrebujete na to tri veci, novú súčiastku, správne nástroje a vedomosti. Výrobcovia toto všetko poskytujú, aby ste mali v servisoch garanciu správnej a odbornej opravy v rámci záručnej či pozáručnej lehoty. Mnohí výrobcovia tieto príručky majú vo veľmi dobrej kvalite. Rozumejme tomu tak, že sa v nich dá vyznať a sú prehľadné.

Typickým príkladom je napríklad MacBook Air, ktorý sa dá opravovať jednoduchšie ako iné výrobky. Aké iné? No, napríklad produkt z rovnakej dielne, konkrétne Apple MacBook Pro. Výmena batérie je záležitosť, ktorú pri dlhodobom používaní raz budete musieť alebo chcieť vymeniť.

Ak keby, ste ju šetrili a používali notebook len v elektrickej sieti, stále vám bude batéria degradovať. Navyše používanie prenosných počítačov len so zdrojom napájania nie je záruka dlhej životnosti batérie, ak ju nebudete cielene šetriť viac ako obvykle. Bude degradovať už len z toho, dôvodu, že ju budete mať nabitú na 100 %.

apple service mapZdroj: Apple
Servisné strediská Apple. Mapa´z roku 2020 ich obsahuje viac ako 5000

Aj preto mnohí výrobcovia notebookov ponúkajú rôzne režimy, napríklad nabíjanie batérie len na 60 %, aby ste sa vyhli jej zbytočnému nabíjaniu a umelom držaní na 100 % hodnote nabitia.

Späť k MacBooku Pro vo veľkosti 14“. Podľa iFixit má výmena batérie 26 krokov. To je dosť, no taký Microsoft Surface Pro 6 má dvojnásobný počet krokov a návody na iPady idú v počte krokov až k stovke. To, čo vás ale zarazí, je 162 stranový manuál k spomínanému MacBooku na to, aby ste vymenili batériu podľa manuálu od Applu.

Problém je v tom, ako je skonštruovaný. Na to, aby ste v notebooku vymenili batériu, potrebujete kit obsahujúci vrchné puzdro s klávesnicou za 500 dolárov a novou batériou. Bez toho, aby ste demontovali celú hornú stranu, sa k batérii nedostanete. Apple odporúča najprv prečítať celú jeho príručku. Gratulujeme, odložte vašu beletriu, tu máte lepšie čítanie.

Apple akoby sám hovoril, že ich batérie sa tak ťažko vymenia, že je to to posledné, čo v rámci servisovania MacBooku Pro chcete robiť.

Európska komisia tlačí výrobcov na to, aby sa ich zariadenia dali čo najjednoduchšie opraviť. To má ale viac úskalí. Mnohé sú tak prepracované, že je problém ich opraviť v neautorizovanom servise. Je to okrem iného daň za to, že sú dnes zariadenia výrazne tenšie, ako v minulosti.

Toto sa ale netýka len značky Apple. Mnohé firmy majú so samo-opravením problém. V minulosti sme si to vyskúšali na notebooku inej značky, kde vymeniť pevný disk znamenalo rozobrať ho cez klávesnicu. Po mnohých pokusoch sme ho nedokázali zložiť naspať. Priznávame, vykonávali sme to metódou intuície a bez oficiálneho návodu.

macbook pro battery serviceZdroj: Apple
Výmena batérie na extra drahom notebooku? Rovno na to zabudnite a zmierte sa s tým, že to bude robiť iba servisné stredisko

Zdroj: iFixit

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.