Vypínanie bude prebiehať postupne po jednotlivých lokalitách.

Orange pripomenul, že začne vypínať svoju 3G sieť. Stane sa tak v januári 2024, pričom tento proces bude prebiehať postupne po jednotlivých lokalitách. Definitívne ukončenie vypínania 3G je naplánované na koniec februára 2024. Všetky dôležité informácie v súvislosti s vypínaním 3G siete sú dostupné na webovej stránke Orangeu.

Orange vypne 3G sieť po viac ako 17 rokoch. Jej plnohodnotnú funkčnosť garantuje do 31. decembra 2023. Uvoľnené frekvenčné pásma 3G siete plánuje využiť na zlepšenie kvality 4G a 5G sietí. Operátor tvrdí, že tieto siete budú vďaka tomu silnejšie, robustnejšie aj kvalitnejšie.

Orange pokrýva 5G sieťou 65,6 % populácie Slovenska v 584 mestách a obciach a pokračuje v jej ďalšom rozširovaní. Od spustenia v máji 2021 v nej kontinuálne narastá objem prenesených dát.

V O2 bude vypínanie 3G siete trvať 2 roky

Aj O2 oznámilo, že plánuje od januára 2024 postupne v horizonte dvoch rokov vypínať vlastnú 3G sieť. Súbežne s jej vypínaním bude v daných oblastiach modernizovať a zahusťovať vlastné 4G a 5G siete. O2 pokrýva 4G LTE sieťou 97,6 % populácie a 5G sieťou 69,3 % populácie Slovenska.

Podobne ako Orange, aj O2 tvrdí, že využitie 3G siete s nástupom moderných 4G LTE a 5G technológií postupne klesalo na dnešnú minimálnu úroveň. Všetky dôležité informácie o vypínaní 3G siete O2 sú dostupné na webe operátora.

O2 štartuje s vypínaním 3G siete na konci januára 2024 v okresoch Žarnovica a Zlaté Moravce. Spolu s plánovanou modernizáciou siete v priebehu 2 rokov postupne vypne 3G sieť na celom území Slovenska. Termíny vypínania v ďalších oblastiach Slovenska bude O2 komunikovať priebežne a zákazníci dostanú informáciu o presnom termíne vypnutia 3G siete v ich lokalite s predstihom, aby mali čas na prípadnú výmenu zariadenia alebo SIM karty.  

Ako sa vás dotkne vypnutie 3G siete?

Orange tvrdí, že absolútnej väčšiny zákazníkov sa vypnutie 3G siete nedotkne, nakoľko drvivá väčšina prevádzky sa uskutočňuje v iných mobilných sieťach, ako je 3G sieť. Svoju 3G sieť vypol aj Telekom.

Operátori vyzývajú zákazníkov, aby si overili, akú sieť podporuje ich zariadenie. Pokiaľ ich zariadenie podporuje len 2G/3G sieť a zákazníci ho využívajú aj na prístup do internetu, je potrebné si do konca roka zabezpečiť zariadenie podporujúce aspoň 4G sieť.

Tiež je potrebné overiť typ SIM karty – v prípade, že využívate staršiu SIM kartu, ktorá nepodporuje prístup do 4G/5G siete, je potrebné požiadať o jej výmenu za novú. Táto výmena je bezplatná u oboch operátorov.

Zdroj: Orange, O2

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit