Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Orange podpísal so Žilinskou univerzitou v Žiline (UNIZA) memorandum, ktorým spoločne otvárajú diskusiu o spolupráci v oblasti digitálnych 5G riešení pre slovenský priemysel. Toto partnerstvo má za cieľ zlepšiť prístup študentov k 5G technológiám a tiež vytvoriť priestor pre vývoj a implementáciu riešení pre Priemysel 4.0.

Jedným z cieľov spolupráce je vytvorenie 5G kampusovej siete, ktorá bude slúžiť pre vedecké a odborné účely priamo na Žilinskej univerzite v Žiline. Práve kampusové siete patria k základným stavebným kameňom Priemyslu 4.0. „Pôjde o lokálnu privátnu 5G sieť fungujúcu nezávisle na verejnej mobilnej sieti, prispôsobenú individuálnym potrebám a cieľom spolupráce so Žilinskou univerzitou. Pre Orange je to jedna z kľúčových aktivít v rámci podpory digitalizácie slovenského priemyslu a zvyšovania jeho konkurencieschopnosti,“ povedal Mariusz Gatza, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko.
Memorandum má vďaka spojeniu súkromného a verejného sektora za cieľ tiež zvýšiť kvalitu vzdelávania s možnosťou identifikovania a uplatnenia mladých talentov. Univerzita a jej študenti získajú vďaka spolupráci s Orangeom prístup k 5G technológiám a priestor pre vývoj a implementáciu riešení určených pre Priemysel 4.0, prípadne aj ďalšie oblasti využitia.

„Spolupráca s technologickým gigantom, akým Orange Slovensko je, prináša do našich aktivít v oblasti telekomunikačných technológií novú kvalitu a oveľa širšie možnosti. Najväčšiu perspektívu spolupráce vidíme v implementácii 5G sietí v oblasti priemyslu, dopravy, geoinformatiky a ďalších odvetví nášho hospodárstva,“ povedal prof. Ing. Ján Čelko, CSc., rektor UNIZA.

V Univerzitnom vedeckom parku Žilinskej Univerzity v Žiline a následne aj v B2B Orange Labe bude možné vďaka spolupráci postupne vidieť napríklad 5G prepojenie robotického roja s operátorom, smart 5G riešenia pre vyhodnocovania bezpečnostnej situácie vo fabrikách, využitie 5G na účely implementácie služby geofencing pre podniky, ovládanie dronov v 5G sieti, autonómne riadenie v doprave a podobne.

Značky: