Na populárnom crowdfundingovom portáli Kickstarter sa objavil zaujímavý projekt od Origami Labs. Inteligentný prsteň ORII chce zmeniť spôsob, akým sme dnes zvyknutí komunikovať a v mnohých veciach dokáže úplne nahradiť smartfón. 

Tiež ste vždy boli zvedaví, ako to tí tajní agenti v amerických akčných filmoch robia, že špolu dokážu takmer bez povšimnutia okolia komunikovať na diaľku len prostredníctvom priloženia prsta k uchu? Je možné, že používajú podobný gadget, aký sa pred dňami objavil na Kickstarteri. Teda, aby sme boli presní, ono to nie je ani tak veľmi gadget, ako skôr prsteň. Možno si poviete: „Načo je mi prsteň, keď už dávno existujú bezdrôtové slúchadlá, ktoré dokážu presne to isté“? No a v tomto momente treba objektívne uznať, že ORII toho dokáže viac. A navyše ho nebudete musieť vo vašom uchu neustále naprávať.

Čo všetko ORII dokáže? Primárnou funkcionalitou pre väčšinu používateľov bude pravdepodobne samotné telefonovanie. Pridanou hodnotou je fakt, že tvorcovia z hongkonského startupu použili na prenos zvuku vodivosť kostí. V praxi teda stačí priložiť prst k uchu a zvuk sa prenesie jeho prostredníctvom v podobe vibrácií priamo do vnútorného ucha. Toto riešenie v sebe skrýva 2 veľké výhody. Prvou je kvalita reprodukcie zvuku, ktorá bude výborná aj v hlučnom prostredí. Druhú ocenia zástancovia súkromia, keďže vaše okolie nebude mať šancu zachytiť prebiehajúci dialóg. Prenos zvuku za použitia vodivosti kostí je bežne používaný aj v oblasti medicíny v rozličných slúchadlových pomôckach.

Poďme k ďalším výhodám. Každému je jasné, že spôsob, akým komunikujeme sa rokmi postupne mení. Najprv tu boli klasické káblové pevné linky, neskôr prišli mobilné telefóny, ktoré zas nahradili smartfóny. Postupne sa zistilo, že najlepšie sa budú ovládať pomocou dotyku a aktuálne nastupuje umelá inteligencia, ktorú čoraz väčšmi začíname (minimálne v anglicky hovoriacich častiach sveta) ovládať hlasom. A práve takto môžeme ovládať aj ORII. Stačí dlhšie stlačenie nenápadných tlačidiel umiestnených po bokoch prsteňa a môžete smelo zadávať akékoľvek hlasové pokyny. Preložiť vetu z angličtiny do španielčiny? Uložiť udalosť do kalendára? Napísať správu cez WhatsApp? Skontrolovať počasie na zajtra? Žiadny problém, pričom ORII si rozumie ako so Siri tak i Google Assistantom.

Ďalšou výhodou je odolnosť voči ošpliechaniu vodou. Do bazéna si ho však so sebou určite neberte, nakoľko vodotesný nie je. Pokiaľ si stiahnete do vášho smartfónu aj ORII aplikáciu, budete môcť priradiť notifikáciám rôznu prioritu a zároveň rôzne farebné upozornenia. Na výber je zo štyroch, keďže prsteň má v sebe zabudované 4 rozlične farebné LED diódy. Aplikácia je dostupná pre zariadenia s iOS i Androidom.

Už teraz je jasné, že sa projekt dočká aj produkčnej časti, keďže plánovaný rozpočet 30 tisíc dolárov potrebný na zahájenie výroby bol prekročený viac ako 5– násobne. ORII bude vyrábaný v 4 farebných prevedeniach a to v čiernej, sivej, striebornej a červenej. K prvým majiteľom bude distribuovaný vo februári budúceho roku, pričom jeho aktuálne štartovacia cena cena je 119 dolárov. Tak čo naň vravíte?

Zdroj: Kickstarter