Po dvadsiatich rokoch sa v Bratislave stretne medzinárodná počítačová umelecká scéna špecializujúca sa na produkciu audio vizuálnych prezentácií. Demobit sa snaží zvýšiť komfort a štandardy audiovizuálnej tvorby, a tým o nej priniesť povedomie pre širšiu verejnosť. Tí, ktorí chcú predviesť svoje zručnosti či zažiť programovacie, umelecké alebo hudobné možnosti demoscény, sú srdečne pozvaní.

Čo sa stane, ak sa niekto rozhodne vyjadriť svoju kreativitu prostredníctvom čísiel?

V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa v niečom svet zmenil navždy. Výpočtová technika, hlavne kvôli príchodu dostupných Commodore 64’s, poskytla príležitosť každému tvoriť digitálne umenie. Objavili sa úplne nové formy umenia dovtedy považované priam za nemožné…

Počítače priniesli možnosti produkovať vizuálny efekt a zvuky, spojiť ich a vytvoriť tak dokonalý audio-vizuálny zážitok pomocou jazyku matematiky a písania programovacieho kódu bez fyzickej interakcie.

Ako výsledok týchto techník sa zrodili demá, a spolu s nimi subkultúrne počítačové umenie – demoscéna. Demá sú krátke naprogramované videá so zvukom, s ktorými sa súťaží po celom svete na festivaloch zvaných demoparty.

Demoscéna je jednou z mála foriem umenia, kde sú všetci umelci súčasťou jedného kolektívu. Jej živnou pôdou sú demoparty, kde sa zídu počítačoví nadšenci a sceneri. Počas niekoľkých dní prebiehajú súťaže kóderských a umeleckých schopností v tvorení dém, doplnené prednáškami, vystúpeniami živých kapiel a predstavením DJ schopností.

V 90tych rokoch minulého storočia sa takáto demoscéna sformovala aj na Slovensku. Jej priekopníci sa rozhodli zorganizovať prvú demoparty Demobit už v roku 1995. Na Demobite sa vtedy zúčastnili dnes už významné IT osobnosti ako Miroslav Trnka, Michal Weiss alebo Zden Hlinka, ktorý inicioval súčasné vzkriesenie Demobitu po dvoch desiatkach rokov.

Prvý ročník „vzkriesenej“ Demobit party pritiahol okrem množstva súťažiacich aj dôležitých speakrov – veteránov svetovej demoscény. Bratislava privíta odborníka na kreatívne inžinierstvo – Kostas „Navis“ Pataridis, ktorý je hnacou silou demoskupiny Andromeda Software Development. Daniel „ReDox“ Sýkora, založil skupinu MovSD, získal skúsenosti z Disney animovaných štúdií a je zároveň aj pravidelným rečníkom na Siggraph konferencii. V súčasnej dobe sa zameriava na vizuálny štýl klasického animovaného filmu. Michal „kiero“ Wozniak je grafický počítačový odborník s viac ako 15-ročnými skúsenosťami v oblasti programovania dema, prevažne Amiga. Jan „Řrřola“ Kadlec je majster minimalistického assembler kódu a na túto tému bude aj prednášať. Portugalský rečník Filipe „Psenough“ Cruz, informatik a digitálny umelec – samouk, priblíži skúsenosti s jeho vlastnou netlabel.

Návštevníci si budú môcť vypočuť rockovú hudbu v podaní maďarskej kapely SIDrip Alliance, ktorá hrá remixy C64 SID tunes live. Domáca scéna bude reprezentovaná slovenskou kapelou Lost Clusters a slovenským experimentátorom so zvukom – Stroonom, ktorý vystúpi s VJ Stixom. Živé vystúpenia Goto80 zo Švédska bývajú explóziou žánrov, zmiešané s popom, elektro a punkom spolu v jeho špecifickom 8-bitovým štýlom. O vizualizácie k jeho hudbe sa postará vizuálny alchymista VJ Zden.

Demobit sa uskutoční 27-29.1.2017 v novopostavenom multifunkčnom priestore Binarium v Mlynskej doline. Viac informácií tu>> alebo si pridajte udalosť na Facebooku>>

 

Značky: