Inteligentný prsteň Oura Ring používam už viac ako 3 roky.

Doplnené k 9. 1. 2024: Pôvodnú recenziu na prsteň Oura Ring 3 pravidelne aktualizujem o poznatky z dlhodobého používania.

Oura Ring je inteligentný prsteň, ktorý je zameraný na sledovanie zdravia a hlavný dôraz kladie na analýzu spánku a regeneráciu počas spánku. Tretiu generáciu tohto prsteňa používam od konca roka 2021, predtým som používal jeho druhú generáciu. V tejto súvislosti dávam do pozornosti moju recenziu na Oura Ring 2.

Cieľom tejto pravidelne aktualizovanej recenzie so skúsenosťami je objektívne zhodnotiť aktuálny stav prsteňa Oura Ring (jeho najnovšej 3. generácie, keďže staršie generácie sa už nepredávajú) ku koncu roka 2023 a zodpovedať otázku – kúpiť si ho, alebo nie? Aké alternatívy sú k dispozícii?

Pozrite si video, v ktorom hodnotím prsteň Oura Ring 3 v dobe jeho uvedenia na trh koncom roka 2021

3. generácia prsteňa

Výrobca na svojej oficiálnej stránke nešpecifikuje generáciu prsteňa, nazýva ho iba Oura Ring. V skutočnosti ide o jeho tretiu generáciu, ktorá prišla na trh koncom roka 2021. Aj v tomto článku budem používať pomenovanie Oura Ring, pričom mám na mysli jeho najnovšiu tretiu generáciu. Výnimkou budú časti textu, kde budem porovnávať tretiu a druhú generáciu.

Oura Ring je inteligentný prsteň s hmotnosťou od 4 do 6 gramov, hrúbka je 2,55 mm a šírka je 7,9 mm. Prsteň je vyrobený z titánu a obsahuje tri výčnelky vo vnútornej časti, v ktorej sú umiestnené senzory. Tretia generácia obsahuje 3-krát toľko senzorov ako Oura Ring 2.

Oura Ring 3 vďaka tomu ponúka presnejšiu analýzu spánku, presnejšie meranie teploty počas spánku a nové funkcie, ako je meranie okysličenia krvi SpO2 počas spánku, meranie tepu počas celého dňa a cvičenia a meranie stresu počas dňa.

Hoci má Oura Ring 3 viac funkcií a lepšiu presnosť, je potrebné upozorniť na predplatné vo výške 5,99 eura mesačne. To je podmienkou, aby ste mohli pristupovať ku všetkým nameraným dátam a k extra obsahu, ako sú meditácie, hudba a informácie o tom, prečo je spánok dôležitý. Predplatnému sa venujem detailnejšie v samostatnej časti recenzie.

Oura Ring je dostupný v dvoch dizajnoch a viacerých farbách. Tomu zodpovedá aj cena prsteňa, ktorá štartuje na cene od 329 eur. Pomocou tohto linku môžete získať zľavu 40 eur.

Oura Ring 3
Oura Ring 2 (vpravo) a Oura Ring 3 (vľavo)

Akú veľkosť si vybrať?

Oura Ring zaujal viacero mojich známych a ich prvý dojem bol zvyčajne taký, že sa im zdal byť hrubý a že by im asi prekážal na ruke. Moje prvé dojmy boli podobné. Na prsteň som si však rýchlo zvykol a po pár dňoch som ho už prakticky nevnímal na ruke.

Dôležité je, aby ste si kúpili správnu veľkosť prsteňa. Oura vám po vytvorení objednávky pošle tzv. Sizing kit, pomocou ktorého si môžete vyskúšať rôzne veľkosti na rôznych prstoch. Keď si vyberiete optimálnu veľkosť, doplníte ju do vašej objednávky a Oura vám odošle samotný prsteň.

Oura Ring preferujem nosiť na ukazováku nedominantnej ruky, vtedy ho prakticky nevnímam. Druhú generáciu som si kúpil na prostredník dominantnej ruky, avšak táto voľba nebola ideálna. Prsteň mi prekážal počas nosenia ťažkých tašiek. Tie zvyknem držať v dominantnej ruke a vtedy mi prsteň tlačil aj na ukazovák aj na prstenník. Ukazovák nedominantnej ruky mi vyhovuje výrazne viac.

Oura Ring 2 som používal na prostredníku dominantnej ruky. Nešlo o dobrú voľbu

Prsteň nosím neustále počas dňa, dole si ho dávam iba vtedy, keď idem do sprchy. Oura má odolnosť voči vode na úrovni 10 ATM, takže zvládne aj sprchu aj plávanie. Prsteň počas sprchovania dávam na nabíjaciu podložku, ktorú je možné pripojiť k ľubovoľnému USB-C káblu, aby sa mi prsteň trochu nabil – pokiaľ je to potrebné.

Výdrž prsteňa je 4 až 7 dní, kompletné nabitie trvá do 80 minút. Oura odporúča, aby ste batériu prsteňa udržiavali nad 40 %. Kľúčová informácia je, že prsteň musí mať nad 25 % kapacity batérie, keď idete spať. V opačnom prípade nebudete mať detailné štatistiky za danú noc.

Oura Ring: Vľavo tzv. Sizing kit, vpravo nabíjačka

Čo meria Oura Ring?

Oura Ring je určený primárne na monitorovanie spánku. Počas noci sa sledujú tieto hodnoty – tep, oddychový tep, variabilita srdcového tepu (HRV), zmena telesnej teploty, okysličenie krvi SpO2, frekvencia dýchania, prehadzovanie sa v posteli. Prsteň berie do úvahy aj čas, kedy ste šli do postele, kedy ste reálne zaspali a kedy ste sa zobudili.

Meranie SpO2 + dýchania považujem za užitočné funkcie, nakoľko vás môžu upozorniť na prípadné nezrovnalosti, ktoré si nemáte počas spánku ako všimnúť. Táto funkcia môže ovplyvniť výdrž batérie a podľa potreby si ju môžete zapnúť alebo vypnúť.

Samozrejmosťou je analýza ľahkého a hlbokého spánku, REM fázy, bdenia a vyhodnocovanie efektivity spánku (pomer času spánku a času v posteli). Presné meranie jednotlivých fáz spánku je jedna z najnáročnejších úloh pre nositeľné zariadenia a presnosť je náročné vyhodnotiť. Do pozornosti dávam video jedného vedca, ktorý sa tomu venuje. Oura Ring patrí v jeho prípade medzi najpresnejšie zariadenia na trhu, hoci hodinky Apple Watch môžu byť teoreticky o niečo presnejšie – je to však individuálne.

Oura Ring 3
Oura Ring 2 (vpravo) a Oura Ring 3 (vľavo)

Ku koncu roka 2022 pribudol nový algoritmus, ktorý prináša presnejšie monitorovanie spánku z hľadiska analýzy jednotlivých spánkových fáz. Nie je bezchybný, ale je presnejší v porovnaní s pôvodným algoritmom, ktorý využíva druhá generácia tohto prsteňa. Tá nový algoritmus nedostala a ani nedostane.

Oura Ring vyhodnocuje skóre spánku, v rámci ktorého sa analyzujú vaše spánkové zvyky a jednotlivé fázy spánku. Oceňujem, že Oura vie na základe nameraných dát vyhodnocovať rôzne časy, kedy ste šli spať a aká bola kvalita spánku. Na základe toho vám vytvorí personalizované odporúčania s časmi, kedy by ste cca mali ísť do postele pre optimálny spánok. Záleží iba na vás, či ich budete dodržiavať alebo nie.

Prsteň tiež analyzuje skóre pripravenosti na deň, teda vašu regeneráciu počas noci. Do úvahy sa berú parametre, ako je tep počas spánku, variabilita srdcového tepu, teplota, kvalita spánku, aktivita za predchádzajúci a predošlé dni a ďalšie parametre, viď. screenshoty. Kľúčovým parametrom v rámci vyhodnocovania regenerácie je variabilita srdcového tepu (HRV) – podrobne som o nej písal v tomto článku.

Skóre pripravenosti vám zobrazí hodnotu od 0 do 100 a osobne ju považujem za to najužitočnejšie, čo mi vie Oura povedať. Atypicky nízke skóre môže upozorniť na chorobu ešte pred viditeľnými symptómami a predstavuje užitočnú spätnú väzbu, pomocou ktorej viem upraviť napr. svoj jedálniček alebo večerné tréningy. Zároveň vám jasne ukáže, čo robí alkohol s vaším telom.

Oura Ring: Skóre pripravenosti, spánku a aktivityZdroj: TOUCHIT
Oura Ring: Skóre pripravenosti, spánku a aktivity a parametre, ktoré tieto skóre ovplyvňujú

Oura Ring nie je fitness tracker, takže z hľadiska pokročilého sledovania cvičenia nenahradí inteligentné hodinky. Počas dňa však počíta kroky pomocou akcelerometra a na základe toho vypočítava odhad spálených kalórií a prejdenej vzdialenosti. V rámci skóre aktivity sa berie do úvahy aj to, či sa hýbete každú hodinu, neaktivita počas daného dňa, alebo, či to nepreháňate s cvičením.

Detailné informácie ku každému skóre nájdete priamo v mobilnej aplikácii Oura. Po kliknutí na jednotlivé parametre si môžete prečítať, prečo sú dôležité a ako ich zoptimalizovať. Z praktického hľadiska je užitočné, že si môžete Oura Ring prepojiť s vaším účtom v službe Strava, takže sa vám budú automaticky importovať tréningy, cvičenie či prechádzky, ktoré si sledujete pomocou hodiniek či fitnes náramku. Vďaka tomu sa bude presnejšie vyhodnocovať skóre aktivity.

Oura Ring 3
Oura Ring 2 (vľavo) a Oura Ring 3 (vpravo)

Celodňové meranie tepu a stresu a meranie tepu počas športu

Oura Ring 3 ponúka funkciu celodňového merania tepu. Prsteň pomocou nového senzora meria tep počas dňa v 5-minútových intervaloch, keď sa nehýbete, a informuje o tom, koľko času počas dňa ste boli v pokoji a aký bol váš najnižší tep cez deň. Tieto informácie môžu byť pre niekoho užitočné, a to dvojnásobne, ak nepoužívate fitness náramok alebo inteligentné hodinky.

Meranie tepu počas dňa môžete kedykoľvek aktivovať aj manuálne a skontrolovať si aktuálny tep v reálnom čase. Presnosť manuálneho merania som porovnal s hodinkami Garmin Venu 2 a odchýlky boli minimálne.

Pokiaľ chcete používať Oura Ring 3 aj na meranie tepu počas športovania, je potrebné túto funkciu manuálne aktivovať v mobilnej aplikácii. Treba ťuknúť na tlačidlo Record workout HR a zvoliť si typ športu. Takýmto spôsobom prepnete prsteň do režimu, v ktorom monitoruje tep presnejšie a častejšie.

Oura Ring: Meranie tepu počas cvičeniaZdroj: TOUCHIT
Oura Ring: Vľavo meranie stresu počas dňa, čo je nová funkcia. V stredu a vpravo meranie tepu počas cvičenia a zoznam podporovaných športov

Meranie tepu počas cvičenia je však funkcia, ktorú nevyužívam. Aby fungovala korektne, musíte mať pri sebe smartfón, pretože pomocou neho musíte funkciu zapnúť na začiatku cvičenia a vypnúť po skončení. Osobne preferujem inteligentné hodinky s kvalitným GPS a offline úložiskom na hudbu (aktuálne sú to Garmin Forerunner 955), aby som mohol behávať bez telefónu.

Meranie tepu počas športovania má pomerne dobrú presnosť, avšak prsteň nie je presnejší ako dnešné inteligentné hodinky značiek Apple, Garmin či Huawei. Pre pravidelných športovcov bude pohodlnejšie používať hodinky a/alebo hrudný pás, ako behať s telefónom a prsteňom. Ale tá možnosť tu je.

Nedávnou novinkou, ktorú dostal Oura Ring na jeseň 2023, je vyhodnocovanie stresu počas dňa. Táto funkcia je tiež založená na meraní variability srdcového tepu (a pravdepodobne ďalších faktoroch), pripomína mi meranie stresu v hodinkách Garmin, ktoré považujem za dobré, a považujem ju za užitočnú aj v prsteni Oura. Čiže, Oura Ring 3. generácie má zmysel nosiť aj počas dňa – kvôli meraniu tepu počas dňa, stresu a počítaniu krokov.

Aplikácia Oura
Aplikácia Oura a nové sekcie pre Oura Ring 3: Celodňové meranie tepu a obrazovka Explore s prémiovým obsahom. Screenshoty sú z konca roka 2021

Poznatky z dlhodobého používania

Oura Ring používam takým spôsobom, že si ráno skontrolujem kvalitu spánku a najmä regeneráciu počas spánku. Dôraz kladiem na údaj o pokojovom tepe počas noci a hodnotu variability srdcového tepu – v tomto smere sú Oura Ring 2 aj 3 špičkové zariadenia. Takisto si kontrolujem okysličenie krvi SpO2 a dýchanie počas noci. SpO2 síce vyhodnocujú aj Garmin Venu 2, ale tie sú v mojom prípade nepresné, čo sa merania okysličenia krvi týka.

Informácie z inteligentného prsteňa porovnám s tým, ako sa reálne cítim. Už na základe používania Oura Ring 2 som sa naučil rozpoznať, ako sa na mojom tele prejavuje horšia regenerácia, ako sa ráno cítim a ako minimalizovať vplyvy, ktoré negatívne ovplyvňujú regeneráciu počas spánku. Robím to aj dnes, po vyše dvoch rokoch používania inteligentného prsteňa.

Počas posledných mesiacov som takisto začal viac analyzovať graf tepu počas spánku. Vďaka tomu som si uvedomil, že mám problém s trávením určitých potravín, resp., že trvá niekoľko hodín, kým sa mi tep stabilizuje, ak si dám pred spaním jedno pivo alebo si dám intenzívnejší tréning večer po práci. Je zrejmé, že nie každý má potrebu tieto dáta sledovať a vyhodnocovať. 🙂

Oura Ring takisto identifikoval, keď som dostal COVID – mal som zvýšený tep počas noci, horšiu variabilitu srdcového tepu a zvýšenú teplotu, čo je ďalší parameter, ktorý Oura vyhodnocuje počas spánku. Objektívne treba povedať, že COVID zaznamenali aj Garmin hodinky – počas noci namerali zvýšený stres a moja Body Battery bola na hrozných číslach.

Podobným spôsobom, ako COVID či choroba, dokáže tep a variabilitu srdcového tepu rozbiť aj väčší objem alkoholu.

Oura Ring

Po roku používania prsteňa Oura Ring som zaznamenal zhoršenú výdrž na jedno nabitie, ktorá dosahovala cca 2 dni – keď bol prsteň nový, výdrž sa pohybovala na úrovni 4 až 5 dní. Výdrž čiastočne skracuje funkcia merania SpO2, ktorá je náročnejšia na spotrebu, ale hlavný problém bude opotrebovanie batérie.

Keď výdrž klesla na cca 1,5 dňa, kontaktoval som zákaznícku podporu. Tá v priebehu pár hodín odpísala, skontrolovala dvojročnú záruku mojej objednávky a vo štvrtok som mal doma nový prsteň. Kontaktoval som ich v pondelok, čiže v mojom prípade bol celý proces reklamácie prsteňa kvôli chybnej batérii rýchly a bezproblémový.

Oura Ring ponúka aj pokročilejšie sledovanie ženského zdravia – menštruačného cyklu. Prsteň má v tomto smere výhodu, že do úvahy berie informácie o zmene teploty. Túto funkciu som z logických dôvodov nemal ako otestovať.

Oura Ring 3
Oura Ring 3 (vľavo)

Voliteľné predplatné za poplatok 6 eur mesačne

S treťou generáciou prsteňa Oura Ring prišlo aj voliteľné predplatné. Stojí 6 eur mesačne a umožňuje vám pristupovať ku všetkým dátam, ktoré prsteň nameria. Takisto umožňuje prístup k extra obsahu, ako sú meditácie, hudba na dobrú noc či informácie o tom, prečo je spánok dôležitý a ako ho optimalizovať.

Oura Ring 3 síce môžete používať aj bez aktívneho predplatného, vtedy však získate iba jednotlivé skóre (spánok, pripravenosť, aktivita) pre aktuálny deň. Nemôžete pristupovať k detailnejším informáciám z prsteňa a ani k histórii.

Faktom je, že práve tieto detailné dáta sú pre mnohých používateľov hlavným dôvodom, prečo zvažovať jeho kúpu. Dá sa teda polemizovať, nakoľko je Oura Ring 3 užitočný, ak si neplatíte predplatné. Súčasťou objednávky nového prsteňa je predplatné zadarmo na 1 mesiac.

Oura Ring 3
Oura Ring 3

Ako vyzerá aplikácia Oura s aktívnym predplatným a bez neho?

Aby ste mali lepšiu predstavu o tom, ako sa odlišuje Oura Ring 3 s predplatným a bez predplatného, prikladám screenshoty z aplikácie Oura.

Bez predplatného (zdroj screenshotov: reddit) máte k dispozícii iba domovskú obrazovku v aplikácii Oura, kde vidíte tri skóre pre aktuálny deň. Detailné dáta sú v aplikácii vypnuté. Pozrite si porovnanie domovskej obrazovky a bočného panelu v prípade, že máte/nemáte aktívne predplatné:

Vľavo Oura s predplatným, vpravo Oura bez predplatného. Obrázky si môžete zväčšiť kliknutím

Vľavo Oura s predplatným, vpravo Oura bez predplatného. Obrázky si môžete zväčšiť kliknutím

Detailné informácie, ktoré vyhodnocuje iba Oura s predplatným. Obrázky si môžete zväčšiť kliknutím

Aké sú alternatívy?

Pokiaľ si nechcete kupovať zariadenie, ktoré vyžaduje predplatné pre prístup ku všetkým dátam, alternatívou sú inteligentné hodinky Garmin Forerunner 255 / Forerunner 265 (alebo Forerunner 955, Forerunner 965, resp. iné Garmin hodinky s funkciou Stav HRV). Tieto hodinky vyhodnocujú variabilitu srdcového tepu (HRV) počas noci, čo je funkcia, kvôli ktorej si mnohí ľudia kupujú práve Oura Ring. Zároveň ponúkajú funkciu Body Battery, čo je v podstate pripravenosť na deň z pohľadu Oury.

Výhodou Garmin hodiniek je, že nefungujú na princípe predplatného. Ich nevýhodou je, že Oura Ring dokáže presnejšie analyzovať jednotlivé fázy spánku. Ak by vás zaujímalo porovnanie merania variability srdcového tepu pomocou Oura Ring 3 a Garmin Forerunner 255 – nájdete ho v recenzii na Forerunner 255.

Na trhu sa postupne objavuje viacero konkurenčných inteligentných prsteňov, ktoré (minimálne na papieri) ponúkajú podobné funkcie ako Oura Ring, a to aj bez predplatného. Tieto prstene som nemal možnosť otestovať, avšak najzaujímavejšou alternatívou by mal byť Ultrahuman Ring Air.

Verdikt

Oura Ring 3 je v roku 2023 výborným prsteňom na monitorovanie spánku a celkovej regenerácie tela. Ak vás neodrádza predplatné, potom môžem kúpu prsteňa Oura Ring 3 odporučiť – pokiaľ si teda chcete analyzovať spánok, resp. regeneráciu, a nechcete používať inteligentné hodinky.

Alternatívou sú inteligentné hodinky Garmin Forerunner 255 alebo Forerunner 265 (ak chcete AMOLED displej), ktoré síce nemajú takú presnú analýzu spánku z hľadiska jednotlivých fáz, avšak dokážu merať variabilitu srdcového tepu počas noci a vyhodnocovať pripravenosť na deň prostredníctvom funkcie Body Battery. Pridanou hodnotou týchto hodiniek sú lepšie športové a tréningové funkcie.

Cena: od 329 eur + 15 eur za poštovné (zľava 40 eur)

Zapožičal: prsteň som si zakúpil

Páči sa nám

  • nízka hmotnosť a štýlový dizajn
  • komfort nosenia
  • prístup k detailným dátam, ako je HRV počas celej doby spánku (vyžaduje sa predplatné)
  • prehľadne spracovaná mobilná aplikácia
  • systém hodnotenia pripravenosti, spánku a aktivity zrozumiteľne vysvetľuje, ako zlepšiť svoje návyky
  • prsteň vám odporučí čas, kedy by ste mali ísť spať
  • slušná výdrž batérie
  • možnosť importovať údaje o cvičení z iných nositeľných zariadení cez Apple Health alebo Stravu
  • zaznamená aj zdriemnutia počas dňa (dlhšie ako 15 minút)

Nepáči sa nám

  • základné monitorovanie aktivity (iba na základe akcelerometra)
  • niektoré prstene môžu pomerne rýchlo degradovať z hľadiska životnosti batérie (reklamácia v takomto prípade by však mala byť bezproblémová)
  • niekomu môže prekážať hrúbka prsteňa, ale to je závislé aj od voľby prsta, na ktorom budete prsteň nosiť
  • bez aktívneho predplatného (6 eur mesačne) je prsteň takmer na nič

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit