Túto časť seriálu môžeme označiť ako „Špeciál“.

Pokým sme v predchádzajúcej časti popísali základné delenie turistickej obuvi, tentokrát sa zameriame na „špecialitky“, ktoré si získavajú čoraz viac fanúšikov. Niektoré typy obuvi zaznamenali svoje módne obdobie, no nižšie popísané typy majú okrem svojho jedinečného štýlu aj prínos v oblasti zdravia.

Barefoot alebo minimalistické topánky? Je to vôbec to isté?

Hneď na začiatku prezradíme, že nie je. Veľa ľudí si zamieňa barefoot topánky za minimalistické a naopak. Rozdiel medzi oboma typmi obuvi je však veľký, rovnako ako ich funkčnosť na pohybový aparát

Barefoot – topánky “naboso” 

Barefoot, alebo slovenský preklad bosý, úzko súvisia s prirodzeným pohybom. Tento čoraz populárnejší typ obuvi má za úlohu navodiť pocit chôdze alebo behu naboso, ktoré sú pre človeka prirodzené. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali čo najbližší kontakt s terénom. Zároveň však chráni chodidlá pred možným zranením ostrými predmetmi, vplyvmi počasia alebo horšieho terénu. 

Hrúbka podrážky barefoot topánok pre outdoor je necelých 3 až 6 mm. Na rozdiel od minimalistických či klasických bežeckých topánok je podrážka rovnako hrubá po celej svojej dĺžke, čo znamená, že barefoot topánky majú „nulový drop, teda nulový sklon medzi špičkou a pätou. Takisto nie je pridaná žiadna podpora chodidla alebo klenby.

Špička topánky je anatomicky tvarovaná, čo zaručuje prstom prirodzený a hlavne voľný pohyb. Barefoot obuv zabezpečuje správne držanie tela. 

Barefoot

Zdroj: Pinterest

Minimalistická obuv

Minimalistické topánky sa svojou konštrukciou viac podobajú tým klasickým. Ich podrážka je hrubšia ako u barefoot topánok (o 4-7 mm) a noha má pri chôdzi alebo behu sklon podobný klasickej športovej obuvi. Päta je oproti špičke o 4 – 8 mm vyššie. Priestor pre prsty je pri minimalistickej obuvi riešený rovnako ako pri klasickej. Topánka má tým pádom vyšší sklon chodidla a poskytuje menej prirodzený postoj.

Minimalistická bežecká obuv

Zdroj: ebay

Fivefingers

Tento typ obuvi svojim spôsobom nadväzuje na barefoot. Topánky sú navrhnuté talianskou spoločnosťou VIBRAM, ktorá tvrdí, že ide o najpohodlnejšiu ultratenkú obuv na svete. Fivefingers sú vyrobené z neoprénu, aby sa zabránilo poraneniu členka. Topánky sú ako rukavice, ktoré chránia chodidlá a pokožku nôh. Tento druh obuvi je ako druhá vrstva ľudskej kože, takže keď sa chodidlá dotýkajú zeme, reakčná sila sa sústredí do stredu chodidla namiesto päty, čo pomáha k udržiavaniu lepšej rovnováhy.

Fivefingers

Zdroj: Vibram

Ponožkotopánky

Sú to vlastne ešte topánky? Aj áno, aj nie. Tento typ obuvi dodáva nový pocit z chôdze. Neobmedzuje pri žiadnej pohybovej aktivite a svojim spôsobom ide o ešte viac netradičný prístup ako pri barefoot obuvi. Chôdza naboso je zdravá a telu prospešná. Ponožkotopánky sa môžu nosiť naboso, alebo v ponožkách. Noha je dobre chránená pred drobnými poraneniami. Sú veľmi ľahké a zaberú málo miesta. Je ich tak možné zbaliť do ruksaku, alebo príručnej batožiny a zobrať ich so sebou kamkoľvek. Pri chôdzi v ponožkotopánkach sú zapájané svaly na nohách, ktoré v bežnej obuvi ochabujú. Tento typ obuvi tak môže pomôcť aj zo zdravotného hľadiska.

Z pohľadu využitia majú nespočetné množstvo výhod, takže ponožkotopánky je možné použiť pri rôznych aktivitách alebo príležitostiach.

Ponožkotopánky

Zdroj: Ambiq

Seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Titulný obrázok: Tyger

Prečítajte si aj:

Stiahnite si príručku Fitness a zdravie

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.