Sú situácie, kedy sa môže hodiť.

Keďže je potrebné sa na výlety baliť s rozumom a nebrať žiadnu zbytočnú výbavu, šikovný viacúčelový pomocník sa určite hodí. Nikdy totiž nevieme, kedy budeme potrebovať niečo odrezať, odpíliť alebo prevŕtať. Multifunkčné náradie sa zmestí do malého vrecka a v prípade potreby použijeme jednu z množstva funkcií, ktoré ponúka.

Multifunkčný nôž

Multifunkčné zatváracie nože série K sa pýšia skutočne dlhými čepeľami. Leatherman FREE K4 má masívnu čepeľ s hladkým ostrím z prémiovej ocele 420HC je dlhá až 84 mm a vďaka inovatívnej technológii magnetických poistiek ju možno jednoducho otvoriť jednou rukou. Rovnako bezpečne aj drží na svojom mieste. Podobne ako všetkých ďalších osem nástrojov, ktoré sú na opačnej strane noža.

Tu nájdete plochý a krížový skrutkovač, šidlo, pružinové nožnice, otvárač na fľaše, páčidlo, čepeľ na otváranie balíkov a extra malý skrutkovač. Magnetické poistky zabezpečujúce jednoduché otváranie jednotlivých nástrojov tiež znižujú trenie a výrazne tak zvyšujú životnosť celého nástroja.

Leatherman FREE K4
Leatherman FREE K4, Zdroj: Leatherman

Signál na prežitie

Dostať sa do situácie, keď ide doslova o život, nie je nič zložité. Stačí zablúdiť v lese, stratiť sa kdekoľvek v prírode či na lyžovačke. Vtedy sa zíde akákoľvek pomoc. Leatherman SIGNAL je vždy pripravený. Medzi 19 nástrojov outdoorového špeciálu SIGNAL, ktoré vám pomôžu nielen vo chvíli núdze, patrí kresadlo s diamantovou tyčinkou, s ktorého pomocou si veľmi ľahko založíte oheň, signálna píšťalka na komunikáciu s okolím, karabína na zavesenie, ale tiež nôž s kombinovanou čepeľou, kladivo, šidlo, súprava otváračov a skrutkovačov a, samozrejme, tradičné multifunkčné kliešte. Navyše je ho možné kúpiť v zaujímavých farebných kombináciách.

Multitool pre cestovateľov

Leatherman SKELETOOL COYOTE TAN má nevšedný dizajn a je pomerne ľahký –  vďaka odľahčovacím otvorom váži len 42 gramov. Je to sedemnástrojový multitool s extrémnou odolnosťou. Ocenia ho horolezci, ale aj cestovatelia, všetci, ktorí potrebujú niečo odrezať, pritiahnuť či preseknúť. Telo je vyrobené z nerezovej ocele s hliníkovou výplňou. Hlavnou časťou sú multifunkčné kliešte s pružinovým mechanizmom a štikacie kliešte na tvrdé drôty, ďalej nôž s kombinovanou zubatou čepeľou z ocele 420 HC, ktorý sa dá otvoriť aj jednou rukou.

Multitool je doplnený o sériu dvoch krížových a dvoch plochých skrutkovačov a otvárač na fľaše. Do adaptéra na bity si môžete dať aj iné nástroje. Dĺžka čepele noža je 66 mm. Celková dĺžka zatvoreného nástroja je 100 mm. Vďaka spoľahlivej karabíne môžete multitool pripnúť na pútko pre opasok alebo na batoh. Tiež sa tu nachádza aj odnímateľné pútko na pripevnenie priamo na opasok.

Fľaša s vybavením SURVIVAL

Plastová fľaša o objeme cca 0,95 litra je pripravená pomôcť vždy, keď to budete potrebovať. Súčasťou vybavenia pre prežitie je praktický obal, ktorý možno vďaka MOLLE väzbe pripnúť k taktickému vybaveniu.

Survival vybavenie:

  • termo fólie
  • núdzové pončo
  • multifunkčný nástroj 5v1
  • hliníková karabína
  • kompas
  • LED svetlo
  • náplaste
  • šitie
  • multifunkčné náradie – zatvárací nôž s hladkou čepeľou, nožnice, pilník
  • malá utierka v kompresnom obale
  • para šnúra – 10 metrov

Obal na fľašu je z odolného nylonu, na prednej strane nájdete kapsu na zips, do ktorej je možné uložiť ďalšie drobnosti – tablety na čistenie vody, kresadlo a podpaľovače, vodoodolné alebo vetruodolné zápalky, maskovacie farby a pod. Na bokoch obalu sú plastová oka, vďaka ktorým môžete pomocou karabínky pripevniť fľašu kam bude treba, prípadne dokúpiť samostatný popruh a nosiť fľašu cez rameno.

Textilná lekárnička

Pre niekoho samozrejmosť, pre iného zvláštnosť. ľahká textilná lekárnička je vybavená obväzmi, náplasťami, škrtidlom a inými nutnosťami. Po rozopnutí zipsu sa z nej vybalí naskladaný pás s jednotlivými priehradkami, obsahujúcimi veci na rýchlu pomoc pri rôznych úrazoch. Váži len 300 gramov (väčšinu z váhy tvoria kvalitnejšie nožnice), a je hrubá 5 cm, takže rozhodne nezavadzia.

Seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.