Firma naráža na potrebu eliminovať staršie a menej bezpečné štandardy.

Microsoft, ktorý stojí za webovým klientom na správu pošty, ale aj kalendárom a kontaktmi uvádza, že postupne odoberie niektoré staršie funkcie a možnosti prístupu k pošte. Podľa firmy je cieľom poskytovať používateľom moderné a bezpečné emailové služby. To podľa Microsoftu znamená priniesť takú službu, aby bola chránená proti neoprávneným prístupom alebo manipuláciou. Ohlásené zmeny sú vedené pod iniciatívou Microsoft Secure Future Initiative (SFI).

Čo sa zmení?

V prvom rade ide o 3 kroky, ktoré budú obsahovať vyradenie základného overovania pre používateľské emailové kontá. To sa zmení už od 16. septembra. Do konca roku 2024 budú používatelia dostávať upozornenie na ukončenie podpory aplikácií, Pošta a kalendár.

Tieto aplikácie už nie sú súčasťou Windows 11 a mnohí si ich môžete pamätať ako štandardnú súčasť inštalácie starších Windows 10. Koniec roka je zároveň koncom ich podpory. Ako ďalší krok nastane vyradenie takzvanej odľahčenej webovej aplikácie Outlook, konkrétne 19. 8. 2024.

outlook authenticatorZdroj: Microsoft

Zvýšenie bezpečnosti. Prostredníctvom pokročilej autentifikácie spustí vyradenie pôvodnej metódy s názvom Basic Auth. Ide o klasické overenie prostredníctvom používateľského mena a hesla. Aplikácie, ktoré využívajú prístup k pošte na lokalite outlook.com, budú musieť presmerovať overenie na modernú verziu podobne, ako to robí napríklad Gmail pri svojej pošte.

Aplikácie tretích strán

Týkať sa to bude napríklad aplikácií Apple Mail alebo Thunderbird. Predpokladáme, že na tieto zmeny zareagujú výrobcovia aplikácií a umožnia používateľom doplnkovú formu overenia tak, aby mohli pristupovať k svojim emailom. Novú metódu budú vyžadovať lokality Outlook.com, Hotmail alebo Live.com. Využiť môžete aplikáciu tzv. Outlook pre Windows, ktorá bude určite so zmenami kompatibilná.

Používatelia, ktorí pristupujú k niektorej zo spomínaných lokalít, respektíve emailových adries, sa nekompatibility so zmenami nemusia obávať pri použití aplikácií Outlook pre iOS, Android, Mac alebo Windows.

Webové prehliadače

Čo sa týka podpory internetových prehliadačov, aj tu sa vykonajú určité zmeny, no nebudú kritické. Internetové prehliadače sa aktualizujú automaticky a mnohí si to ani nevšimnú. V každom prípade budete potrebovať uvedené verzie alebo novšie.

  • Microsoft Edge 79 alebo novší
  • Chrome 79 alebo novší
  • Firefox 78 alebo novší
  • Safari 16 alebo novší
  • Opera 76 alebo novší

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.