Tento krok možno nebude tak dramatický, ako by mohol na prvýkrát znieť. Vyzerá to, že prídete o pôvodnú kapacitu emailovej schránky.

Týka sa používateľov, ktorí používajú predplatné Microsoft 365 a v rámci neho aj emailového klienta Outlook.com. Ide o to, že po novom sa budú prílohy počty započítavať do úložiska OneDrive a nebudú štandardne započítavané do 50 GB limitu, ktorý poskytuje táto služba. Cloudové úložisko má 1 TB priestoru na používateľa, ktorý je členom v niektorom z Microsoft 365 programe. Ak si platíte kancelársky balík Office, máte k dispozícii aj toto úložisko. Ide o previazané služby.

Zmena má začať platiť od 1. februára 2023. Na pohľad sa to môže javiť ako zrada alebo to, že Microsoftu sa míňa voľný priestor na diskovom poli. Je pravda, že veľkosť príloh môže byť značná, tým, že služby poskytujú posielanie niekoľko megabajtovej veľkosti súborov. Tiež treba ale uviesť fakt, že toto má Google odjakživa. Totiž ak si zaplníte Google Disk fotkami v službe Google Fotky, nebudete môcť dostávať emaily. Priestor sa tu vždy zdieľal.

Pre niekoho to môže znamenať problém a tak dá Microsoft na jeden rok dočasne vyššiu kapacitu na vašom OneDrive o 50 GB. V správe od Microsoftu sa uvádza informácia o prílohách. Znamená to teda, že stále máte 50 GB na emailovú schránku, no jej kapacitu budú plniť len správy a prílohy budú počítané z úložiska OneDrive. Kto potrebuje 50 GB len na emaily bez príloh? Tu vyvstáva otázka, či to firma nemyslí tak, že systém počítania bude rovnaký ako v prípade Google Disk.

Kontaktovali sme spoločnosť Microsoft pre bližšie vysvetlenie.

Zdroj: Microsoft, Neowin

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.