Nielen sociálna sieť pre dospelých milovníkov nažehlených oblekov, ale aj efektívny marketingový nástroj pre zamestnancov, freelancerov, firmy aj uchádzačov o zamestnanie a pôsobivá databáza pre HR zároveň. To je sieť LinkedIn, o ktorej výhodách a princípoch bude vo štvrtok 8. apríla rozprávať náborová a kariérna konzultantka, Aneta Kořínková.

Vo svojej online prednáške priblíži, ako si úspešne vybudovať kvalitnú a rozsiahlu sieť kontaktov, ako na LinkedIn rozvíjať kariéru a strategicky tvoriť vlastný obsah tak, aby nám pomohol vyniknúť a uspieť na nekompromisnom trhu práce. 

Aneta Kořínková, Zdroj: Kulturmarket.sk

V čom tkvie potenciál siete LinkedIn a pre koho je určená?

Aneta Kořínková: Potenciál LinkedIn tkvie v tom, že za pomerne krátku dobu môžete získať veľkú sieť spojení s ľuďmi, s ktorými chcete a môžete (spolu)pracovať. Vďaka LinkedIn môžete zároveň spoznať a kontaktovať ľudí, o ktorých by ste možno ani nevedeli, že existujú, alebo by ste sa k nim nemali možnosť dostať. Na LinkedIn môžete skvele prezentovať nielen svoj produkt, ale aj seba, svoje vedomosti a zručnosti. A samozrejme získavať zákazky. Táto sieť je určená pre kohokoľvek, kto chce spoznávať nových, zaujímavých ľudí, inšpirovať sa, vzdelávať, prezentovať seba alebo svoj produkt, lákať svojich potenciálnych zákazníkov a predávať, ale napríklad aj pre tých ľudí, ktorí hľadajú prácu.

Aké výhody vie LinkedIn poskytnúť svojim užívateľom?

Aneta Kořínková: Výhod je veľa, no záleží na tom, z pohľadu akého užívateľa ich hodnotíte.

Napríklad pre recruitera je to prístup k ľuďom na pracovnom trhu, ktorých môžu vyhľadávať podľa zadaných kritérií a ihneď ich oslovovať. Pre obchodníkov to sú kontakty, ktoré neskôr môžu premeniť v lead. Pre ľudí, ktorí si chcú tvoriť vlastnú značku, to sú zase pomerne slušné dosahy oproti ostatným sociálnym sieťam. Pre uchádzačov o prácu to sú jednak priame pracovné ponuky, ale aj kontakty na ľudí z firiem, v ktorých by napríklad chceli pracovať. No a pre všetkých používateľov sa určite môže stať zdrojom inšpirácie a osobného rozvoja.

Zdroj: Kulturmarket.sk

Aké základné pravidlá alebo systém fungovania sú na sieti LinkedIn?

Aneta Kořínková: Základným pravidlom je, že sa jedná o profesijnú sociálnu sieť. Komunikácia a príspevky by teda ideálne mali byť vedené v profesionálnej rovine. Samozrejme, že to nie je striktné a rigidné pravidlo, ale LinkedIn by sa nemal zamieňať napríklad so zoznamkou. S tým súvisí aj to, že sa tu môžete prepájať s ľuďmi, s ktorými sa vôbec nepoznáte, pretože sa jedná o rozširovanie profesnej siete kontaktov a nie o nadväzovanie kamarátstiev. Nie je tak potrebné báť sa niekoho osloviť, alebo prijať pozvanie k spojeniu. Vždy je ale dobré v žiadosti o spojenie napísať aspoň pár slov k tomu, prečo by ste sa s daným človekom radi prepojili. Je to slušnosť a môžete tým otvoriť cestu pre ďalšiu komunikáciu.

Prečo by sa o túto sieť mali zaujímať jednotlivci ale aj firmy?

Aneta Kořínková: Ako už bolo povedané, jednotlivci tu môžu čerpať mnoho výhod pre seba, popr. svoj business. Firmy zasa môžu prostredníctvom svojej firemnej stránky, alebo ešte lepšie prostredníctvom ľudí, ktorí ich na LinkedIn reprezentujú, ukázať, ako to u nich vyzerá, akým spôsobom pracujú. Nechať ostatných tak trochu nahliadnuť pod pokrievku. Tiež ale môžu zdieľať nejaké know-how a vzdelávať. Vďaka tomu mohli priťahovať nielen budúcich zákazníkov, ale aj budúcich kolegov.

Ako ste sa dostala k práci s LinkedIn?

Aneta Kořínková: LinkedIn som si založila už asi v roku 2008 a keďže som sa pohybovala v oblasti recruitmentu, často som ho používala pre svoju prácu. Nielen, že som ho využívala k hľadaniu vhodných kandidátov, ale zároveň som vďaka nemu spoznala aj veľa zaujímavých ľudí z odboru. Teraz LinkedIn stále používam k náboru, ale aj k budovaniu osobného brandu a rozširovaniu sietí o zaujímavých ľudí, s ktorými sa môžeme navzájom inšpirovať.

Aneta Kořínková, Zdroj: Kulturmarket.sk

Aneta Kořínková

je náborová a kariérna konzultantka, ktorá tomuto povolaniu zasvätila už viac ako 10 rokov. Má skúsenosti z veľkých výrobných korporácií a takmer dva roky pracuje v tíme Recruitment Outsourcing v spoločnosti GoodCall. Pôsobí ako konzultantka v rámci neziskovej organizácie Genixa, kde ľuďom pomáha s hľadaním práce. Počas materskej dovolenky založila blog o práci a vzdelávaní EduMama.cz a taktiež vedie kurzy na tému práce so sociálnymi sieťami (predovšetkým s LinkedIn) a uplatnení na pracovnom trhu. Nedávno spustila Podcast o práci, v ktorom radí nielen o tom, ako a kde hľadať prácu, ale taktiež so svojimi hosťami rieši, ako skĺbiť prácu, rodinu a osobný rozvoj.

Kedy: 8. 4. (štvrtok)

Štart: 18:00 hod.

Vstupenky: bit.ly/LinkedIn_0804

Event: https://www.facebook.com/events/527812954851149