Panasonic nám konečne dodal na teste fotoaparát LUMIX GH6 zameraný hlavne na video. Ide o vlajkový model bezzrkadloviek LUMIX G založený na štandarde Micro Four Thirds.

Hlavné vylepšenia

Fotoaparát dosahuje vysoké rozlíšenie s rýchlym čítaním signálu a širokým dynamickým rozsahom. Ešte pripomeňme, že fotoaparát sme pred testom aktualizovali na verziu firmware 2.2, čo je významná zmena voči pôvodnej verzii, v ktorom sme ho na test dostali.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX GH6 s výborným vyklápacím displejom

LUMIX GH6 je tak prvým fotoaparátom radu LUMIX G, ktorý využíva technológiu V-Log/V-Gamut a poskytuje viac ako 12 stupňov dynamického rozsahu.

LUMIX GH6 urobil ďalší krok vo vývoji a dosiahol režimy videa C4K/4K 4:2:2 10-bit 60p s neobmedzeným časom záznamu, 4:2:0 10bit 4K120p, 4:2:2 10bit FHD 240p HFR a FHD až do 300 snímok za sekundu VFR na dynamickú reprodukciu spomalených záberov. Okrem režimu 4:2:0 10bit 5,7K 60p možno zaznamenávať aj anamorfný 4:3 4:2:0 10bit 5,8K 30p (4,4K 60p) s využitím celej plochy snímača.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX GH6 prichádza v odolnom tele

Záznam videa v rozlíšení 5,7K 30p je po prvýkrát k dispozícii na fotoaparátoch LUMIX aj vo formáte Apple ProRes 422 HQ. Vylepšená technológia distribúcie a rozptylu tepla vo fotoaparáte predĺžila čas záznamu. Na fotoaparáte to samozrejme vidíte, je o niečo hrubší (100 mm) a vidíte radiátorovú časť. Aj preto je hmotnosť tela s batériou a SD kartou 823 gramov.

LUMIX GH6 sa môže pochváliť výkonnou stabilizáciou obrazu 7,5 EV s technológiou Dual I.S.2, čo využijete pri snímaní z ruky bez otrasov. Pri našom teste sme ho však radšej dali na gimbál DJI RS 3 Pro.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: TOUCHIT.sk
Výborná svietivosť displeja na Panasonic LUMIX GH6. Veľmi dobrý je aj ukazovateľ zvuku

Hlavné parametre v kocke

  • formát micro four thirds
  • fotorozlíšenie 25,2 MPx
  • videorozlíšenie C4K/4K, 4:2:2, 10-bit, 60p/50p
  • neobmedzený čas nahrávania v 4K (myslíme tepelné prehriatie)
  • 10-bitové video HFR/VFR a 10-bitové video s rozlíšením 5,7K 60p/50p

Predovšetkým pre video

Panasonic použil 25,2 MPx snímač Live MOS bez dolnopriepustného filtra a dosahuje tak široký dynamický rozsah. Procesor Venus Engine poskytuje približne dvojnásobný výpočtový výkon, čo umožňuje vysokorýchlostné spracovanie vyššieho počtu pixelov z tohto snímača. Procesor inteligentne spracováva detaily a redukuje šum.

Funkcia Dual 3D Color Control navyše vylepšuje reprodukciu farieb na základe úrovní jasu, sýtosti a odtieňov.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Porty na fotoaparáte Panasonic LUMIX GH6

V režime vysokého rozlíšenia sa pri pohybe snímača pomocou mechanizmu Body I.S. automaticky zachytí osem po sebe idúcich snímok a syntetizuje sa do ekvivalentu 100 megapixelov fotky. Takto sa verne reprodukujú presné detaily a výsledok možno uložiť ako vysoko realistické snímky nielen vo formáte RAW, ale aj vo formáte JPEG.

Fotoaparát vybavený konektorom HDMI 2.1 a podporuje externý výstup videa C4K 120p HDMI a výstup C4K 120p RAW do monitorového rekordéra Atomos Ninja V+ cez HDMI 2.0.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX GH6 v spojení so setovým objektívom

Fotoaparát LUMIX GH6 využíva snímanie V-Log/V-Gamut, ktoré poskytuje vysoký dynamický rozsah. Samozrejme, musíte mať odpovedajúci softvér a poriadne výkonný počítač na spracovanie takéhoto výstupu. Funkcia V-Log vykresľuje veľmi plochý obraz, pričom zachováva všetky farebné informácie v obraze. Počas postprodukčných procesov je tak viac priestoru na rôzne úpravy obrazu. Snímač Live MOS fotoaparátu LUMIX GH6 dosahuje široký farebný gamut známy ako V-Gamut, čo je optimálny farebný priestor, ktorý je širší ako BT.2020.

Spracovávanie zvuku

Zvuk možno nahrávať až 4-kanálovo v 24-bitovej kvalite so vzorkovaním s vysokým rozlíšením 48/96 kHz pomocou mikrofónu XLR pripojeného cez doplnkový mikrofónový adaptér XLR DMW-XLR1 (Ch1 Ch2) alebo zabudovaného mikrofónu (Ch3, Ch4). Kanál, ktorý sa má použiť pre slúchadlá, možno prepínať počas nahrávania videa a ponuky zvuku možno priamo otvoriť pomocou tlačidla Fn1 na hornej strane GH6 na jednoduché ovládanie úrovne zvuku počas štvorkanálového nahrávania zvuku. Pre externý mikrofón je k dispozícii 3,5 mm stereo jack, ktorý sme aj počas nášho testu využili.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Panasonic nás vybavil poriadnou dávkou objektívov od 9 po 50 mm

Časozberné videá

Fotoaparát dokáže vytvárať aj časozberné videá v rozlíšení 4K 60p. Funkcia kompenzácie expozície automaticky upravuje expozíciu tak, aby nedochádzalo k viditeľným zmenám jasu medzi susednými snímkami. Výsledok pôsobí veľmi dobre. Časozberné video teraz môžete ľahko vytvoriť jednoduchým zadaním času snímania a zariadenie vypočíta potrebný počet snímok a intervaly medzi snímkami.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dáta môžete cez port USB priamo ukladať na SSD disk

Mobilita a inteligentné ovládanie

Na podporu presného zaostrovania ponúka fotoaparát LUMIX GH6 pohodlné možnosti manuálneho zaostrovania. Zatiaľ čo pri nelineárnom nastavení sa zaostrenie posúva o premenlivú hodnotu podľa rýchlosti otáčania zaostrovacieho krúžku, pri lineárnom nastavení sa posúva o určenú hodnotu podľa uhla otočenia zaostrovacieho krúžku. Citlivosť možno zvoliť v rozsahu 90 až 360° v 30-stupňových krokoch. Asistent manuálneho zaostrovania, ktorý umožňuje zväčšiť zaostrovací bod, je teraz k dispozícii nielen pri fotografovaní, ale aj pri nahrávaní videozáznamov.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX GH6 a umiestnenie videospúšte na hornej strane

Fotoaparát LUMIX GH6 je schopný vysokorýchlostného sériového snímania rýchlosťou 14 (AFS) / 8 (AFC) snímok s mechanickou uzávierkou a 75 snímok/s s elektronickou uzávierkou.

Fotoaparát LUMIX GH6 je vybavený 3-palcovým dotykovým displejom so širokým pozorovacím uhlom, pomerom strán 3:2 a vysokým rozlíšením 1 840 000 bodov. Konštrukcia monitora a umiestnenie konektorov (HDMI, USB, Audio) sa navzájom nerušia a umožňujú voľné nastavenie uhla sklonu/otáčania bez obmedzení, aj keď sú pripojené káble. Naozaj môžete mať pripojený mikrofón a slúchadlá a pritom môžete pokojne manipulovať s displejom.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
České menu a ovládacie prvky na zadnej strane Panasonic LUMIX GH6

Veľký hľadáčik LVF (Live View Finder) OLED (Organic Light-Emitting Diode) s 3 680 000 bodmi má vysoký pomer zväčšenia približne 1,52x/0,76x (ekvivalent 35 mm fotoaparátu).

Spoľahlivá kvalita a výkon

Aby bol fotoaparát LUMIX GH6 dostatočne odolný a vydržal náročné používanie v teréne, je predný aj zadný rám vyrobený z horčíkovej zliatiny a je odolný voči striekajúcej vode, prachu a mrazu až do -10 °C. Životnosť uzávierky je približne 200 000 cyklov.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Červené tlačidlo videospúšte na prednej strane fotoaparátu

Tlačidlo Rec sa nachádza na hornej ale aj prednej strane fotoaparátu. Je to lepšie ako v minulosti, ale aj tak treba pri hornom umiestnení dávať prst pri stláčaní videospúšte do neprirodzenej polohy, keď fotoaparát držíte v ruke. Skôr predné umiestnenie je výhodnejšie, uľahčuje spustenie a zastavenie záznamu aj pri snímaní pod nízkym uhlom alebo pri použití v klietke. Len si toto tlačidlo treba uvedomiť, lebo zo začiatku ho budete stláčať omylom pri manipulácii s foťákom.

Fotoaparát LUMIX GH6 je vybavený dvoma slotmi na pamäťové karty. Karta CFexpress (typ B) podporuje interné nahrávanie videa s vysokým dátovým tokom 800 Mb/s alebo vyšším vrátane 5,7K 25p a C4K 60p. Túto kartu sme pri nahrávaní videa aj využívali.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Šacha na pamäťové karty

Pamäťová karta SD UHS II V90 podporuje interné nahrávanie videa rýchlosťou 600 Mb/s alebo nižšou. Pri nahrávaní na obe karty je možné vybrať aj spôsob nahrávania pomocou možností Štafetový záznam, Záložný záznam, Alokačný záznam.

Príklady fotiek

Fotili sme so setovým objektívom Leica DG Vario-Elmarit 12–60 mm f/2.8–4 Power O.I.S v rôznych situáciách.

Na dolnej fotke demonštrujeme možnosti fotenia v protisvetle so zachytením najmenších detailov.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil Panasonic LUMIX GH6, režim Vivid, formát JPEG

Vyskúšali sme si aj režim V-Log a fotografiu následne spracovali pomocou Adobe Lightroom Classic.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil Panasonic LUMIX GH6, režim V-Log, formát JPG, úprava Lightroom

Nasledovala fotografia za ideálneho svetla, chceli sme zachytiť farby jesene.. Folku sme neupravovali, len sme ju zmenšili kvôli publikácii na webe.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil Panasonic LUMIX GH6, formát JPG, režim Standard

Vyskúšali sme aj fotenie so slnkom za chrbtom

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ofotil Panasonic LUMIX GH6, formát JPG, režim Standard
Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nočná fotka, ktorú odfotil Panasonic LUMIX GH6

Pridávame aj dve fotografie vytvorené v noci. V tomto prípade sme použili RAW formát a následnú úpravu v programe Adobe Lightroom Classic.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nočná fotka, ktorú odfotil Panasonic LUMIX GH6

Ďalšia výbava

Fotoaparát LUMIX GH6 podporuje rozhranie USB 3.2 Gen 2 pre vysokú rýchlosť zápisu a čítania. Nasnímané zábery sme kopírovali na počítač práve pomocou neho a bolo to rýchle. Batériu s kapacitou 2200 mAh možno dobíjať prostredníctvom elektrickej siete alebo priamo cez USB. Na jednu kapacitu batérie vyhotovíte ako 300 fotiek.

Spĺňa aj štandard USB PD (Power Delivery) na súčasné napájanie a nabíjanie pri použití príslušnej nabíjačky DMW-BTC1, tá sa predáva samostatne. Fotoaparát LUMIX GH6 je tiež kompatibilný s časovým kódom T/C synchronizácie IN/OUT prostredníctvom synchronizačného konektora a dodaného konverzného kábla BNC. To uľahčuje nelineárnu úpravu záberov z viacerých kamier.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Spojenie s mobilnou aplikáciou Lumix a vytvorenie diaľkového ovládania z mobilného telefónu

K dispozícii je Wi-Fi v pásme 5 GHz ako aj v pásme 2,4 GHz. Pri použití pásma 5 GHz sa zvyšuje rýchlosť prenosu fotografií/videí. Kompatibilita s technológiou Bluetooth 5.0 Low Energy umožňuje neustále pripojenie k smartfónu alebo tabletu s minimálnou spotrebou energie. Nastavenia fotoaparátu LUMIX GH6 možno kopírovať a bezdrôtovo prenášať aj do iných fotoaparátov GH6.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prenos nasnímaných fotografií do mobilného telefónu na ďalšie spracovanie

Aplikácia LUMIX Sync pre zariadenia iOS/Android umožňuje diaľkové ovládanie fotoaparátu pomocou smartfónu alebo tabletu prostredníctvom jednoduchého bezdrôtového pripojenia. Okrem bezdrôtového ovládania pomocou diaľkovej spúšte DMW-RS2 (predáva sa samostatne) umožňuje softvér aplikácie LUMIX Tether fotografovanie a nahrávanie pomocou pripojenia USB. Po pripojení k počítaču môžete ovládať až 12 zariadení súčasne. Umožňuje im prezerať obraz na veľkej obrazovke počítača aj počas nahrávania.

Vyhodnotenie a ceny

Panasonic LUMIX GH6 je jednoznačne dobrá videokamera. Samozrejme s ním môžete fotiť. Ak to myslíte profesionálne s videom, potom si ku GH6 zaobstarajte aj monitor//externý rekordér ATOMOS HDMI Ninja V+. Je to ale zariadenie v cene okolo 1100 eur. Vtedy získavate jednak profesionálny displej na sledovanie videa, ale máte aj vyššie parametre nahrávaného obrazu a zvuku.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX GH6

Teplo pre vás v tomto prípade nebude problém, GH6 takýmto problémom netrpí, môžete natáčať, pokiaľ vám vydrží napájanie a priestor na pamäťovej karte. Do tých kariet tiež bude treba investovať. 128 GB CFexpress karty vám pri najvyššom rozlíšení vydrží tak na 15 minút videa a takáto karta stojí zhruba 220 eur.

Panasonic LUMIX GH6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Panasonic do GH6 zabudoval doslova radiátor a tak sa tepla nemusíte báť

No a čo teda stojí samotné telo GH6? Je to 2100 eur a so setovým objektívom Leica DG Vario-Elmarit 12–60 mm f/2.8–4 Power O.I.S., s ktorým sme fotili a realizovali video aj my je to 2670 eur. Určite to nie je lacný špás, ale je to naozaj profesionálne riešenie.

Zdroje: vlastné, Panasonic

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.