Televízory značky Panasonic používa Hollywood ako referenčný monitor pri tom, keď si výsledok svojej práce prezerá režisér filmu. LZ1500 je OLED televízor s perfektnou čiernou a podporou moderných štandardov.

Televízor Pansonic LZ1500EZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Televízor Pansonic LZ1500E v prostredí Disney+ a systémom myHomeScreen

Ide o 4K televízor, ktorý je vyhotovený tak, že poskytuje priestorový zvuk. Ak si pustíte na Netflixe či Disney Plus film s Dolby Atmos, budete hneď vidieť a cítiť čo to znamená Dolby Vision a Dolby Atmos. LZ1500 má multiformátovú podporu vysokého dynamického rozsahu vrátane HDR, adaptívneho HDR10+, HLG a spomenutého Dolby Vision.

Krásny kontrast na OLED displeji s využitím Dolby VisionZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Krásny kontrast na OLED displeji s využitím Dolby Vision

Presnosť farieb a vynikajúce úrovne jasu

Presnosť farieb je daná displejom a riadiacou elektronikou. Displej je typu Master OLED Pro, je to profesionálny displej, ktorý sa pre Panasonic vyrába v Japonsku. Dosahuje vysoký jas a kontrast. Vyhodnocovacia elektronika je založená na procesora HCX Pro AI, ktorý priebežne analyzuje obraz a zdokonaľuje presnosť, kontrast a čistotu farieb.

Čisté farby na televízore Panasonic LZ1500EZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Čisté farby na televízore Panasonic LZ1500E

Obraz spolu s filmovým zvukom

Televízor LZ1500 podporuje Dolby Atmos a to znamená zvuk s vysokou hĺbkou a priestorovým efektom. Panasonic na to použil aj reproduktory nasmerované do stropu a je pravda, že zvuk má priestorový charakter. Je pritom jedno, kde sa v miestnosti nachádzate, priestorový efekt zvuku je všade. Vo výbave televízora je aj basový reproduktor.

Zadná strana televízora Panasonic LZ1500EZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadná strana televízora Panasonic LZ1500E s reproduktory nasmerovanými dohora

Inteligentné spracovanie obrazu

Panasonic LZ1500 používa umelú inteligenciu, pričom analyzuje obrazový signál. Rozpoznáva sa, či ide o šport, filmové scény, koncerty a pod. Inými slovami, nemusíte si režimy obrazu nastavovať manuálne. Nastaví ich za vás elektronika.

Súčasťou výbavy je aj snímač intenzity jasu svetla v miestnosti. Okrem iného zisťuje aj teplotu farby okolitého svetla v miestnosti. Podľa tohto sa upravuje podanie obrazu pre prirodzenejší zážitok. Je pritom jedno, či máte obývačku aktuálne tmavú alebo intenzívne osvetlenú. Norma Dolby Vision IQ sa dynamicky prispôsobuje zmene osvetlenia v miestnosti a prináša veľmi dobrý zážitok zo sledovania obrazu.

Aplikačná výbava Panasonic LZ1500EZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Aplikačná výbava Panasonic LZ1500E

Pre znalcov kvality je tu pripravený špeciálny filmársky režim s inteligentným snímaním. Tento režim vytvorili spoločnosti z oblasti elektroniky a poprední tvorcovia filmov. Takto veľmi rýchlo nastavíte farebnú paletu, kontrast, pomer strán a frekvenciu snímania filmu tak, ako to režisér predpokladal. Obraz sa pritom automaticky upraví podľa úrovne vonkajšieho osvetlenia.

Špeciálna podpora Netflixu

Pre Netlflix má Panasonic LZ1500 špeciálny režim, označený ako adaptívny kalibrovaný režim. Umožňuje vám sledovať programy na tejto streamovacej platforme presne tak, ako to zamýšľal režisér a to v 4K rozlíšení. Ide o adaptívny režim, teda sa prispôsobuje okolitým podmienkam. Pre Netlix existuje aj veľmi jednoducho prepojenie medzi televízorom a smartfónom, aby ste mohli hlavne seriály sledovať tam, kde vám to vyhovuje – v teréne na smartfóne a doma na veľkej uhlopriečke v najvyššej kvalite. Prepojenie medzi smartfónom a televízorom sa realizuje pomocou Wi-Fi siete.

Prispôsobenie menu myHomeScreenZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prispôsobenie menu my Home Screen

Viacnásobný tuner

Panasonic LZ1500 obsahuje terestriálny/káblový a satelitný tuner (DVB-T2/H.265, DVB-C, DVB-S2), okrem tohto je tu aj možnosť IPTV a TV-IP. Ladenie programov je rýchle a televízor má názvy programov prehľadne zobrazené v ponuke. Využiť môžete aj programového sprievodcu a k jednotlivým reláciám sú k dispozícii aj doplnkové informácie. Využiť sa dá aj HbbTV.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty Panasonic LZ1500E

Operačný systém

Operačným systémom je My Home Screen 7.0, ktorý sa veľmi jednoducho používa a našli sme tu aplikácie aj pre lokálne streamovacie aplikácie. Od štartu sme mali nasledové aplikácie: Lepšia TV, YouTube, Disney+, Amazon Prime, Rakuten TV, SledovanieTV, Voyo, Skylink Live TV a Netflix.

Rýchle menu v systéme myHomeSreenZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rýchle menu v systéme my Home Sreen 7.0

Ľahko si tu urobíte prístup k obľúbeným nastaveniam, ktoré sa dajú realizovať len stlačením tlačidla. Na domácu obrazovku si môžete pripnúť obľúbené položky, napríklad populárne aplikácie na streamovanie videa.

Pomocou funkcie my Scenery sa dajú ľahko vybrať obrázky alebo videá, ktoré pôsobia príjemne, rovnako sa takto dajú zobrazovať napr. fotografie z vašej galérie. Toto je vhodné funkcia, ktorú použijete, keď si chcete pri televízore oddýchnuť, posedieť si pri ňom alebo sa dá použiť pred spaním.

Tenký dizajn televízora Panasonic LZ1500E Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Tenký dizajn televízora Panasonic LZ1500E

Herný režim

Televízor Panasonic LY1500E podporuje aj Game Mode Extreme. Tento herný režim znamená, že televízor je dobre pripravený na hernú akciu s rozlíšením 4K. Rozhranie HDMI 2.1 podporuje vysokú frekvenciu snímania (HFR), ďalej variabilnú obnovovaciu frekvenciu (VRR) a technológiu AMD FreeSync Premium a to znamená hry bez trhania. K televízoru môžete priamo pripojiť hernú konzolu Sony PS5 a hrať sa na veľkej obrazovke.

Veľmi tenká horná časť displejaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Veľmi tenká horná časť displeja

Herné nastavenia pritom realizujete pomocou rozhrania Game Control Board. Táto funkcia zobrazuje podrobné informácie týkajúce sa hier a umožňuje jednoduchú kontrolu stavu nastavenia. Po priradení k tlačidlu My APP stačí na prístup k tejto funkcii jedna akcia.

Verdikt

Chcete presné farby a nehľadáte najlacnejší televízor na trhu? Ideálne k tomu ešte poriadny zvuk a ľahko ovládateľný operačný systém? Potom ste doma – Panasonic LZ1500E je vašou voľbou.

Podstavec televízora Panasonic LZ1500EZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Podstavec televízora Panasonic LZ1500E

Na používaní sa nám páčil aj stojan, ktorý umožňuje otáčanie televízora do strany zhruba o 30° do každej strany. Zároveň statív tvorí aj prvok na manažment káblov. Televízor je to veľmi tenký v hornej časti, neskôr dole je už hrubší (69 mm). V režime HDR sme namerali okamžitú spotrebu 109 kWh, ide o energetickú triedu G.

Televízor sa dá ovládať aj bez diaľkového ovládaniaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Televízor sa dá ovládať aj bez diaľkového ovládania

Diaľkové ovládanie je ukážkové – poriadne veľké tlačidlá, rýchly prístup na streamovacie služby, svetlé pozadie voči tmavým tlačidlám sa dá dobre ovládať aj v šere. Z hlasových asistentov je k dispozícii Amazon Alexa a Google Assistant.

Jediná vec, ktorá nám tu chýbala bola podpora Apple AirPlay 2.

Cena: 1999 eur

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.