Spoločnosť Panasonic Business oznámila na veľtrhu ISE 2019 prechod na kompletne laserovú technológiu u projektorov s vysokým jasom. Panasonic tiež predstavil dva nové laserové 4K projektory a rozšíril rad svojich 4K displejov.

Model PT-RQ50K, prvý projektor na svete s jasom až 50 000 lúmenov prináša úspory pri inštalácii a nastavení. S rozlíšením True 4K a použitím samostatných laser-phosphor SOLID SHINE svetelných zdrojov pre červenú a modrú farbu prináša projektor vysokú úroveň reprodukcie farieb a tým verné podanie obrazu.

Okrem nového projektora Panasonic tiež predstavil tri nové „zero offset“ objektívy pre jednočipové a trojčipové DLP projektory. Tieto objektívy majú všestranné využitie v prostrediach ako sú múzeá, zábavné parky, ale nájdu uplatnenie aj pri živých akciách. Vďaka novému dizajnu v tvare písmena L je vyriešený problém posunu obrazovky spojený s premietaním obrazu z krátkych vzdialeností.

Medzi ďalšie inovácie pre inštalácie, pri ktorých je potreba vtiahnuť divákov do deja, patrilo uvedenie jednočipového DLP projektora PT-RQ100, ktorý je vhodný na vytváranie pútavého digitálneho obsahu. Tento projektor má jas až 10 000 lúmenov a ponúka pokročilú technológiu pre spracovanie farieb, špeciálne navrhnutou pre živé a nápadité projekcie. Projektor ponúka technológiu posuvu pixelov, ktorá diagonálne rozširuje pixely pre dosiahnutie rozlíšenia UHD (3840 × 2400) pri 20 000 hodinách bezúdržbovej prevádzky.

Škálovateľná učebňa

V oblasti vzdelávania predviedla spoločnosť Panasonic Business svoju interpretáciu trendu škálovateľná učebňa a ukázala, ako môžu vzdelávacie inštitúcie zatraktívniť výučbu. Učebňa využíva najlepšie technológie na spoluprácu . Kombinuje projektor Panasonic s 43-palcovými kapacitnými dotykovými interaktívnymi displeji a PTZ kamerami. Všetky technológie prepája jediný LAN kábel. Týmto spôsobom podporuje jednoduché zdieľanie obsahu aj zapojenie samotných študentov, čo zvyšuje ich schopnosť pracovať s informáciami.

Videostena s najplynulejšími prechodmi na svete a nové 4K displeje

V technológii videostien Panasonic predstavil dva nové profesionálne LCD displeje vrátane modelu TH-55VF2, ktorý má najmenší súčet rámčekov dvoch displejov vedľa seba na svete (súčet rámikov má len 0,88 mm). Vďaka tomu je tento rad vhodný na zobrazenie na viacerých displejoch zložených do jedného veľkoformátového obrazu s dynamickým obsahom. Uplatnenie nájde v konferenčných miestnostiach alebo v oblasti digitálnej reklamy. Okrem toho Panasonic rozširuje radu LFV o nový profesionálny LCD displej (TH-55LFV9), ktorý je vybavený ultratenkými rámčekmi sa súčtom 3,5 mm.

Spoločnosť Panasonic do svojej rady 4K displejov pridala tiež desať nových displejov, takže teraz má celkom 18 rôznych modelov. Rozšírila špičkovú radu SQ1 o štyri nové displeje s rozmermi 43″ až 65″, ktoré sa pripájajú k súčasným panelom s uhlopriečkami 98″ a 86″. Tie zaisťujú ponuku tenkých a štýlových displejov s jasom 500 cd/m2. V novej rade základných komerčných displejov CQ1 bolo uvedených šesť nových modelov s uhlopriečkami v rozmedzí 43″ až 86″, ktoré ponúkajú jas 400 cd/m2 pre prevádzku 16/7.

Profesionálna AV technika pre živé prenosy

V oblasti Broadcasting a ProAV spoločnosť Panasonic predstavila model AW-UE150, prvú HDR PTZ kameru s možnosťou natáčať obraz v 4K 50p. Spolu s tým tiež predstavila diaľkové ovládanie AW-RP150 s veľkou LCD obrazovkou na monitorovanie a nastavenie menu so širokými možnosťami využitia. Diaľkové ovládanie má jeden joystick, ktorý možno okrem tradičného ovládania dvoma rukami ovládať aj jednou rukou, a ktorým možno spravovať všetky riadiace funkcie. Spoločnosť Panasonic bude okrem toho tiež prezentovať spoluprácu so spoločnosťami Tecnopoint, Polecam a KST, ktorá poskytujú všestranná riešenia pre oblasť Broadcasting.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.